Out Of the Box

Previous topic - Next topic

DjG

Posto ce se u buducnosti, pre ili kasnije, sigurno pojaviti zelja ili potreba za formiranjem ove kategorije, otvaram topic u kome cemo videti kako je ta kategorija definisana kod onih koji su se time sigurno ozbiljno bavili.

Dakle, u izvodu iz pravilnika za takmicenja, IPMS USA stoji ovako:

-------------------------------------------------------- :rtfm

OUT OF THE BOX (OOB). The IPMS/USA National Contest will include separate categories in selected Classes for OOB entries. An exception to this rule is the Junior Class, where OOB awards will be selected from among the entries in the standard categories. Juniors must indicate on their entry form if they are entering their model as OOB. A. Models that meet the OOB criteria (outlined below) may be entered into the OOB categories, but they are not required to be there. Modelers may, therefore, choose to place their model in a standard category, where it will be judged against the other entries with no reference to it being OOB. It will not, in that case, be considered for an OOB award. B. The general OOB approach is to build what came in the kit. In some cases, however, this may result in an incomplete or inaccurate model. For this reason, the OOB requirements allow for some exemptions beyond what was strictly in the box. These include but are not limited to, for example, the addition of rigging wires, seatbelts and antennas on aircraft, antennas and closed sponsons for military vehicles, and rigging and deck railings on ships. Exemptions vary from Class to Class, but allow for commonly accepted construction techniques and standards while still maintaining the general OOB approach. C. All possible exemptions cannot be pre-defined, so modelers who are unsure of whether their work falls under these representative exemptions are strongly encouraged to check prior to the judging with the respective Head Judge to avoid being disqualified in the OOB categories. In complex cases, the Head Judge will initial the entry sheet to inform the judges of his decision and prevent subsequent errors or reinterpretations.

OUT-OF-THE-BOX entries will be governed by the following rules: A. KITS. Any commercially available kit may be used. Any parts provided in the kit may be used, regardless of their material (i.e., brass, resin, plastic, etc.). Generally, only parts that are included with the kit and found in the bag or box may be used. As provided above, exemptions may be allowed but must be approved by the respective Head Judge in advance of the judging. B. FINISH. All finishing techniques are allowed. Decals other than those included with the kit may be used. Insignia, markings, and instrument panels may be hand-painted instead of decaled. Weathering is permitted. C. CONSTRUCTION. The modeler may fill seams and gaps; sand off rivets; drill out gun ports, exhaust pipes, or other appropriate openings; thin to scale such parts as trailing edges, flaps, and doors; re-scribe panel lines lost in construction; and add rigging and antennas. D. IT IS NOT PERMITTED TO: vacuform, manufacture, or replace any part, or substitute parts from another kit; cut or separate canopies, surfaces, hatches, doors, etc. (no major surgery); combine a standard kit with a conversion kit; add anything other than specified on the instruction sheet except as shown in Section C above or specifically exempted by the respective Head Judge. E. INSTRUCTION SHEETS. Modelers must attach at least the first page of the kit instruction sheet to the entry form and have the rest of the instruction sheet accessible to the judges for review during judging (preferably, directly under the table from the model). Models entered without an attached kit instruction sheet will not be considered for an Out-of-the-Box award.

----------------------------------------- :rtfm

voja

Quote from: goran djordjevic on 03-11-2010, 17:22:13
Models entered without an attached kit instruction sheet will not be considered for an Out-of-the-Box award.

Хммм, приметих да на доста домаћих такмичења, иако је наглашено да треба приложити, доста макета уопште нема саставницу. Тамо где се и приложи нико је и не гледа.

