Mrmot goes wild - Trumpeter 1/144 F-86F-40-NA Sabre

Previous topic - Next topic

Sijamski_Mrmot

Pozdrav,

resio i ja da  :deadhorse i zadjem malo u vazdusni prostor posle godina prašinjarenja :)

Gledao sam i pomno pratio profin rad na ovoj maketi i rešio da imitiram...
http://www.maketarskikutak.com/index.php/topic,11592.0.html

Profin super rad na kraju izgleda ovako:

A onda mi je pala jedna sitnica u oči...  pa rekoh da se posavetujem sa vama :D

Na slici

je prikazana po meni lepsa verzija aviona koji u koloru izgleda ovako:

e sad u kutiji se lepo nalaze oznake za br 706 sa repnom oznakom 72-7706 koji je "metalni" ceo...

ako se vratimo na prvu fotku

ono sto je meni upalo i oci da sve sto je potrebno je da na velikoj oznaci odsecem i okrenem br 6 u br 9 a na repnoj da odrezem creveno/zuto/plavu oznaku  i takodje okrenem samo cifru 6 u 9... :)

E sad moja dilema je da li se vredi cimati i pokusavati da "rucno" ofarbam horizontalne i repne plave šare?  Da li da se upustim u taj stepen ludila ili samo da odradim lepo OTB? :)

Glasanje?  

Sandman

Kreativnost nema granice - go for it!
Uostalom, zanimljivije je videti nešto što nije već rađeno do sada...  ;)

Profa

Šteta što se ne vide slike onog što nameravaš da radiš :-\
U pravu je Srki, što se ne bi baktao malo više nego ja ;)
Ima tu dosta rada i pored toga što je mala maketa, ali ne sumnjam da će ti ideja uspeti...

Pratim!
Bogu fala što sam Lala! :)

Sijamski_Mrmot

Ispravio sam linkove ka fotografijama gore  :deadhorse

Došao jutros iz treće smene i pored spavanja ugrabio jedno 2h da malo radim na mališi pre nego što uzmem klinca iz vrtića...

Nisam siguran da ću ipak ići na taj akro belo-plavi... odavno nisam radio avione pa ne bih sam sebi da ponovo "ogadim" tu sekciju :) 
Najverovatnije ću raditi isti kao tvoj profo pa ako se pokaže kao solidan build onda možda pazarim još jednog pa se upustim u ludovanje...  :lol

Za početak slikao sam ramove, opalio sam lagani "mist" prajmer sa happy colour belom, čisto jer ne volim da radim sa golom plastikom...

Profa je definitivno bio u pravu, bilo je potrebno sat i po vremena seckanja, gnječenja, dovijanja i slaganja da se uglavi olovo u jako jako mali prostor, nadam se samo da će to biti dovoljno da ne sedne na guzu kad završim...

boja je MM acryl "interior green" , malo je glossy pogotovu na slikama, kad odradim još jedan sloj svakako ću da je matiram, takodje nisam stigao da farbam naslon sedišta, instrumente na tabli, vrh palice... to ću u sledećoj turi...

dinar je tu samo za poredjenje sa čime se ovde ima posla  :cry :cry :cry

Nadam se za sledeću turu da makar uklopim polutke pa za dalje...

Nastavak sledi...

Ćomi

Ooo...ponovo jases punim tempom  :D Ajde sredi taj "sitnis"  ;)
No signature.

Starac sa planine

Quote from: Sijamski_Mrmot on 25-11-2011, 17:07:30
Ispravio sam linkove ka fotografijama gore  :deadhorse

I dalje stoji ovo:
???
You do not have access. 

Na ovome svetu, mogu da kažem što se dešava, to nije istina...

Sijamski_Mrmot

Evo, prebacio sam slike na photobucket nalog tako da se sad lepo vide :)

@Comi - o da, ponovo jasem i to  :deadhorse

:pilot

Sijamski_Mrmot

Nastavak radova...

Poneo ja lepo to sa sobom na dezurstvo, raspakovao se, iz male kesice gde drzim delove prosuo iste na podlogu, naredjao i rekoh: " ajde prvo da dovrsim instrument tablu:

Da da, NEMA INSTRUMENT TABLE!   :headbang

sleduje 7 puta proveravanje kutije, pozivanje Irene da vidi da nije ispala negde kući, pretraga cele torbe, 35 min panike i onda slučajno preturim podlogu sa delovima kad ono...  :doh :doh :doh

:zvizduc :zvizduc :zvizduc

I tako... u besu sam zaboravio da slikam istu kad sam je uradio mada nema sta ni da se slika, docrtao par kruzica kao instrumente...

I onda, poremecena koncentracija + hronični guseničarski kompleks... Navuknut da radim svoje tenkove na taj princip, požurio sam da što pre sastavim i trup i krila i nos... naravno tek sam na kraju otkrio da će sad pristup pojedinim delovima za šmirglanje (a istog će biti ihahahah) biti težak a negde i nemoguć...

Smorio sam se, odustajem za danas. Trenutno stanje na slici ispod:

Nastavka sledi...

Sandman

Jesi li bacio Sejbra "na led" ili će uskoro nastavak radova?  :)

Sijamski_Mrmot

Quote from: Sandman on 13-12-2011, 18:00:59
Jesi li bacio Sejbra "na led" ili će uskoro nastavak radova?  :)

Malo je bio na ledu zbog obaveza oko takmicenja a pre toga me drmao neki virus (koji zapravo još nije popustio).

