Nina-Zvezda

Previous topic - Next topic

alek

Uh, to bi trebalo da bude to, ne znam. Jel pise na etiketi "vosak za podove"? Nista kada budes mogao, slikaj pa postavi, cisto da vidim ambalazu sada. I ajde, udri te uljane, jedva cekam da vidim kako ce da ispadne :)

Pozdrav

stevasandra

Posle neuspele avanture sa pogresnim Prontom i konacnog nalazenja pogodnog nastavljamo posao dalje. Prvo moram skinuti boju sa palube i prefarbati je ponovo jer je nekako sva sapunjava od onog Pronta.

stevasandra

Evo me konacno nazad, imao sam dosta obaveza i nikako da nastavim sa radom. Kao sto sam rekao moram sam celu palubu da ponovo prefarbam. Evo mojih prvih pokusaja sa washom, pogledajte kritikujte i savetujte. Na zalost fotke su uradjene sa telefonom pa mozda nisu najbolje. Wash je uradjen na prednjem delu, a na zadnjem je izgled pre.

alek

Hm malo je cudno ispao ovaj wash. Cime si ga radio, kojom bojom? Mislim, ok za prvi put ali moze i bolje, dosta bolje.
Vidi, mozes i iz 2 koraka da radis (ja ponekad radim tako ako mi se ne svidja iz prve). Prvi korak sa bas bas bas razredjenom bojom (uljana raw umber) veoma tankom cetkicom samo dodirnes u urezanu liniju panela i razlije se boja izmedju "dasaka". Traje malo duze ali je dobro. Posle toga, kada se dobro osusi, predjes jos jedan sloj pronta. Kada se i on osusi onda sa burnt umber (ona je malo svetlija od raw) koja je manje razredjena predjes svuda i polako skidas viskove.
Ti generalno mozes da predjes jos jedan sloj, mozda sa malo manje razredjenom, ne vidim na slikama lepo sta si radio. Napisi.
Pozdrav

stevasandra

Iskreno nije se ni meni svideo. Odradio sam sinoc jos jednu "ruku" ali slike cu pustiti kasnije kada ih budem slikao fotoaparatom, a ne telefonom, a i napisacu tacno sta sam radio.

anki

Ja nisam brodo-maketar ali plovim malo po moru i Dunavu i to drvo mi je definitivno previse svetlo. Izgleda kao da je neka svetla bukva ili camovina za gajbice koji jos nisu nicim ni premazani i na koje nije uticalo ni sunce ni more - nerealno. To mora da se potamni. Proveri u literaturi cime su mazali palubu radi zastite drveta ili malo prosurfuj vec odradjene makete.

alek

Quote from: anki on 09-01-2011, 12:46:59
Ja nisam brodo-maketar ali plovim malo po moru i Dunavu i to drvo mi je definitivno previse svetlo. Izgleda kao da je neka svetla bukva ili camovina za gajbice koji jos nisu nicim ni premazani i na koje nije uticalo ni sunce ni more - nerealno. To mora da se potamni. Proveri u literaturi cime su mazali palubu radi zastite drveta ili malo prosurfuj vec odradjene makete.

Ma samo polako, opusteno. Ako nije dobro prvi put, bice drugi... Ni meni se nije svidelo prvi put kad sam washao maketu, pogotovo sto sam koristio enamelke, katastrofa. Ajd  kad odradis kaci slike pa makar i sa telefona, bas me zanima, pogotovo opis sta si i kako radio.
Poz

EDIT : Ja vec duze vreme hocu da odradim za neku maketu CEO postupak u slikama sta i kako radim od pocetka do kraja, to bi znacilo puno svakom ko prvi put krece da pravi makete,pogotovo brodove ali sputava me za sada to sto nisam sa trenutnom maketom slikao postupke pa moram da cekam da zapocnem sledecu. Nadam se da ce da bude uskoro.

stevasandra

Evo slika posle jos jednog washa palube i washa trupa:

Sandman

sada vec deluje mnogo bolje, mada su boje zivlje nego prethodna tura, verovatno i zbog drugachijeg "white balansa" na foto-aparatu u odnosu na mobilni....

mozda mozesh da probash da po sredini pojedinih dasaka nanosish po zrnce neke tamnije braon uljane boje, pa onda chetkicom da razmrljash duzinom daske - ovako postizesh priblizno efekat texture drveta na daskama...

molim te samo podesi svoj Photobucket da se klikom na thumbnail otvara samo ta slika a ne ceo album - uputstvo je na sledecem topiku:

http://www.maketarskikutak.com/index.php/topic,198.msg56876.html#msg56876

stevasandra

A postupak farbanja od pocetka do kraja je sledeci:
Kao prvo koristio sam Humbrol boje razrdjivane sa obicnim uljanim razredjivacem iz farbare. Gornja paluba je farbana 148 random tan matt bojom iz dva prelaza. Trup 63 sand matt iz jednog prelaza (ovde mislim da sam nacinio gresku i da nisam dovoljno razredio boju). Ona ojacanja oko trupa su farbana bojom koju sam dobio tako sto sam pomesao prethodne dve i dodao malo 33 black matt boje. Nakon susenja presao sam Prontom Extra Protezione Cera, vosak za negu i zastitu podova (mada na poledjini pise da je za parket) iz dva ili tri puta. Nakon toga sledi wash.Koristio sam uljanu bolju Ochre golden (onu umber ni jednu nijansu nisam uspeo da nadjem). Prvi pokusaj je bio na palubi i dosta neuspesan, da li zbog previse razredjene boje ili neceg drugog (p.a. prvi pokusaj) i ni malo mi se nije svideo. Mada doduse mislim da dosta tome je doprinelo sto nemam dovoljno dobru i tanku cetkicu da nanosim precizno u panele. E onda dolazi na red drugi pokusaj. Manje razredjena boja i dodavanje par kapi crne boje. Koristio sam malo vecu cetkicu koje dosta ovalna i zasiljena i sa tim vrhom sam se trudio da sto vise guram boju u panele. I to je to za sada, neznam dal da jos nesto radim i kako? Cime da predjam sada ovako ofarbanu maketu jer boja se malo skida na prstima? Ostaje mi jos jarbole da izwashiram i da polako privodim sklapanje kraju.