Неко рече у оним обрисаним дискусијама да треба раздвојити оне макете из кутије у којима има резина и разних других додатака од макета које те додатке немају тј. да макете са додацима које је произвођач дао у кутији треба одрадити без тих додатака како би се рачунале као макете из кутије. Заиста небулозно.
Па већина новијих макета уз које иду разни додаци је и немогуће саставити без коришћења истих јер делови који су рецимо дати у резину или у ецерају напросто не постоје као алтернатива у пластици. Некада, оне прве мултимедијалне макете, су имале све делове у пластици на једном раму док су алтернативни делови попут рецимо точкова, елисе, седишта, мотора (обично је у питању звездасти који се увек види иако су капотажи затворени), . . . дати у и резину. Код таквих макета је и било могуће одбацити такве делове јер њиховим одбацивањем је у сваком случају било могуће саставити макету.
На пример, апсолутно није могуће саставити Special Hobby макету авиона Bristol Blenheim IV а да се не користе резини и ецераји дати у кутији макете. Оба звездаста мотора су дата искључиво у резину а никако и као алтернатива у пластици. Исто важи и за инструмент таблу и пар ситнијих делова у ецерају. Дакле, то је макета из кутије и не видим зашто се по неком она не би равноправно могла наћи у истој категорији са рецимо Airfix макетом авиона Bristol Blenheim IV у истој размери. Друга је ствар рецимо узети F-84G од Tamiya и напуцати га са гомилом Aires, Eduard, CMK резина и ецераја. Таква макета иде као дорада и не може се назвати као макета директно из кутије.

Имате рецимо Dragon Tiger у 1/72 уз који се добијају ецоване решетке на поклопцима мотора као и од танког лима урађене облоге ауспуха док у Revell макети истог таквог типа тенка и исте размере тих додатака нема. Пе неће неко ваљда бити луд и те додатне делове бацити у смеће да би макету могао да пријави под категорију макета из кутије како то неки овде виде. Ако бих сада поврх тих додатака на ту макету додао још и металну цев која се купује као посебан део е онда би то већ била дорада.
Некада се на нашим такмичењима као макета из кутије могла сматрати она на којој је макетар исекао и променио положај управљачких површина, додао појасеве на седишту (било из кућне радиности било оне куповне неког произвођача), отварање поклопца кабине тј. сечење постојећег и лепљење у отвореном положају. Само те и никакве више интервенције су биле дозвољене. Чак се ни гравирање панела ако их је произвођеч дао у позитиву нису дозвољавала. Чак је било и неких несугласица око декала. Морају ли само они из кутије или су могли и афтермаркет декали. Тачно је све било таксативно наведено шта се смело додатно урадити а да би макета и даље задржала статус "Out Of the Box".

.
------ PIZDA VAM MATERINA NAPREDNJAČKA ------

NecaRamone

Malo nema smisla, bas da uzmem za primer onaj Su22, nebitno je totalno, posto oob je kao kad se pravi od materijala nebitno kog iz kutije, mogu da varam, a da zamolim nekoga da mi posalje/pozajmi prvu stranu i da sam pokupovao sve eduard setove koji su ubaceni u eduardovu kutiju.

I sad ako ja napravim tu maketu, i maketar, potpuno istih sposobnosti kao ja, uradi samo KP, moja ce biti bolja(pod perfektnim uslovima naravno), ali shvatate poentu :)

Verujem, da je i pre bilo dosta rasprave oko toga i u IPMS-u i po ostalim takmicenjima.

DjG

Quote from: NecaRamone on 04-11-2010, 00:45:49
I sad ako ja napravim tu maketu, i maketar, potpuno istih sposobnosti kao ja, uradi samo KP, moja ce biti bolja(pod perfektnim uslovima naravno), ali shvatate poentu :)

Ovo je dobar primer koji ukazuje na jos jednu BITNU komponentu ucesca na takmicenju. Znaci, na takmicenju u bilo cemu pa i u maketarstvu.
A to je - TAKTIKA.
Znaci zasto da napravim Heller-ov I-153 u 1/72 OOB kad cu gotovo sigurno biti inferioran u takvoj kategoriji. Mora da se izabere maketa koja se pravi za takmicenje, ako se ima ambicija da se uradi nesto. Treba napraviti razliku izmedju "tipologije" ili neceg drugog sto volimo, sto jurimo za vitrinu, sa jedne strane, i izbora makete za takmicenje, sa druge strane. Za takmicenje, ako ti je bitno, treba da se spremas, da izaberes sta ces da uradis. Zato se i zove takmicenje, jer, po definiciji, takmicenje je nadmetanje, a paralelno, ali nezavisno od toga, idu druzenje, pivce, klopa, berza, upoznavanja i pravljenje planova da se napravi 12 messer-a 109 za svoju vitrinu.

