Revell 1/108 Harbour Tug Boat "Delfinchek"

Previous topic - Next topic

Sandman

Moj poslednji zavrsheni rad za ovu godinu - rodjendanski poklon za blisku prijateljicu.

U pitanju je maketa chiji kalup datira josh iz 1979. godine - epilog je da je na delovima vishka plastike (flesha) bilo k'o salate...

Radovi su trajali sa duzim pauzama od marta ove godine, a "zaprshka" celoj prichi je bilo farbanje podsklopova pre konachnog sklapanja....

Weathering radjen uljanim slikarskim bojama u fazi washa, kao i MIG pigmentima na kraju.

Stakla na prozorima obzirom da nisu postojala, napravljena su od Microscale Kristal Kleara, mada nisam zadovoljan uchinkom ovaj put, jer su iz nekog neobjashnjivog razloga "zamaglila" nakon sushenja  :-\ Pre konachnog sushenja delovala su prozirnije  :-\

"Konopci" su radjeni od konca za shivenje koji je ofarban uljanom slikarskom Raw Umbra.

Dekali su personalizovani i predstavljaju motive vezane za prijateljicu kojoj ova maketa ide kao poklon.

Voda i dok su radjeni zajedno sa postoljem za prethodno uradjeni Zvezdin chamac - autor radova je naravno Tripko (hvala josh jednom - ne vide se toliko "prskotine" u vodi chak ni uzivo dok se ne zagledash! ;) )

Evo i slika uz neizbezni citat iz svima nam dobro znanog Diznijevog crtanog filma "Little Toot":

"Zar nikada necesh odrasti mali veseljache?"  :D

Malo slika sa detaljima...

I za kraj, slika sa mojim "referentnim objektom" - ovaj put maketa nije manja od USB diska... :P

Toliko od mene za ovu godinu.. nastavljam dalje sa zapochetim projektima...
Srdjan

airbamby

Au odlicno je ispao. Jako pedantno i dopadljivo, pohvale i za podlogu.

http://www.oluj.org/ - Maketarski klub Oluj

tripko

Dobro je ispalo jedino sto je taj dok malo prazan. kad bih koje bure a i neke drvene kutije lepo bih legle a i kanap mozda.

Jadgkommando

Referentni objekat je vrlo vazan ovde, mnogo detalja je prikazano na tako malom prostoru.

Bez zezanja stvarno odlican rad! Svaka cast!  :mjetal

Prozori i nisu tako bitni jer u realnom zivotu prilikom kondenzacije cesto su zamagljeni
hladno vreme i t d. ipak je ovo tug boat a ne P&Q cruser.

Kerber

ti bre Srdjane nisi bas.... ;)
Sad i brodove da pocnes...idi begaj...

Salu na stranu, opasan malac, talasici...
Mozda bih ga malo zaprljao i ostetio tu i tamo, ovi imaju "tezak zivot", ali ako je kao poklon, nema tu sta da se kaze vise!

Boki

Uuu, ovo ti je najveća maketa ove godine. :D
Prelep rad, Srki. Da li je to onaj sa FB?
Sviđaju mi se detalji (kako, bre, ofarba one alatke tako precizno ;) ), a i baš si se izveštio u simualciji vode. Svaka čast. :cheers

Baldrick: Don't worry, my Lord, I followed DaVinci's instructions to the letter.
Blackadder: Even if you can't actually read.
Baldrick: That's right, but I have done a lot of Airfix models in my time.

alek

Odlican! Jel farban skroz po Revell semi ili si nesto i menjao? I meni je milion puta do sad palo na pamet da nabavim ovaj brodic i svaki put se predomislim na kraju. Sada definitivno imam dobar primer kako da ga uradim  ;)
Sto rece Kerber, jedino je malo vise cist za moj ukus ali ukusi su razliciti :)

Citao sam na nekoliko mesta da je dosta nezgodan za sklapanje, bas zbog tih prastarih kalupa...

Pozdrav.