anki

I meni sada izgleda mnogo bolje ali bi se slozio sa Sendmenom da sad uzmes neku bas tamno braon (mozda onu mat cokoladnu) i njome ubijes ovu izrazenu zutu na daskama palube i trupa. Kobilica i ova ojacanja mi izgledaju jos najbolje. Jedino, posto ne koristim slikarske uljane boje nisam siguran moze li se to sad. Alek sta ti mislis obzirom da ti vec koristis ove stvari? Sto se susenja tice mislim da se uljane suse malo duze tj. nekoliko dana. Generalno za cetkarenje susenje je: akrili za 1 do nekoliko sati, enamelke barem 24h da bi bio siguran da neces ostetiti donji sloj, metalici - uvek bar malo cetkom ostetis donji sloj (samo Profu sam video da metalike cetkari savrseno) pa za to je auto lak majka ali obavezno prajmer ispod. Susenje auto laka opet bar 1 dan da bi bio siguran. Uljane kao sto rekoh ne poznajem.

Profa

Da se složim sa gorenavedenim - sad tamno braon, da popravi daske. Trebalo bi da izgleda nekako ovako (ovo je burnt umber preko Hu 148, ali bi i Hu98 ili 173 trebalo da odradi sličan posao):

Može ovo preko slikarskih uljanih, samo ih ostavi bar nedelju dana da se dobrano osuše...
Par tufni boje, pa širom četkom nežno razmazuj u smeru texture. Probaj da koristiš četku užu ili jednaku širini daske, i svaku dasku radi pojedinačno.
Enamelka razređena uljanim razređivačem će vrlo verovatno skinuti nešto, ali to u krajnjoj instanci može i dobro da izgleda kad se napravi zbrlj... ;)
Bogu fala što sam Lala! :)

alek

Dobro je, sad je dosta bolje. Ne znam koja je tacno ta uljana koju si koristio ali mi se cini da nije dovoljno tamna, kao sto bi trebalo. Naravno to se ispravlja bas kao sto su ti rekli profa i anki. Poenta je da osnovna boja palube bude dosta svetlija od one kojom washas (pazi ovo je moja metoda, verovatno ne rade svi tako). Moja naucestalija kombinacija je :
osnova - MM wood ili ako je nemam Revell Sand (16), mada u poslednje vreme korisim i Revell 88 (zaboravih joj ime..)
wash - slikarska raw umber, burnt umber kombinacije svetlo tamne, zavisi od delova koji se farbaju (uz ivice ides tamniju, po sredinama svetliju)
posle washa - malo slikarske sienne za dodatno nijansiranje

Kada budes radio sledecu maketu, jednostavnija varijanta za postizanje efetka sarenih dasaka ti je da posle predjenog prvog sloja (sand ili slicna), tu isu boju pomesas na vise mesta sa razlicitim bojama i dobijes 3,4 nijanse i onda farbas dasku po dasku (ne moras preterano pazljivo mada nije na odmet). Ja sam do sada koristio svetlosivu (Revell oznake) 75, crvenu 36, tamnobraon 84...
Primer ovoga sto pisem mozes da vidis ovde :

ovde :

i ovde :

Nadam se da sam ti pomogao malo :)

EDIT : Prve dve slike su Hellerova Nina a treca je ista kao tovja, Zvezda. Po mom misljenju, ovu Hellerovu sam poceo mnogo dobro ali sam je kasnije malo zbrzao pa nije bas najsrecnije ispala, moram da pregledam forum, izgleda da nisam postavljao slike te makete...

stevasandra

Evo malo probe sa drugom uljanom bojom, burnt umber (uspeo sam da je nadjem):

E sada, da nije boja mozda ipak malo previse tamna? Mozda sam trebao jos malo da je razredim? Probao sam da malo pokupim sa stapicima za usi ali skida se i prethodni sloj. Ne znam dal da predjem jos jedan sloj prontom pa onda wash ovom bojom?

Sta mislite o ovoj boji:

Sandman

Ne znam kakva je bila boja drveta na ovom brodu, ali ako se plashish da je suvishe tamna, bez brige - chak i da preterash, kasnije sve to lepo drajbrashovanjem doterash! Uzmesh lepo neku kremkastu ili svetlo braon boju, i onda njome drajbrashujesh sve izbochene povrshine na palubi (a to ce biti spojevi dasaka), dok ce i sama povrshina dasaka malo posvetleti usled kretanja polusuve chetkice po njima...

Koliko vidim na ovom delu gde si koristio Burnt Umbra, jako lepo izgleda sama tekstura drveta - na pojedinim mestima se vide "chvorovi" shto samo daje realistichan izgled ovog materijala ;)

Da sam na tvom mestu nastavio bih dalje sa ovom bojom ostatak palube, no, sachekaj josh koji savet od chlanova koji se vishe bave jedrenjacima...