Monitor Bodrog/Sava 1:100

Previous topic - Next topic

marshal.luka

Quote from: minolovac on 04-12-2014, 20:40:58
Danas se malo radilo

Odlično izgleda, svaka čast! I tematika je odlična, legendaran brod, bez obzira što je sa njega pucano na nas  ;D

minolovac

Pucali su naši, pucali su vaši, pucali njihovi, potapali ga svi po redu, dizali svi po redu, nosio sve moguće zastave, tipično za naše krajeve. Pravi bosanski lonac  :cheers

Dejan68

Vala bas pravi Bosanski lonac. Bolje nisi mogao opisati.
Hoce li nesto od tvojih radova biti na NG kupu. Bilo bi mi drago da ih uzivo vidim.

zolle

Stvarno ovo dobro radis, praticu sa uzivanjem  :super :super :super i ja imam zelju da uradim ponovo neku ladju u samogradnji, ali nemam prostora za rad  :deadhorse
Dokon mozak, djavolja igracka !

minolovac

Dejane, nažalost ne napuštam čak ni svoju županiju. Star auto, stare kosti, penzija mala... Zolle, ako imaš malo prostora, uvijek možeš raditi još manje  ;) Dok sam bio na brodu, pravio sam modele preko metar duge. A na ratnom brodu mjesta nikad nema.
Malo dimnjaka:

Dejan68

Quote from: minolovac on 05-12-2014, 22:53:22
Dejane, nažalost ne napuštam čak ni svoju županiju. Star auto, stare kosti, penzija mala...
Bas mi zao Minolovac. Svidja mi se kako sa tvog doka izlaze ladje. Svak cast jos jednom. :bravo :bravo
I naravno i dalje pratim tvoj rad (i buduce tvoje radove). :caooo

minolovac

Evo, danas sam ih postavio na postolja, postavio propelere, kormila, dimnjake, mostove, to su sve fizikalije, sutra počinjem s detaljima. Sad malo idem igrati igrice  ;)

Marko M

Da nisam pratio kako nastaju, kladio bih se da su pravljeni fabrički. Svaka čast.
I ako nije tajna, šta igraš?

minolovac

Hvala na pohvali Marko. Nije tajna, igram prastare Panzer generale, Panzers phase one i two, Starcraft. Nisam naročito zagrižen, a volim pobijediti, pa po petstoti puta krenem u kampanju ... :lol

minolovac

Topovske kule i topovi glavnog kalibra

marshal.luka

Slabo sam upućen u ovu granu maketarstva, za sada radim ove ''gotove'' tj. gde su delovi napravljeni i treba da se sklapaju. Kako praviš delove, pošto vidim da imaju lepe detalje na sebi? I ove merdevine i ostalo, to praviš ili pronalaziš negde? Nikad nisam znao kako to ''brodari'' rade...

zolle

Majstore, od cega si pravio cevi ? Kule su ti genijalne ! Mozda ove bele da predjes jos jednom, makar odozgo, cini mi se da nije bas najbolje  pokrio ovaj prvi sloj  :think
Dokon mozak, djavolja igracka !

minolovac

Prefarbao sam kule opet  :) , cijevi su od plexiglasa, šipka fi 3mm. Pošto nemam tokarski stroj, tokarim na staroj bušilici, plexi se jako fino da tokariti, ali je jako skup, pa ga koristim samo za ono što ne ide od drva. ne kupujem ništa, sve je ručno rađeno. Koristim i žice razne debljine pa lemim ili lijepim po potrebi. Ograde su od bakrene žice 0,5 mm, lijepljene. Kad budem radio ljestve, poslikat ću pa peikazati kako ide. Ima toga za kupiti, ali me ne zanima. Sve je stvar snalaženjai "oka". Kad žena oće baciti neki poklopac, već gledam gdje bih ga iskoristio. :zvizduc

Warhawk

Vrhunski rad za jedan low-cost pristup (bušilica umesto struga, što i ja koristim, doduše za mnogo sitnije stvari a samim tim i lakše za "izdeljati").
Vrlo interesantno će izgledati taj hronološki prikaz postepenog unapredjenja naoružanja.

Pitanje u vezi dizajna samih kupola pravog broda: zašto su bile jajastog oblika u osnovi?
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

minolovac

Osnovna zadaća kule je da zaštiti top i posadu. Riječni monitori zbog male istisnine moraju štedjeti na oklopu pa u ovom slučaju oblik kule slijedi oblik topa. Jajolik oblik pomaže kod odbijanja granata koje ga ne probijaju (rikošet). U ovom slučaju je postignuta najpovoljnija zaštita s najmanjom površinom oklopa, samim tim i najmanjom težinom. O radnim uvjetima posluge ne bih. Onda su bila drukčija mjerila, mnogo ljudi na malom prostoru, za današnje vrijeme nepojmljivo.