Soko G-2 Galeb L&M

Previous topic - Next topic

milten

MK "Narednik Mihajlo Petrovic" Nish
http://nmpnis.wordpress.com/

Surla

Super izgleda. Gde može da se nabavi ova maketa i pošto je?

mutayu

Jesi li ga poredio sa crtezima? Koliko je tacan?

milten

Cena 20 E. Mogla je da se kupi direktno od proizvodjaca na Novogodisnjem kupu.
Nisam je uporedjivao sa crtezima. Ali ne primecuju se neke vece netacnosti.
Ono sto sam primetio posmatrajuci fotografije pravog aviona je da usisnici nemaju odgovarajuci oblik.
Na maketi su obliji i uzi a na pravom avionu imaju vise kvadratnu formu. + Na pravom avionu u samom usisniku postoji jos jedan manji podeljen na 3 dela koji ide uz samu ivicu aviona. U maketi taj manji unutrasnji nije dat, ali moze da se doradi.

Jadgkommando

Quote from: milten on 17-01-2011, 13:05:04
Ono sto sam primetio posmatrajuci fotografije pravog aviona je da usisnici nemaju odgovarajuci oblik.

Nisi dovoljno dobro maketu posmatrao... ima jos par "sitnica"
Obrati paznju na oblik nosa, pogotovo donji deo,
uporedi ga sa crtezima.

dragan_mig31

ovako ne izgleda lose mada opet bi naglasio da mi maketa u nosu izgleda vise kao t-33 umesto g-2.jako cudno.kako planiras da odradis far koj je u nosu?ajde cekamo sad jos fotke pa da vidimo kako ce da izgleda zavrsen :)

anki

Surla, a i ostali koje interesuje - maketa je stigla i kod Milana u M-Hobby. Cenu neznam, pitajte direktno u radnji.

cherny

Slivnik tj. spoj trupa i krila baš bode oči, ni blizu nije kao na pravom, mnogo je "blaži", na pravom je oštar.

mutayu

Hvala Miltene na informacijama, moracu da svratim da kupim pa da vidim kako to izgleda.

milten

Quote from: woodoo on 17-01-2011, 16:23:30
uporedi ga sa crtezima.

Quote from: dragan_mig31 on 17-01-2011, 16:49:50
ovako ne izgleda lose mada opet bi naglasio da mi maketa u nosu izgleda vise kao t-33 umesto g-2.jako cudno.kako planiras da odradis far koj je u nosu?

t-33? :jok
Naterali ste me da izgubim pola sata radeci u photoshopu umesto da deljam maketu.
Nos savrseno odgovara avionu.

STIG

Quote from: milten on 17-01-2011, 13:05:04
Nisam je uporedjivao sa crtezima. Ali ne primecuju se neke vece netacnosti.

@Milten

Za nekog ko pledira da postane uvazeni recenzent i saradnik poznatog sajta InScale.org ovo sto si gore napisao je apsolutni oksimoron.

Nisi je poredio sa crtezima ali znas da nema vecih netacnosti.

To je tvoj stavi stecen na osnovu tvog velikog poznavanja aviona Galeb  ili te je proizvodjac zaduzio necim, pa je red da se onako, ljudski, oduzis umerenim komentarom.

Ja maketu nemam i necu da je kupim, jer vidim da je u pitanju jedan obican "Uzmi pare i bjezi" poduhvat, radije cu sacekati da je neko izbaci u plastici , makar nikad Galeba ne stavio na policu.

Zahvaljujuci tvojim slikama, u mogucnosti sam da uporedim maketu sa slikama pravog aviona i zapazio sam samo nekoliko detalja koji me odbijaju da se zaigram sa tom igrackom.

Meni u oci upada nepravilan oblik usisnika. Onda predebeo hrbat dela trupa iza kabine, sve do vertikalca, mora biti duplo tanji, koliko je debeo i vertikalni rep, nikako deblji.

Od nosa do repa meni se tu nesto ne uklapa.Najvise mi bodu oci radijusi na svim povrsinama prelaza, trup krilo, trup vertikalni rep, pravi avion je na tim pozicijama sa skroz ravnim linijama.