Pre neko veče sam ga ogitovao i upropastio (doslo do izrazaja da sam gusenicar, nemam meru kad je zapravo dosta a to se na avionu bas pokaze...) tako da ce na dalje ici kao obican kucni projekat pa kako god ispadne, ipak sam trebao da uzmem neku vecu razmeru za comeback jbg, to sam ispravio odmah pa sad deljem stari monogram P40 u 1/48 jednom prijatelju ali on nije za slikanje posto mu treba hitno a to podrazumeva da zbrzam i napravim milion gresaka (sto njemu nije bitno jer samo hoce nesto za policu...) ali sam se bar nasmirglao da se uvezbam :D

Necu se odreci malise, od ponedeljka bi trebalo da imam vremena da ga nastavim pa sledi dalji progress u slikama...

nesto sam se navuko na propelere izgleda tako da se moze ocekivati jos glupiranja od mene u ovom segmentu vrlo uskoro :D

Mirko

husky

Sijamski_Mrmot

Maketario danas, mozda bolje da nisam... dve makete koje radim za poklon me prodale, na jednoj sam posle 5 dana posla, gitovanja smirglanja itd otkrio da poklopci kabine uopste ne pasuju ni po visini a i sa strane zjape rupe, iznervirao sam se a ona je otisla na led "samo srecom nije otisla i u djubre".

Što se Sabre-a tiče, maler za malerom se nastavlja... prvo sam tokom smirglanja otkrio da je plastika cudno odreagovala na Revel contactu (sa kojom inace bez problema radim vec godinama) u vidu toga da se prilikom smirglanja bukvalno otkidaju celi parcici (plastike a ne gita!), milimetarski parcici ali ipak iritantno.

Pregitovao sam, pa ponovio smirglanje i popravio stvar koliko sam mogao, najprimetnije je ipak ostalo oko "nosa" narocito ispod gde je vidljivo ulegnuce...

Zatim, glanc nov svetlo sivi Happy Color koji sam jutros pazario ispade da nije matt nego semiglos, uz dodatak da je "pljucnuo" negde u pola rada... divota... srecom po donjoj strani makete (po navici uvek prvo prajmerujem donju stranu bez obzira da li je tenk ili avion...). gornju stranu sam prajmerovao belim happy color koji sam i inace koristio do sada...

Po meni, maketa je total upropascena i zrela za kantu ali obecao sam sebi da cu da ga zavrsim zbog "velicine" sto cu i da uradim pa kako god ispadne na kraju.

Jedino se necu vise cimati da bude bas nesto extra, idem na zavrsetak pa kako god, ako nista bice mi dobro iskustvo za naredne avione :D ako se ne smorim i vratim na moje gusenicare :)

Evo kako ispade na kraju, izvinjavam se na losim slikama ali ja u takvim uslovima sada i radim makete...

slobodno udrite po kritikama, zasluzio sam ih bez obzira sto avioni nisu moja grana, ipak sam napravio nekoliko gresaka koje sam svakako trebao da izbegnem (uveren u dobri stari happy colod npr uopste ga nisam testirao na nekom parcetu plastike, samo sam prvi mlaz prsnuo u vazduh i navalio  :headbang)

anyway, sleduje lagano nabacivanje ostalih delova pa cetkarenje...

Mirko

Sandman

Dosta mi je čudna ta reakcija plastike na Contactu, pogotovo što taj lepak dok sam koristio nije ispoljavao neku agresivnost prema plastici  :-\

Da nisi možda stavio malo više lepka?
Mada opet čudno je što onda lepak nije pojeo plastiku nego se ona kidala u komadima prilikom šmirglanja!?

Vidi samo da zagituješ još malo spoj polutki trupa - sa donje strane, kao i oko kokpita se pogotovo vidi izražen taj spoj a ne treba da ga bude.

Ovako ne deluje loše, ali mislim da si za povratak avionima ipak trebao da uzmeš neki manji avion u 1/72 - 1/144 je razmera koja zahteva dosta strpljenja pogotovo ako želiš da neke detalje istakneš a nisi ranije radio tu razmeru ili kategoriju maketarstva.  ;)

No, sam si rekao, završi ga pa kako ispadne - nisi baš početnik u hobiju tako da možeš da određenim tehnikama popraviš greške - manje-više sve se može popraviti, pa čak i kad izgleda beznadežno, a ova tvoja maketa nije baš beznadežan slučaj! :)

Sijamski_Mrmot

Srki, kao sto i sam rece, nisam bas pocetnik i nikako ne mogu da objasnim ovo sto se desilo sa kidanjem plastike, desavalo mi se ponekad da stavim viska contacte pa da rastopi plastiku ispod i to je normalno ali da se kida ko da je bajat lebac... mozda sam zalomio odlivak sa skrt plastikom ili nesto.. contactom sam uradio do sada vise desetina maketa i nikad problema nisam imao...

da, svestan sam za taj deo oko poklopca kabine i dole ispod, ovaj sloj prajmera je i bio onaj koji treba da mi pokaze greske :D. Ma ispravicu to koliko se moze pa idemo dalje...

Bio sam svestan od pocetka da sam izabrao pogresnu razmeru za prelazak u drugu granu maketarenja ali to sam imao pri ruci a navukao sam se na profin rad...

a sto se tice prelaska na 1/72 avione... paaa evo samo da mi cika medico dostavi FW-109 Revell pa se bacam na njega :D

A posle toga imam jedan poseban merak da uradim koji ce obuhvatiti i eceraj ali o tome kad dodje vreme i malo se uvezbam sa ovim krilima...   :pilot

Mirko

Profa

A da ti to sve šutneš u mišićavog da skine taj nesrećni prajmer, pa ispočetka? :think
Što se tiče spoja, sve znaš - samo udri tuci... :deadhorse
Bogu fala što sam Lala! :)