Teutonic Komtur, XIV c, 120mm

Previous topic - Next topic

Hammond_Lord

Evo jos jedne figure iz moje proizvodnje, a svi koji su danas bili u NS-u su imali prilike da je vide uzivo. :)

U pitanju je Komtur, ili regionalni vojni zapovednik tevtonskog reda, a figura je nastala u konverziji od vise delova razlicitih rezinskih figura. Ofarbana je uljanim bojama uz manje intervencije akrilicima.

Balder

Videh ga danas uzivo... Veoma lepo izgleda :)

Sandman

lepo lepo... sneg si radio kako?

milanco

"...ako stanemo gubimo sve..."
http://savrsenobrijanje.com/forum/index.php - forum posvećen jedinom pravom brijanju

Balder

Rece mi Nemanja za sneg da je radio sa sodombikarbonom, ali je na kraju lupio dosta gloss tacakica, i zato izgleda ovako realno...

Hammond_Lord

Eto, i sad ja nemam nista da dodam :D!

Hartmann

Quote from: Balder on 01-04-2007, 11:18:05
Rece mi Nemanja za sneg da je radio sa sodombikarbonom, ali je na kraju lupio dosta gloss tacakica, i zato izgleda ovako realno...

Je, soda rulez  ;)!

Super je vitez, stvarno  :)
''Ljudi, imamo samo jedan cilj, a to su dve stvari: red, rad i disciplina!"

Mixon

Hammond_Lord

Postojala je varijanta da preko neta nabavim Microballoons za sneg, ali mislim da je i u ovoj "sirotinjskoj" varijanti podloga ispala sasvim zadovoljavajuce. ;)

Kerber

Bilo je ovo na Ikaru, i bas me zainteresovala figura.
Da ne repetiram, kao mi se svidja, to se podrazumeva...nego reci mi prijatelju, jesu li ove figure bas radjene po istorijskim likovima, ili je slobodna masta radila. Ne mislim na bojadisanje, nego na figure kao takve, njihova lica i odore? Tu vise mislim na one koje imaju licna imena. Jer, ima dosta gravura i slika iz nekih perioda, pa se nesto mislim, da li su proizvodjaci maket koristili to ili....?

Hammond_Lord

Quotenego reci mi prijatelju, jesu li ove figure bas radjene po istorijskim likovima, ili je slobodna masta radila. Ne mislim na bojadisanje, nego na figure kao takve, njihova lica i odore? Tu vise mislim na one koje imaju licna imena. Jer, ima dosta gravura i slika iz nekih perioda, pa se nesto mislim, da li su proizvodjaci maketa koristili to ili....?

Vrlo dobro pitanje, Bane! Sto se mene tice, trudim se da sve figure (i makete uopste) budu sto tacnije ili sto vise priblizne istorijskim cinjenicama, jer da sam hteo da se bavim nekim fantasy stvarima....hm, bavio bih se fantasy stvarima, zar ne? ;) :D

Salu na stranu, vecina proizvodjaca, a u ovom trenutku mislim na figure koje predstavljaju ere i periode za koje ne postoje fotografije i sl. kao sto su poznate firme tipa Andrea, Pegaso, Soldiers, itd.  konsultuju istoricare, tako da se sa velikom sigurnoscu moze uzeti da su figure istorijski autenticne. Ukoliko se dogodi da postoji bilo kakva nedoumica oko heraldike, opreme ili samih boja, proizvodjaci to posebno naglasavaju u sastavnici.

Sto se ove figure konkretno tice, celokupna oprema (oklop, kaciga, mac, koplje, itd.) u potpunosti odgovara oklopu kakav se mogao videti  krajem XIII i pocetkom XIV veka (kao sto je opisano u iluminiranom Codex Manesse manuskriptu 1305-1340., u kojem su verodostojno prikazane heraldike, stitovi i oprema poznatih nemackih vitezova i porodica srednjeg veka). Heraldika na stitu, pored prepoznatljivih crnih krstova na beloj pozadini, svojstveni redu Tevtonskih vitezova, sadrzi i dva dijagonalna polja sa crveno-zuto-crvenom kobinacijom boja, sto su upravo boje Velike Komturije Stum (Grosse Komturei Stuhm), a nalaze se i u "Banderia Prutenorum" manuskriptu nastalom u periodu od 1415. do 1480. (jedna od varijanti boja Velike Komturije je i crveno-belo-crvena kombinacija ).

Kao neko ko pored II svetskog rata obozava i srednji vek, pogotovo viteske redove, vodim racuna da figure budu sto autenticnije, a naravno, do danas je napisan veliki broj knjiga i ilustrovanih istorijskih publikacija koji potkrepljuju i svedoce o "davnim vremenima", pa se tako lakse mozemo osloniti i biti sigurni da makete koje radimo predstavljaju manje-vise autenticne subjekte.

Kerber

thx na odgovoru

to znaci, podrazumeva i znanje o heraldici, osim istorijskih , opstih podataka, o istoriji naoruzanja i oklopima da i ne pricamo. Tema velika ko nebo...Alal vera !

Stvarno su po meni to najlepse figure....moram da se ogradim, da ne uvredim ostale figurase, ali taj spoj - misici i oklop, misticno deluje...
Na drugo mesto bih stavio one fantasticne likove koje radi Balder, jer su puni one star fore-mac i magija, pa tek onda ove modernije.

Balder

Hehe... hvala... I ja najvise volim Istorijske figure... u 54mm... ali nema se para za nabavljanje istih :(

Hammond_Lord

I to je , na nasu veliku zalost, tacno! :'( Cak su i inostrani maketari koji se bave figurama primetili da su cene figura znatno vece nego sto su bile prethodnih godina, ali to i dalje ne menja njihovu odluku da ih kupuju. Njihov budzet i standard im to omogucuju. Sto se naseg budzeta tice, skupljamo pare za jednu metalnu figuru, pa kad stigne na carinu, molimo se samo da carinski pregled ne bude skuplji od same figure. Na svu srecu , do sada nije tako bilo. ::)

Sto bi rekao moj drugar Andra,"Stormbringer" sa kutka, "Za jednu tvoju figuru mogu da kupim dva Dragonova tenka u 1/35 i da mi ostane za posadu! :)" I sve je istina! :D

Sijamski_Mrmot

true true... 

iole pristojnija figura u 54mm nije ispod 30 eur sa postarinom (i to bez da te carina "ocepi")...  >:(

Sve je to preko ipak jeftinije (u proseku i po desetak evra...)

Figura ti je ispala sjajno, sneg takodje... hope to see it live soon  ;D

Bolje pozuri sa onim 72jkama, Irena zavrsava drugog polako :)