Airfix Hurricane Mk. I (early) VVKJ

Previous topic - Next topic

relja

Maksirano trakom, prefarbano sa braon Humbrol 29

"Nema te sportske aktivnosti niti seksualnog uzdbudjenja koje može tako da ubrza rad srca i podigne pritisak kao saznanje da je jedan deo makete u radu - nestao"

relja

Kamuflaža sa gornje strane:

tek ću da odlučim da li sa donje strane da bojim u aluminijum ili u srebrnu...
"Nema te sportske aktivnosti niti seksualnog uzdbudjenja koje može tako da ubrza rad srca i podigne pritisak kao saznanje da je jedan deo makete u radu - nestao"

Sandman

Dobro ti je ispalo ovo maskiranje, nije podlila boja nigde?

relja

Nigde nije podlilo, samo na dva mesta na kojima preklop dve trake nije pratio prelaz između kamuflažnih polja treba nešto jako malo da se popravi, ali to su sitnice. To ću kada budem lepio vetrobran i farbao ram poklopca kabine (taj redosled mi izgleda najviše odgovara).

Ma posle ranijih loših iskustava obavezno dobro operem ramove šamponom, brišem maketu alkoholom pre prskanja osnovnom bojom, onda tu osnovnu sušim ako treba i par dana (a meni Humbrol 1 dugo ostane lepljiva na dodir, ne razumem zašto), Tamijinu traku pre nego što zalepim na maketu prvo zalepim jedno 5-6 puta na površinu stola prethodno obrisanu alkoholom. I onda nema problema (kuc-kuc u drvo).

Sandman

Meni se jedna od uljanih Humbrolovih boja sušila dobrih 2-3 nedelje, da bih je na kraju "zakucao" sa par uzastopnih dana sušenja fenom za kosu...  ::)

relja

Mene najviše zeza (uslovno rečeno, samo se duže suši) ova Humbrol 1, iako je lepo razredim i lepo se nanosi airbrush-om.
Opet - zelena 30 i braon 29 su se osušile za par sati. Braon 29 sam isprskao sinoć, ujutru sam bez problema skinuo trake.
A opet gloss nijansa plave 47 (za JRV kamuflažni P-47, JAK-3, npr) se suši nešto duže od ovih mat, ali ni blizu dugo kao osnovna 1.
Koristim original Humbrol razređivač, u "od prilike" razmeri.

Sandman

Quote from: relja on 16-04-2014, 13:09:27
Braon 29 sam isprskao sinoć, ujutru sam bez problema skinuo trake.

Ovde samo mali savet - iz ličnog iskustva je bolje skinuti maske sa kamuflaže dok je boja još sveža, jer kasnije prilikom skidanja maski može doći do "cepanja" boje tik uz nju.

relja

Pa, mislim da to sve zavisi od sloja, tj od gustine boje koja s nanosi i količine koja je naprskana.
Gledam da koristim minimalnu količinu boje.
Ja sam praksom došao do ovakvog "postupka" - samo strpljivo i da površine sigurno budu suve i čiste.
Ranije, kada sam skidao maske čim je površina na oko izgledava suvo (par minuta) ili bi se video prelaz između dva polja, ili bi traka pri odlepljivanju "povukla" malo boje.

U svakom slučaju, isprobaću još jednom, imam "maketu - pacijenta" za isprobavanje saveta.

relja

Humbrol 56 sa donje strane.
Na žalost, kasno sam se setio da imam i "polished aluminium" nijansu ali šta da se radi.
Da bih smanjio zransti efekat (a prilično sam se iznervirao zbog toga), kada je boja već bila suva na dodir malo sam je ispolirao sa mekanom krpicom za poliranje ekrana mobilnih telefona i efekat je prilično ublažen:

Goran A.

Odradi metalne delove oplate u drugoj nijansi.

relja

To nije loša ideja.
Samo: znam gde počinje platno na krilima, ali šta je sa trupom i horizontalnim repnim površinama?
Da li su horizontalci i donji deo trupa (između krila i repa) takođe bili pokriveni platnom ili metalnom oplatom?

relja

Malo sam listao literaturu i mislim da su ove površine bile pokrivene limom:

Ovo je 27002 Polished Aluminium Metalcote.

Malo sam polirao, mislim da će biti OK.

Janjic

凸(¬‿¬)凸

relja

Sloj Humbrol gloss laka. Odustao sam od Pronto-a, ne sviđa mi se kalo reaguje na hemiju za dekale.

milan78

To i ja kazem,lak je lak.Fino ti ide jedva cekam gotov. :cheers
Instagram-Peacockscaleworx