Polozaj horizontalnog repa mi je nekako previsoko postavljen, on treba da sedi na trupu i delom se uklapa u bazu vertikalnog repa ali na maketi je on ceo u vertikalnom repu i prelazu ledjnog hrbata u vertikalni rep.
Vertikalni rep mi je pomalo previse zabacen a i gornja linija mu , valjda zbog toga ide pod pogresnim uglom.

Odozdo je maketa sva debeljuskasta i zaobljena a Galeb ima upadljivo stepenaste prelaze izmedju trupa-usisnika-slivnika krila, tri prelaza. Na maketi sve je nekako stopljeno u jedan luk.
Paznja na detalj prelaza flaps-trup, Galeb ima taj detalj podeljen u tri koraka sa tri ravne linije, a maketa ima neki nedefinisani luk.

Ako si vec zagrizao u izradu makete, hajde je premeri i kazi, ima li potrebnih 145,4mm raspona (bez tip tanka) ili 160,8mm sa tip tankom i 143,6mm duzine, od nosa do vrha repa.

Sve mi izgleda nekako mrljavo, nigde jasno definisane linije , detalji pogubljeni, duboki paneli, neke stvari preterane, na gomili delova, zanimljivo ali spojeno u celinu, nesto mi ne stima.

Eto, gledajuci onaj pregled drugog Galeba, od onog momka iz Panceva,(ne znam ime firme,izvinjavamse), meni se iskreno vise dopada, mozda i nema takve detalje kao ovaj  ali mi bar izgleda sasvim realno, i verovatno cu bas njega kupiti, cim se opet pojavi u prodaji.

milten

Ovo je ono sto na maketi nije dobro. Uporedite usisnike.
E sad , sto se tice spoja krila i trupa, iako sam skinuo "tonu" slika sa neta, nemam dovoljno dobru fotku pravog aviona da uporedjujem.
Meni spoj ne izgleda lose.

milten

Quote from: STIG on 17-01-2011, 20:28:55

Za nekog ko pledira da postane uvazeni recenzent i saradnik poznatog sajta InScale.org ovo sto si gore napisao je apsolutni oksimoron.

Nisi je poredio sa crtezima ali znas da nema vecih netacnosti.

Ne plediram.
Ovo ne shvatam kao odbranu doktorske disertacije zato maketu i nisam uporedjivao sa crtezima. Ovo shvatam kao hobi koji radim do one mere do koje mi pricinjava zadovoljstvo. Maketa izgleda odlicno, ne patim od toga da sve bude apsolutno tacno, milimetar duza ili kraca sasvim mi nije bitno. Bitnije mi je da se lepo uklapa i da se sto manje mucim dok je radim. Ova maketa je sasvim OK u tom pogledu.

dragan_mig31

Druze Miltene :) ovo je to sto sam pricao.po ovo vidi se da je usisnik daleko ispred usisnika pravog aviona,deo trupa iza kabine je daleko ispred nego st obi trebao da bude.Zato kazem da mi nesto ne izgleda kako treba na ovu maketu,ali ipak ko sam pa ja da komentarisem bilo sta :)

pozz i ne nerviraj se puno.odradi maketu pa da vidimo ovu retku pticu u zavrsene makete :)

Quote from: milten on 17-01-2011, 20:13:37
Quote from: woodoo on 17-01-2011, 16:23:30
uporedi ga sa crtezima.

Quote from: dragan_mig31 on 17-01-2011, 16:49:50
ovako ne izgleda lose mada opet bi naglasio da mi maketa u nosu izgleda vise kao t-33 umesto g-2.jako cudno.kako planiras da odradis far koj je u nosu?

t-33? :jok
Naterali ste me da izgubim pola sata radeci u photoshopu umesto da deljam maketu.
Nos savrseno odgovara avionu.

lord sir giga

Meni sada ovde nesto nije jasno, koji je ovo galeb na slici koju je postavio stig (pogled odozdo), posto se razlikuje u odnosu na drugu sliku koju je milten postavio.
Da li su to neki predseriski avioni, ali stvarno ima razlike.
Ajte to malo pojasnite ako nije problem, da ubuduce nedolazi do zabune koja je ovom prilikom nastala.