Monitor Bodrog/Sava 1:100

Previous topic - Next topic

minolovac

Austrougarski monitor, sagrađen 1904, prvi otvorio vatru na Beograd, pred kraj rata nasukao se i zauzele ga srpske snqage, u kraljevini Jugoslaviji dobio ime Sava, u travanjskom ratu ga potopila vlastita posada, digle ga snage NDH i do 1944 plovi kao topovnjača Sava. Vlastita posada ga potopila 1944 i prebjegla partizanima, poslije rata dignut i plovio do rashodovanja negdje 1959 (nemojte me loviti za riječ) kad je predat civilnim strukturama koje ga koriste za razne namjene. I danas postoji u Beogradu i lome se koplja oko njegove restauracije.
Pošto je imao 4 zastave, npravit ću 4 komada, pomalo prikupljan podatke o razlikama u naoružanju i opremi. zahvaljujem g. Freivogelu koji mi je poslao dosta slika iz perioda NDH i Đorđu Latovljeviću iz Mladenovca koji mi je poslao nacrte za Bodrog.
Materijali klasika, stirodur, forex i ostalo a sad na posel, kak bi rekel Bandić. :D

Goran A.

Ja sam taj započeo u 1/200 i stao. Kao osnova mi je medijapan presvucen stirenom. Uradio sam korito samo do linije gaza i nadgrađe bez kula i na tome je ostalo. Zanimljiv monitorčić u svakom slučaju.

minolovac

Evo ti prilike da ga dovršiš. U 200-ci je dugačak oko 28 cm, a visina korita ni centimetar... malo, malo

Goran A.

Može da se desi i da nastavim samo fali volje, materijal je spreman odavno. Dugo sam proučavao slike koje imam dok nisam rastumačio šta je šta i u kom periodu i sad se treba podsetiti a i dosta sam zaboravio. Mnogo promena je taj brod doživeo.

minolovac

Kakve imaš nacrte i koji period radiš?

Goran A.

Isti plan kao i ti. Imam knjigu "Die K.u.K. Dunauflotille 1870-1918" i "Auf Donau wellen durch Osterreich-Ungarn", pa uglavnom vučem fotografije odatle.

Dobio sam fotografije makete koja stoji u spomen sobi RRF u Novom Sadu pa mi je i ona nekakava referenca. Period je Kraljevina ali iz kog tačno još se nisam odlučio, da li sam početak ili na kraju, još ću razmisliti.

minolovac

Našao sam jednu razglednicu sa zanimljivom šemom bojanja za kraljevine. Znam da je naknadni kolorirana, ali baš mi se sviđa pa ću onoga iz kraljevine tako obojati.

Jedino još neznam i pokušavam saznati kako je bio bojan za vrijeme NDH. Na slikama mi izgleda dosta tamno, možda čak i sivo.

Dragan

Mozda ce ti ovo biti od neke koristi:

minolovac

:bravo
Svaki je podatak vrijedan, ova kolorirana razglednica je izgleda iz iste serije koju imam, sviđa mi se to bojanje, pa će kraljevinska Sava biti takva.
Postavio sam pojačanja na dijelu gdje oplata prelazi u dno i gdje će biti postolje. Trupovi su slikani sa strane dna, još dolazi ploča od forexa.

minolovac

minolovac

Poslije paluba, izrada propelerskih tunela

minolovac

minolovac

minolovac

Redom Bodrog, Sava kraljevine, Sava NDH (još se odlučujem za boju)  i na kraju JNA

minolovac