Airfix Supermarine Spitfire MkIXc/XVIe 1/48

Previous topic - Next topic

mcaslav

Evo i mene, da se pridužim kampanji....

Maketu sam  dobio na poklon, pa kad sam video kampanju, nisam mogao da sedim skrštenih ruku.

Kutija i njen sadržaj izgledaju ovako:

Još se nisam odlučio za varijantu, ali u svakom slučaju nemam nameru da preterujem mnogo sa stvarima koje nisu u kutiji...
Videću već, kako bude krenulo.

:cheers
Ništa nije toliko neizbežno kao greška na koju je došao red!

medico

Quote from: mcaslav on 06-02-2013, 16:46:46

Još se nisam odlučio za varijantu, ali u svakom slučaju nemam nameru da preterujem mnogo sa stvarima koje nisu u kutiji...
Videću već, kako bude krenulo.

heh, koga ti foliraš  :jok ... poslednjom rečenicom si vec oporvgao prethodnu  :naughty

mcaslav

Imam ja tu svakakvih ludih ideja za eceraj: šalt tabla, sedište, pojasevi, bokovi kabine, flapsovi, spremišta točkova, poklopci spremišta točkova....

Ali kampanja ima rok, a fantom mi je još na stolu.... Ako bude vremena, biće i eceraja ;)

U međuvremenu je moja ćerka odabrala i varijantu - radiće se Mk XVIe! ("jer ima narandžaste oznake")

airsuba

Samo napred i pripazi oko dekala kad dođu na red - koliko vidim to su oni vrlo sjajni i kruti što su štampali par godina na 'nepoznatoj' lokaciji. Noseći lak im je dosta nezgodan....  :uaaa

mcaslav

Za početak, plan:

Zatvorena kabina, bez detaljisanja kabine, eceraj na flapsovima, hladnjacima, poklopcima spremišta točkova. Stanjiti krila i upravljačke površine na repu, izgledaju kao trupci.
Brzo, bez jurenja dlake u jajetu...

Malko obojena unutrašnjost aviona:

Opravljene nove repne površine...

... i obojene neke sitnice...

Uzete mere sa plastičnih delova aviona, urađen dizajn i dat na filmovanje:

Bakar oslojen, osvetljen i izgrickan:

mali flapsovi
poklopci spremišta točkova
ispod krila, iznad flapsova
veliki flapsovi
hladnjaci

Toliko za sada, živeli :)

Pedja

Odlican pocetak,kao sto rece Medico, nije tebi za verovati, svejedno bolje je ovako. Videce se dosta i uzivacemo svi u jos jednom perfektnom radu,

Hvala

mcaslav

Flapsovi završeni....

... pa može da se nastavi krupnijim koracima :)

Živeli!

Pedja

Odlicno napreduje, jedan podsetnik, potrebno je na gornjaci otvoriti "vratanca" kroz koja prolazi mehnaika za spustanje flapsova,pretpostavljam da si predvideo, ali za svaki slucaj.
Inace retko se na fotografijama nalazi spitfajer na stajanci sa spustenim flapsovima,negde sam citao da su ih tako cuvali od ulaska necistoce. Ima i takvih  fotografija, tako da maketa ne gubi na autenticnosti, a na atraktivnosti sigurno dobija.
Samo tako  nastavi.

airsuba

Baš je fino kad čovek ume, i može, sam sebi da pravi eceraje  :D

Ako su ti ovako maksimalno spušteni onda bi trebalo da im viri onaj deo mehanizma kroz vratanca sa gornje strane krila, ono što je neko pitao pre par nedelja  :)

mcaslav

Posle duže pauze,

nađoh malo vremena da "skinem paučinu" sa radnog stola...

Trup je, praktično, gotov.

Maketa je ispoljila sve probleme sa uklapanjem o kojima je već puno pisano, pa sam, manje ~ više, bio spreman...

Sada je u stegama, do sutra...

mcaslav

Posle stvarno duge pauze našao sam vremena da se vratim ovom sportu ;)

Maskirano, obojeno, skinute maske.... Po prvi put sam probao Valehov "Liquid mask". Ima propusta, ali su oni, pre svega, moje neiskustvo u radu sa maskom....

Pozdrav....

zamorano

Nikad ne veruj tečnostima za maskiranje :)... E istu ovu muku sam ja imao pre par nedelja, probila boja kroz rupe na maski a ivice se iskrzale - doduše maskirano blu takom (nikad ne veruj ni blu taku). Ja sam popravljao četkicom, ko da ga maskira ponovo - Profina tehnika, mazanje sa poliranjem u više slojeva. Nije loša fora, ne ispadne grbavo i radi se na malim površinama pa se ne vidi razlika.

Ali to su sad finese, glavni deo je gotov i već je dobar.  :super

Pozdrav!

Pedja

Добро је то све, мало поправки боје и биће "к`о лутка". Може нека детаљнија фотографија спуштених флапсова?

mcaslav

Naravno, evo fotki...

Kad se uradi prljanje i starenje i kada stane na točkove trebalo bi da bude još bolje ;)

Pozdrav...