Zmaj Mk I No. 2347 / Airfix Hurricane Mk. I (early) 1/72 ZAVRSEN!

Previous topic - Next topic

mos

Evo i ja da upisem maketu u radu, novi Airfix Hawker Hurricane Mk. I (early) 1/72.
Dekali su Lift here za verziju Zmaj MK I No. 2347 sa trokrakom elisom.

Boje:
Hu- 127
Hu- 84
Hu- 163
Hu- 98

Pozdrav! :cheers

relja

Jako lepo izgleda.
Imam i ja još jedan primerak u šteku, namenjen upravo za ovu mašinu, samo sam mislio  da ga ofarbam u Revellove
84   (braon)
361   (zelena)
382   (oker)   
371   sa malo zelene za donju stranu
...zato što su nijanse veselije od ovih iz Lift Here! uputstva  :)
"Nema te sportske aktivnosti niti seksualnog uzdbudjenja koje može tako da ubrza rad srca i podigne pritisak kao saznanje da je jedan deo makete u radu - nestao"

mos

Drago mi je da ti se svidja!
Sama maketa  je po meni super tako da mozda pazarim jos jednu pa da uradim varijantu kao tvoju.
Ja sam malo promenio kolorit u odnosu na uputstvo pa mi se cinilo da ne ispadne tamnijji nego sto bi trebalo.

LH preporucuje odozdo
Hu-65 ja sam stavio Hu-127
Odozgo
Hu-116 ja sam stavio Hu-163 koja je za stepen tamnija.
Ostale boje su po uputstvu Hu-84 i Hu-98.

Sta ga znam, mozda ce lak da malo ublazi boje.  :)

relja

Ma super je ovako.
Dokle god ne ispliva neki nemački dijapozitiv, ili npr fotografija u boji Riste Marjanovića sa Zemunskog aerodroma na kojoj se vide Harikeni i IK-3, mopžemo slobodno da uklapamo maketarke farbe po volji.

Jedva čekam da ga vidim završenog u ovim bojama sa deHevilendovim špicatim spinerom :)
"Nema te sportske aktivnosti niti seksualnog uzdbudjenja koje može tako da ubrza rad srca i podigne pritisak kao saznanje da je jedan deo makete u radu - nestao"

Jovac

Sviđa mi se ova kombinacija boja . Samo nastavi u tom pravcu .

mos

Maketa je izlakirana i htedoh da pocnem sa dekalima ali pojavi se dilema...

Po uputstvu LH oznaka se nalazi na levom krilu ali ova fotografija mozda demantuje uputstvo.

Da li neko moze da pomogne?

Pozdrav!

relja

Ne mogu da ti puno pomognem, ali hoću da ti se zahvalim pošto ovu fotografiju sada vidim prvi put.

Ja sam negde ranije video profil aviona br. 2347 koji ima rondelu upravo na gornjoj strani desnog krila.
U čemu je tačno štos ne znam, ali pretpostavljam da je (zbog viskokog broja "2347") ova mašina jedna od onih koje su iz Zmaja isporučene u toku samog Aprilskog rata. A ako je to tačno, onda ovako označavanje i nje neobično. Pitanje je i da li je "tica" uopšte učestvovala u borbama...

mos

Mozda smo na dobrom putu. Ja cu jos da se raspitam pa se javljam sa novim informacijama za par dana.

:cheers

relja

Mos, imam jednu "radikalnu" teoriju o oznakama na krilu Zmajevog Harijena 2347, a veći znalci od mene mogu slobodno da je ospore.

Na fotografijama zarobljenih lovačkih aviona u Zemunu, iako su do nas preko interneta dosta mutne i lošeg kvaliteta, može se videti imaju po dve rondele sa donje strane krila. Na ovom Harikenu se vidi desno krilo sa rondelom, ali se ne vidi celo levo, i to baš deo na kojem bi se, po simetriji nalazila ista takva rondela.
Znamo za pravilo o asimetičnom položaju rondela na krilima, ali imamo i foto dokaze (pa i za Me-109) da to u praksi nije do kraja sprovedeno.
Takođe, postoji fotografija zarobljenog aviona 2347 na kojoj se vidi levo krilo bez oznake, ali postoje i fotografije Harikena napravljene takođe u Zemunu, sa ucrtanim rumunskim oznakama.

Moja terojia (izvedena, bez čvrstih dokaza) je da je 2347 u trenutku zarobljavanja imao dve male rondele na gornjim površinama, i dve velike na donjim, a da su različite fotografije nastale u toku prefarbavanja oznaka.

mos

Nasao sam jedan tekst koji pise Sime Ostric za casopis "Nasa Krila".
Teks govori o nasim Harikenima i njihovim oznakama na krilima.

-"Prema, pred rat usvojenom pravilu, kokarda
na desnom krilu trebalo je da ostane neizmenjena odozdo,
a uklonjena sa gornje povrsine. Na levom krilu oznaka je uklonjena
odozdo, a na gornjoj povrsini smanjena i prema zahtevima maskiranja
manje uocljiva."-

http://www.mycity-military.com/Drugi-svetski-rat/Jugoslovenska-vazduhoplovna-industrija-do-WWII.html

Imam uradjene modele IK-3 i Do17k koji su tacno tako oznaceni
ali fotke Harikena 2347 govore suprotno od teksta. :think

mos

I to je moguce da su fotke pravljene dok su oznake prefarbavane,
pa danas lupamo glavom sta se zaista desavalo i kako je zaista bilo sa oznakama.

relja

Mislim da smo previše pod "utiskom" članka Šimeta Oštrića i crteža Ognjana Petrovića o Harikenu 2337 iz Aeroplana 2/90.

Tamo je dat crtež Harikena sa nestandardnim oznakama i neobojenim limom sa leve strane motora, sa objašnjenjem da je to izgled aviona od 15.aprila 1941, rejon Nikšića. Ko je bre fotografisao Harikena tokom onog rasula i bežanije?
Avion sa ovakvim izgledom se vidi tek na fotografijama koje su napravili Italijani - u Tirani. Dakle, avion je već "prošao kroz ruke" italijanskih mehaničara, pa su možda petljali i oko oznaka na krilima...

relja

mos, polako s ti dekali  :)

ne znam da li pratiš Palubu, ali čovek tamo tvrdi da na tvojoj fotografiji nije 2347 i da nije imao rondelu na levom krilu, gore

mos

Relja, hvala za trud oko informacija!!!!
Jos nisam poceo sa lepljenjem dekala dok ne skupim sve informacije.

Procitao sam sta covek kaze >
"2347 dole desno nema oznaku, gore desno, mozda, sudeci po toj mrlji na gornjaci
  2347 dole levo ima veliku rondelu.
  2347 gore levo, nema oznaku."
Ako dobro kapiram oznaka je bilo izgleda samo odozdo na levom krilu.
Cekam mail da aktiviram prijavljivanje pa da vidim atacmente.

Pozdrav!

relja

Ma kakav trud, imam još jedan u šteku i isti komplet dekala  :)

Attachmenti su već opšte poznate fotografije.