P-40E dvosed – konverzija – P-40N AMT/ERTL 1/48

Previous topic - Next topic

husky

Pre nekoliko dana zahvaljujuci trampi sa prijateljem dosao sam u posed tri primerka Ertlove makete P-40N u 1/48.

Maketica je vrlo prijatna za rad, plastika je dobra, a detalji gravirani sa upustenim panelima.
Konturno je relativno tacna, prema AJ press publikacijama, mada one i nisu neki reper zbog cestih gresaka.
Malo je nezgodno dat rep, posto je ocito da je Ertl izbacio manje vise univerzalnu maketu sa izmenjvim repovima i kabinama kako bi se dobio konkretan primerak.
Delovi se malo slabije uklapaju pa ih treba vise puta upasivati na suvo, pogotovo spojevi krilo trup i izbocine za smestaj tockova na prednjem delu krila pa na to treba obratiti paznju.
Prozirni delovi su dobri i jasni, a oznake u kutiji su date za dva americka primerka..

Nisam bio previse raspolozen da za pocetak radim neki od americkih ili britanskih pa sam se odlucio za prepravku N verzije u vrlo specifican P-40E dvosed koji su Rusi koristili tokom rata '42 i '43 godine kao trenazni avion i vrlo cesto kao lovac bombarder po potrebi s obzirom na trenutni deficit modernih aviona.
Kod ovog aviona specificno je to sto je imao drugaciji spiner i motor M-105 umesto originalnog Alisona na zmaju P-40E, sa isecenim zadnjim delom trupa i ubacenim jos jednim vetrobranom i sedistem.
I sam kapotaz motora i izduvne cevi su nesto drugaciji od americkih primeraka.
Prema dostupnoj dokumentaciji konkretan primerak je modifikovan u nekoj od poljskih radionica za opravku ostecenih aviona s obzirom da su dvosedi u USA nesto drugacije izgledali.

S obzirom da je lako bilo odstraniti zadnji deo trupa koji je bio visak i za N verziju, odsekao sam i gornji deo poklopca motora koji svakako treba prepraviti da bi odgovarao konkretnom modelu koji radim.
Rep sam takodje odsekao da bih ga malo skratio i obikovao tako da odgovara E verziji umesto N ciji je rep bio nesto duzi.

Nakon toga na red je doslo sredjivanje kokpita, pa sam od postojecih bocnih konzola odlio jos po jednu u akrilatu, ofarbao ih i zalepio na njihova mesta.
Bocni zid zadnje kabine je bio nesto vislji od zida prednje sto je resilo malo gita.
Nakon farbanja i washa to izgleda ovako:

Sam Ertlov P-40 dat je sa mogucnoscu da mu kapotaz motora bude otvoren (iako sam motor nije dat u kompletu), sto sam i iskoristio tako da cu u trup ubaciti jedan motor M-105 iz makete ICM-ovog Jak-9:

Od naoruzanja u kutiji su date dve bombe i podtrupni rezervoar ali ce moj primerak nositi tri bombe ili  jednu bombu pod trupom i sest raketa RS-82 prema slici i dokumentaciji koju imam.
Specificno je i to sto su ovi avioni umesto sa 6 mitraljeza kalibra 12,7 mm bili naoruzani sa dva mitraljeza tog kalibra po krilu na spoljnim lezistima i, vrlo cesto, topom koji tuce kroz  spiner kao i Jak-ovi sa istim motorom.
Nastavak sledi...

djnik

Odlicna ideja da pretvoris ovaj P-40 u dvosed i to Ruski! Siguran sam da ce izgledati fantasticno kad bude bio gotov, pogotovu posto niko do sada nije tako nesto uradio.