Goran A.

Odabir makete jako utice na plasman. Ima dosta potpuno plasticnih maketa koje mozes raditi OOB i koje mogu da nadmase mnoge multimedije, naravno ako se maketar malo potrudi. Ukoliko se pretenduje na neko od prva tri mesta u kategoriji, bezveze je da izadjes sa maketom od nekoliko delova mada i tu moze biti iznenadjenja. Kvalitetan rad i atraktivnost su jedini elementi koji znacajno doprinose.

Gusha

Ljudi, da mi rascistimo ovde jednu prostu stvar k'o boza...Dobrom maketaru koji je sudija, (predpostavljam da treba da bude logicno) treba 5 sekundi da vidi koja je maketa u pitanju i da odluci dal ce da je stavi u kategoriju out of box ili u doradu.Svi u principu znamo sta koji proizvodjac daje u svojim setovima a sta je dokupljeno i dodato.Tu je stvar jasna i nemoj se pravimo blesavi...To mozemo da rascistimo na licu mesta odma'.
Normalno je da ono sto je u kutiji pa makar dali i WC solju za pilota out of box, stvar je taktike, sto rece Goran koju maketu biras, i sta ces da iznosis na takmicenje i tu nema ljutis.Ako sa druge strane dokupujes, pa trpas rezinska sedista, pa budzis gondole, pa daj metalne cevke, gusenice, motorcici i ostale drangulije, ides bato u doradu i kraj.E sad, posto te tamo cekaju mrge, koje bas nemaju lovu da sve to kupuju, a imaju znanje i ruku da to odrade u samogradnji, pa da to izgleda, pa te tamo pociste metlom, opet, tvoja taktika i nema ljutis...
Stvar je mogucnosti, fondova, medalja, volje, lobija da se zastite slabiji takmicari, neznanje da se to oceni i dosudi itd itd...
Sve to je ocigledno evolutivni proces kroz koji jedno takmicenje, da bi bilo dobro, treba da prodje!

misa

Ja sam za to da se OOB kategorija kod nas ograniči na plastične makete+aftermarket dekale. To znači bez eceraja, rezina, vakuforma i samogradnje (antene, sajle na dvokrilcima). Razlog je prost: za razliku od SVIH ostalih kategorija, OOB je zamišljena da omogući takmičenje manje iskusnim maketarima, a pre svega - juniorima POČETNICIMA.

Pozdrav,
Miša :)

AEROPOXY

Iskusni maketarski vuk, Goran, sve vam je lepo objasnio, a DR. Karajlic je to odavno opevao,

Ko igra za raju, a zanemaruje taktiku, završiće karijeru u nižerazrednom Vratniku.

voja

Quote from: misa on 04-11-2010, 12:01:30
Ja sam za to da se OOB kategorija kod nas ograniči na plastične makete+aftermarket dekale. To znači bez eceraja, rezina, vakuforma i samogradnje (antene, sajle na dvokrilcima). Razlog je prost: za razliku od SVIH ostalih kategorija, OOB je zamišljena da omogući takmičenje manje iskusnim maketarima, a pre svega - juniorima POČETNICIMA.

Нема ту ничег лошег у твом предлогу, али јуниори већ имају своју категорију у коју ми матори не смемо ни да примиришемо :)

На неким такмичењима преко већ су увели и подкатегорије у стилу "почетник" и "профи". Чини ми се да је у Мошону ово била већ друга година примене овог система. Сам си могао да бираш да ли ћеш макету пријавити као "профи" или као "почетник" тако да се раван са равним могао такмичити. То је за сада код још увек неприменљиво јер нема довољан број макета на такмичењима да би се тако нешто увело.
Е сад, "OOB" је оно што то само каже, макета из кутије. Па сада као што неко рече ти тактизирај.

.
------ PIZDA VAM MATERINA NAPREDNJAČKA ------

Sijamski_Mrmot

Quote from: AG02 on 04-11-2010, 11:02:56
Odabir makete jako utice na plasman. Ima dosta potpuno plasticnih maketa koje mozes raditi OOB i koje mogu da nadmase mnoge multimedije, naravno ako se maketar malo potrudi. Ukoliko se pretenduje na neko od prva tri mesta u kategoriji, bezveze je da izadjes sa maketom od nekoliko delova mada i tu moze biti iznenadjenja. Kvalitetan rad i atraktivnost su jedini elementi koji znacajno doprinose.

