8 x 8 iz Minska

Previous topic - Next topic

®Evolutionary

Postovani skupe,

posle duzeg odsustva, evo me opet sa vama.Znam da nije lepo da vas ostavim same ovako dugo, ali nisam vas ipak zaboravio. A bio sam i vredan... Svasta se izdesavalo, pa i to cudo, da zavrsim jos jednu maketu. Naravo, jos nekolike sam uspesno nezavrsio...

Moja najnovija tvorevina je ovaj mali MAZ 537, proizveden od Armada Hobby rezinskog kita, sa dosta mesinganih komadica i jos vise samoinicijativnog komplikovanja. Svi oni sa mazohistickim pretenzijama medju vama prepoznace neprocenjivo zadovljstvo spakovanu u ovaj mali kamion. Razmera je (naravno) 1:72; kazu nije stvar u velicini nego u tehnici, ali posto ipak svi tajno prizeljkujemo nesto malo (ili mnogo) vece u rukama, saljem i ovu poslednju u nizu slika, kao najavu tog prizeljkivanog...

Pozdrav od Šekija
--------------------

petarsm

guster

Vidi ovako, tvoje 72ojke ladno mogu da prodju ko da su u mnogo vecoj razmeri, mnoge 35ice pa i vece nemaju takav nivo detalja.
Ono sto najvise fascinira je da ni jedan detalj nije pobegao, pretpostavljam da ga detaljno skeniras pod nekom lupom i otklonis greske oku nevidljive.
Nemam sta reci, ne videh bolje u toj razmeri   :super!

zaki

Pogledao sam slike ne čitajući tekst svo vreme diveći se kako si lepo uradio Trumpeterovog MAZa u 1/35.
kad ono 1/72
:god

Janjic

凸(¬‿¬)凸

su27rules

®Evolutionary

Hvala ljudi, stvarno!

Gusteru, u pravu si. Dobro osvetljenje i lupa-naocare su mi neophodni da bih radio u ovako maloj razmeri. Ako hoces da kontrolises sta pravis, prvo to moras da vidis... ;)

Evo malo i slika u radu, da vam pokazem kako je sve teklo, ili puzalo...

Resinska maketa ima debele zidove, a u ovoj razmeri to postaje veoma ocigledno, tako da sam poce sa tanjenjem materijala i obaranjem ivica oko vetrobrana kabine. I farove je valjalo zameniti stakalcima domace izrade...

Odlivci tockova su bili posebno gruibi, a neki i jajasti, tako da je bilo dosta posla da se malo upristoje.

Otvorio sam i poklopac kabine iznad suvozackog sedista, posto za taj detalj postiji lep ecovani detalj. Generalno ovu maketu znacajno unapredjuju ecovani detalji sa kojima dolazi.

.

Modularni dizajn omogucava da se svaki sklop sastavi i ofarba posebno, sto upravo i odgovara mom stilu rada.

Pozdrav od Šekija
--------------------

®Evolutionary

ima jos...
::)

Razne detalje sam preradio, ili napravio od raznih materijala. Merdevine za posadu su postojale u kitu kao ecovani detalj, ali je zica odgovarajuceg promera dala daleko uverljiviji 3D izgled po mom misljenju.

Doza strpljenja, koja prevazilazi vrednosti preporucene od strane SZO, neophodna je pilikom iteracija probanja i popravki, dok se sve ne uklopi kako valja... :cry

Vozaca, koji se na kraju jedva i vidi kroz prozor zavrsene makete, modifikovao sam od jedne figure iz perioda WWII. Berektu sam mu napravio od gita. Ovo mi je bila vezba za druge figure koje ce biti na diorami. Nemam puno iskustvo sa pravjenjem figura, pa sam pokupio tehnike sa interneta i malo se ucio na ovoj figurici. Ako neko ima kritike, ili sugestije, rado bih da ih cujem. Takodje, ako znate za dobar izvor slika, sa uniformama raznog aerodromskog osoblja iz perioda 80-90-tih iz SSSR-a, posaljlite link!

Beton nije uobicajeni materijal u maketarstvu, ali je u ovom slucaju pravi izbor, posto sam morao nekako da stvorim kocke balasta, koriscenje kao opterecenje za cetiri zadnja tocka. Naravno, izdvajanje vecih kamencica i ukljucina iz smese je preporucljivo u razmeri 1:72... :)

Da vas ne davim svim detaljima, evo jos nekoliko slika bez komentara.

Pozdrav od Šekija
--------------------

komoras

Majstorski rad!
Da nisi pokazao ove slike u radu, gomila detalja bi mi promaklo, vozača i ne primetih...
Krajnje vrhunski, jedva čekam da vidim kompletnu dioramu  :cheers
ScarfaceOne

★★★★★
★★★★★

komoras @ instagram
komoras @ scalemates

Janjic

凸(¬‿¬)凸

Messerschmitt

Svaka čast. Prava perverzija   :super Nadam se da ću na nekom od narednih takmičenja videti ovo čudo uživo ;)

dragan_mig31

Svaka cast jos jednom.Ja bi voleo da vidim jos fotke samo procesa izrade.Ako imas jos slobodno okaci :)

®Evolutionary

E pa kolege, hvala vam ponovo!  :cheers

A za Dragana jos malo uzivanja... ;)

Pozdrav od Šekija
--------------------

Laufer72

Sada se s pravom postavlja pitanje, rok izrade aviona sa ovim kvalitetom izrade, jedva cekam da vidim.

Samo napred, bravo  :bravo.