Hteo sam da te pitam koliko se razlikuje kabina E modela od N modela koji ti imas? Naime na sastanku IPMS Sijtela sam uspeo da nabavim P-40E u 1/48 od Otakija (kontradetalj, zakivci u kontradetalju, motor...) ali mi se kabina nikako ne dopada. Vidim da je na tvom N modelu data sasvim solidna kabina pa me zanima poredjenje kabina. Postavicu inace slike nesastavljene makete ovde na sajtu pa ces moci i sam da uporedis. Hvala!

husky

Kabine se znatno razlikuju, poslacu ti sutra slike obe, i instrument table i bocne konzole su razlicite.
Ja cu za mog koristiti modifikovane instrument table sa P-51A koje su vrlo slicne sa onima na P-40E.
Savetujem ti da nadjes kokpit iz Revelove ili Hasegavine makete P-40E i iskopiras ga ili mi posalji sliku tog tvog pa cu ti reci sta da menjas i kako.

Warhawk

Odlična ideja za taj dvosed...
Da li neko ima jedan poklopac kabine viška za 1/72 Akademijev P-40E?  ???
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

husky

Da nije mozda P-40B u pitanju a ne E?
Nesto se ne secam da ga je Akademy radio u toj varijanti...

Kerber

Radi ga i to sa oznakama "Aleutian Tigers"....
Kupio ja kod Milana, pre godinu dana....

Warhawk

'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

husky

Moja greska, nisam video tu kutiju, do duse nisam se ni interesovao za sedamdesetdvojke u skorije vreme.
Verujem da je dobra maketa ako je u klasi Akademijevih novijih radova.

Warhawk

Maketa je fantazija, jedino mi fali taj poklopac da je završim...  :-\

iguanac

Ja sam skoro kod Milana pazario ovaj avioncic, i citajuci o njemu, nasao sam da su Finci zarobili i koristili jedan primerak u vojevanju rotiv Rusa. Ima li ko informacije o ovome?
Marko
One day you'll realize there's more to life than culture... There's dirt, and smoke, and good honest sweat!

"Dogod budete čuli na Ljubinom Grobu pucanje naših pušaka, Nijemci neće proći. A kad toga ne bude, znajte da na njemu nema više živih proletera."

https://n-ever-finished-models.blogspot.com/

Kerber

moram da pronadjem knjigu o avionima koje su Finci zarobili od Rujki, pa koristili ...cim je nadjem, dacu vise informacija...mislim da je na finskom, pa taman da lepo prosirimo znanja iz lepih, stranih jezika..... :D

husky

Malo napretka sa kabinom P-40, za sada samo prednji kokpit.
Ako neko ima dva seta pojaseva od eceraja (posto je dvosed) i voljan je da ih proda, rado cu ih otkupiti, da ne moram da narucujem preko neta, a ako vec radim ovo sokocalo, da ba bar posteno zavrsim:

Pod kabine originalni, sediste iz ICM mustanga, takvo ce biti i drugo, instrument table takodje iz ICM P-51B/C.
Dakle, ako neko ima pojaseve viska, moze da mi se javi na PM ili mailom.

husky

Evo jos malo rada na ovoj maketi.

S obzirom da nemam ni blagu predstavu kako zapravo izgleda instalacija motora improvizovao sam.

Dodat je rezervoar ulja, nosaci motora, protivpozarni zid, top sa redenikom izmedju blokova motora, instalacije hladnjaka (koje se na slikama ne vide), jos neke cantre koje ne znam ni za sta bi sluzile (ali lepo izgledaju), cevke, zice...

PELE

Врло креативно!  ;D

Јако добар посао за сада, пратићу ово!

Sijamski_Mrmot

Ma ti po običaju kad kreneš da doradjuješ malo šta ostane od originalne makete...

Samo udri, ovo mi nisi pokazivao nijednom kad sam svraćao, mora da si toliko vukljao to po šteku da si ga i sam zaboravio...  :lol

Ako ti zatreba neki deo sa one dve P-40 48ice što su kod mene samo javi... Monogramovu pomalo radim ali revell-ovu nisam ni takao na ramovima je :d

Mirko