Slažem se sa ovim, iz ličnog iskustva znam da se moze osvajati medalja i sa OTB italeri maketom koja je uz to očetkarena!  :cheers

Da ne ode sad ovo u kao hvalisanje, slažem se i sa gorenavedenom izjavom da je takmicenje - takmicenje i za takvo treba pazljivo odabrati koju cete maketu raditi. Ko ide sa prostom OTB maketom i ocekuje medalju, taj je ili super maketar ili ceka cudo/gresku sudija :) ako je ovo prvo, svaka mu cast! :)

Kap primer, upravo radim Italeri Shermana u 1/35 ali nece biti za takmicenje jer nema sanse da se suprotstavi OTB nekoj tamiyi ili dragonu koliko god da se dobro uradi :) takve makete ja stavljam na diorame/vinjete jer tu vec ima prostora da se "zamaskiraju" mane i nedostatci kao i da se drugim detaljima skrene paznja sa istih...

Mislim da se vodi previse polemike oko ovoga, sami klubovi su na sastancima dogovorili "OPŠTE" kategorije sa opcijom da se po potrebi kada ima dovoljno maketa otvaraju dodatne, stoga je normalno da u najavi takmicenja stoje samo opste kategorije a na samom takmicenju, ako vidite da ima dovoljno maketa za podkategoriju, uvek mozete potpuno besplatno zahtevati od organizatora da otvori istu. Sumnjam da ce vas neko odbiti ako npr na stolu ima 20+ prop 1/48 maketa od cega su, recimo, 7-8 veće dorade....

Pozzz
Mirko

lord sir giga

Pa OOB bi trebalo da bude Sastavljeno od delova iz kutije, neko je napisao nemoze vakuform, a sta ako je neko dobio u kutiji i vakuform i obican poklopac kabine, a pritom je taj obican predebeo ili lose odliven ili sta vec.
Svako normalan ce odabrati da postavi vakuform. a i nije pogresio sto kaze Voja posto je sve to iz kutije.

Nego da priupitam ja nesto, recimo ja radim Me-109Z od dva Me 109E4 ili G6 (italeri) i ocu da se takmicim, a pritom sam radio sve iz kutije sem delova srednjeg krila koje je seceno i pravljeno od delova isecenog krila i gitovano kako bi izgledalo to srednje krilo (znaci sve je iz kutije sem gita, koji ionako svi koristimo za popunjavanje pukotina rupa linija i slicno).
Gde bi ja to trebalo da stavim u doradu ili OOB ili gde?

DjG

Quote from: lord sir giga on 04-11-2010, 16:10:53
Nego da priupitam ja nesto, recimo ja radim Me-109Z od dva Me 109E4 ili G6 (italeri) i ocu da se takmicim, a pritom sam radio sve iz kutije sem delova srednjeg krila koje je seceno i pravljeno od delova isecenog krila i gitovano kako bi izgledalo to srednje krilo (znaci sve je iz kutije sem gita, koji ionako svi koristimo za popunjavanje pukotina rupa linija i slicno).
Gde bi ja to trebalo da stavim u doradu ili OOB ili gde?
To je klasican slucaj dorade, odnosno konverzije. Svaka konverzija je, na neki nacin, dorada. Nema teorije da u tom konkretnom slucaju, koji navodis kao primer, to moze da prodje drugacije osim - dorade. Iz IPMS USA, koji sam ranije navodio, dajem ovde sada izvod koji predstavlja definiciju konverzije po njihovom standardu. Obratite paznju na definisanu ulogu sudije u tom tekstu. Znaci ne moze bilo koji "zeka" da sudi.

------------------------------------- :rtfm

CONVERSION category entries must represent a version different from that provided by the basic kit. The conversion must contain significant structural modifications to the basic kit involving extensive changes in contour or configuration. In addition to the normal judging criteria common to the entire contest, judges of the Conversion Category will give special consideration to the complexity of the conversion. A conversion accomplished with primarily commercial aftermarket parts will be at a disadvantage, therefore, against a conversion accomplished primarily by the builder's craftsmanship - assuming both are finished to similar standards. Simple conversions may be entered in regular categories. More extensive conversions, however, must be entered in the appropriate conversion category. The builder must detail the conversion changes made to the base kit on the entry sheet or accompanying documentation. Judges have the ultimate authority to determine a model's category placement, and such decisions by judges will be final.