Cicak1973

Sandman

hvala na komentarima :)

Quote from: tripko on 22-12-2010, 23:09:13
jedino sto je taj dok malo prazan. kad bih koje bure a i neke drvene kutije lepo bih legle a i kanap mozda.

razmishljao sam o tome, nego nemam u delovima nijednu kutiju koja bi lichila na ne-military fazon - imam samo one iz Academy seta za Kubelwagen, Kettenkrad i Jeep, ali su to iz WW2 kutije za municiju  :-\ a iskreno, nisam se setio da odshtampam neku kutiju, sad me i mrzi :P

Quote from: woodoo on 23-12-2010, 00:18:52
Prozori i nisu tako bitni jer u realnom zivotu prilikom kondenzacije cesto su zamagljeni
hladno vreme i t d. ipak je ovo tug boat a ne P&Q cruser.

ono jest' ... neka bude da je scena snimljena u hladnije vreme  ::) :D

Quote from: Kerber on 23-12-2010, 00:26:09
ti bre Srdjane nisi bas.... ;)
Sad i brodove da pocnes...idi begaj...

dzast voch mi...  :D

Mozda bih ga malo zaprljao i ostetio tu i tamo, ovi imaju "tezak zivot", ali ako je kao poklon, nema tu sta da se kaze vise!

ne vidi se na slikama previshe zbog kolorita - ova crvena na koritu ubija efekat pigmenata - tanko su "oslikani" tragovi slivanja prljavshtine, a boja im je prljavo siva pa su se na slikama utopili.... uzivo se primeti, chak sam u jednom momentu pomislio da sam preterao... pogledacu ako imam josh koju detaljniju sliku...

fali mu dodushe i posada, dodatno bi ozivela scenu, ali stvarno nikad nisam farbao figurice, pa josh u 1/108! :D
dobijaju se inache kapetan i dva "mala od palube", ali su loshije odliveni, imaju one odvratne otiske od odbijacha iz kalupa...

Quote from: Boki on 23-12-2010, 01:06:35
Uuu, ovo ti je najveća maketa ove godine. :D

da, jedva sam ga ukadrirao a da ne ulete u kadar i tegovi koji su mi drzali papir-podlogu  ::)
ovo je bio jedan ispad da malo razbijem monotoniju.. vracam se ja polako 72-kama i 1/SCS.... ;)

Da li je to onaj sa FB?

da da... to je taj :)

Sviđaju mi se detalji (kako, bre, ofarba one alatke tako precizno ;) ), a i baš si se izveštio u simualciji vode. Svaka čast. :cheers

Za farbanje alatki koristim tanku chetkicu (zashiljeni vrh), i samo lagano, bez zurbe.
Shto se vode tiche, Tripko je zasluzan za taj deo - ja sam gledao kako radi i davao male sugestije oko oblika talasa, ali on je uradio sve to - moracu da kupim sav taj materijal koji on koristi pa da krenem (konachno) sam da experimentishem sa time... mada me ne vuche rad na dioramama....

Quote from: alek on 23-12-2010, 08:01:52
Jel farban skroz po Revell semi ili si nesto i menjao?

Manje-vishe da... izabrao sam onu "B" shemu farbanja (imash 2 izbora boje po fazama sastavnice), ali sam neke sitne detalje menjao onako kako mi se vishe svidjalo... onaj gumeni chamac sam recimo zafarbao u meshavinu zute i narandzaste.

Sto rece Kerber, jedino je malo vise cist za moj ukus ali ukusi su razliciti :)

najvishe sam dodao prljavih tragova na bokove (sivi tragovi slivanja) i na krov (boja rdje), dok su tragovi slivanja na zidovima kabine radjeni u fazi washa, i sada imaju tamno braon izgled....

Citao sam na nekoliko mesta da je dosta nezgodan za sklapanje, bas zbog tih prastarih kalupa...

U sushtini nije preterano nezgodan, najvishe muke je bilo oko bokova jer je paluba zakrivljena a bokovi su zakrivljeni po obe ose (poprechna i uzduzna).

Sushtina je bila u dobrom planiranju faza rada. Poshto se cela maketa sastoji iz vishe podsklopova, koji se farbaju drugachije, farbanje je ishlo pre sastavljanja celog broda, pa je tu onda trebalo paziti da ne kapne lepak tamo gde ne treba.

A najveci problem nije bio ni u loshijem odlivku, ni u uklapanju, vec, necesh mi verovati, u Humbrol crvenoj koju sam koristio za korito i kabine! Naime, iako prskana iz vishe tanjih slojeva, sushila se jaaaaako dugo - 2-3 nedelje! Na kraju sam pribegao malom "triku" - fenirao sam delove fenom za kosu kako bih ubrzao sushenje! Skoro nedelju dana sam svaki dan fenirao delove i tek tada su se konachno prosushili da mozesh da manipulishesh njima normalno! Uzas zivi!

Ne mogu sad da se setim svih tehnikalija koje su se deshavale usput, ali ako vas zanima neshto slobodno pitajte, rado cu odgovoriti.... ;)

Goran A.

Quote from: Sandman on 22-12-2010, 22:48:01
Moj poslednji zavrsheni rad za ovu godinu - rodjendanski poklon za blisku prijateljicu.

Gospodjica Hadzi Pesic? Pa gospodine ministre...!