------------------------------------- :rtfm

DjG

Quote from: Sijamski_Mrmot on 04-11-2010, 14:35:27
Mislim da se vodi previse polemike oko ovoga, sami klubovi su na sastancima dogovorili "OPŠTE" kategorije sa opcijom da se po potrebi kada ima dovoljno maketa otvaraju dodatne, stoga je normalno da u najavi takmicenja stoje samo opste kategorije a na samom takmicenju, ako vidite da ima dovoljno maketa za podkategoriju, uvek mozete potpuno besplatno zahtevati od organizatora da otvori istu. Sumnjam da ce vas neko odbiti ako npr na stolu ima 20+ prop 1/48 maketa od cega su, recimo, 7-8 veće dorade....

Mirko, dao si jedan dobar primer. To za Sherman-a.
Inace, nije previse polemike i treba da je bude jos vise na ovu temu. U ovom ili nekom drugom postu. To sto su se klubovi dogovorili uradili su na osnovu iskustava koja imaju sa takmicenja koja su organizovali i uopste, na osnovu informacija i saznanja koja poseduju. Ali to, kao i sve drugo nije konacno. Moze da se promeni, poboljsa. Evo recimo tvoj primer: 20+ propova i 7-8 oceglednih dorada... treba podeliti... ali organizator, odnosno sudije, trebaju to da urade. Ne da se ceka, da li ce to neko da trazi. Organizator treba da prati sta se desava na prijavljivanju i da reaguje pravovremeno. Ovakve diskusije i analize na forumu treba da stvore klimu u kojoj ce organizator da zna da se od njega ocekuje da o tome treba da vodi racuna i da on ima obavezu da o tome vodi racuna. U takvoj situaciji klubovi ce na sledecim sastancima, prirodno, osim "opstih" kategorija jasno reci da svi treba da racunaju na takvu mogucnost ukoliko se realno pojavi potreba.

lord sir giga

Hvala na pojasnjenju, ali mislim da bi prevod za sudije trebalo da glasi da ukoliko sudija odluci da maketu stavi u kategoriju dorade ona ce biti u toj kategoriji, a ukoliko odluci da ostane u oob ona ostaje, znaci moze da sudi bilo ko, ali kako on kaze tako je, a ne da nemoze da sudi bilo ko (barem sam ja to tako shvatio)

Sijamski_Mrmot

Quote from: goran djordjevic on 04-11-2010, 16:44:32

Mirko, dao si jedan dobar primer. To za Sherman-a.
Inace, nije previse polemike i treba da je bude jos vise na ovu temu. U ovom ili nekom drugom postu.

Po "previse polemike" nisam mislio da ne treba davati predloge :) ja sam prvi ovde poznat kao "opsti kriticar svega postojeceg"  :mjetal

Mislio sam na to da se ljudi previse licno pronalaze, vidim da su vec pale i neke teze reci, napustanje foruma odlicnpg maketara u cijim sam radovima uzivao itd, na to sam mislio.... naravno da su predlozi dobrodosli i da sistem star 10-15god moze i MORA da se promeni i ide u korak sa svetom kao i sa novim pakovanjima bla bla bla... licno nemam novaca da radim dragon makete (mada u poslednje vreme nemam vremena uopste da radim makete  :hahaha :hahaha) pa radim ono sto mogu da priustim, ali se zato uopste ne cudim kad se na takmicenjima vise ne nadjem u top3. To je normalno i realno kad su radnje pune eceraja...

Ovo sto neko napisa za sudije... mi realno nemamo dovoljno ljudi koji znaju tematiku "u prste" pri tome da ne ulazimo u price o uhodanim semama "ti meni ja tebi"... kao i svuda u zivotu i ovde nam treba malo izmena pravila i ponasanja  :super  Ipak to nije prica za ovde vec za neke sastanke klubova i slicno...

Pozdrav
Mirko