XII Novogodišnji Kup

Previous topic - Next topic

flanker

Šta sad, treba da im "doniram" kupim 50 sijalica različite snage??!!
Muzej ima svoj budžet, neka ga iskoriste na pravi način. Da ne pokrećem pitanje restauracije aviona i saradnje sa drugim muzejima, kako bismo trampom
došli do nekih modela koje nisu u postavci.
U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

mcaslav

Heh, u potpisu mi stoji "Ništa nije toliko neizbežno...". Izgleda da se "stisnuo sam pogrešno dugme" slomilo na meni  :hahaha

Dakle, da smo svi, umesto reči, doneli po jednu keramičku pločicu, plato ispred muzeja bi bio sređen.
Prilično sam uveren da ljudi, generalno, pa ni muzejski radnici ne vole da žive u mraku, niti da rade u mraku. Da su do sad imali mogućnosti, tih "par sijalca" bi odavno bilo na svom mestu.
Takođe, verujem da, ako muzej već ne može, možemo mi da pomognemo muzeju. "Par sijalica", par kibli, par keramičkih pločica, par rolni papira, kosilica za travu, (šta god, spisak je ogroman...) može mnogo, mnogo, mnogo da znači muzeju. I vas da učini ponosnim.

Eto, pozvao bih sve nas, koji imaju "par sijalica" i ostalog svašta nešto, da pogledaju ovaj link: http://www.muzejvazduhoplovstva.org.rs/o_nama.php?jez=sr&id=12. Jeste da se odnosi na kulturna dobra, ali verujem da je postupak identičan i za potrošni materijal. Ako grešim, dovoljno je i "Ja bi hteo da vam nešto pomognem / poklonim..." izrečenim u muzeju, nekome od kustosa.

Hajde, živeli, pa da zamenimo te sijalice!

:cheers
Ništa nije toliko neizbežno kao greška na koju je došao red!

zaki

Pa što ne rekoste pre MK da muzeju trebaju sijalice, uveren sam da bi svi mi stavili bar po jednu sijalicu u džep (mislim, doneli sijalicu  :) ) pa bi muzej sijao jače od Vesićeve jelke na trgu. Ovako nije mi baš usput da sednem u kola i potegnem do aerodruma da bi doneo svoju malu donaciju. I meni je zasmetala ta škiljeća atmosfera polumraka.
Inače verujem da na globalnom nivou malo maketarskih izložbi se može pohvaliti takvim mestom, ambijentom i okruženjem.

mcaslav

Još jedan Kup je za nama. Vreme nas je poslužilo, kao da smo doživeli revanš za prošlogodišnji kijamet. Sunčani dani su uticali na opšte raspoloženje i, rekao bih, doprineli jednoj potpuno opuštenoj i laganoj atmosferi u kojoj se Kup odvijao.

Ove godine smo na postavci imali 582 makete, od čega 55 izložbenih i 176 nagrađenih. Svoje radove je izložilo 159 maketara, od čega 50 iz Srbije. Na takmičenju su učestvovali maketari iz Portugala, Italije, Nemačke, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske, Moldavije, Rusije, Makedonije i Grčke.

Do izrade detaljnog izveštaja sa Kupa, pogledajte izuzetnu reportažu naših prijatelja iz Slovačke: https://www.eastmodels.sk/clanky/1153/podujatia/novogodisnji-kup-2019,-sobotny-report--fotografie-modelov-lietadiel-a-vrtulnikov.html

Na kraju, zahvalio bih se svim donatorima i sponzorima, a posebno Muzeju vazduhoplovstva, na nesebičnoj pomoći i podršci Novogodišnjem Kupu.

Warhawk

Quote from: mcaslav on 16-12-2019, 09:06:16
Dakle, da smo svi, umesto reči, doneli po jednu keramičku pločicu, plato ispred muzeja bi bio sređen.

Quote from: zaki on 16-12-2019, 10:12:03
Pa što ne rekoste pre MK da muzeju trebaju sijalice, uveren sam da bi svi mi stavili bar po jednu sijalicu u džep (mislim, doneli sijalicu  :) )

Neću puno off-topic-ovati, ali smatram da je ovakav pristup katastrofa u najavi.
Završićemo sa toliko velikim brojem različitih sijalica i pločica, da će muzej 'drečati' više od Gaudijevog Parka Güell. Što ovakvoj zgradi može samo odmoći.
Pa ćete se onda žaliti da vaša maketa nije ušla u plasman jer je bila pod 'žutom' sijalicom a pobednikova pod 'belom' (pa je imao prednost u prezentaciji)...

Mnogo je smislenije unificirati sve to kroz jednu zajedničku akciju i nabavku. Kojom treba da rukovodi neko ko dobro poznaje 'teren' i potrebne količine.
(Lično sam spreman i par m2 pločica i par sijalica da doniram, ali samo ako to neće ići po tipičnom srpskom fazonu 'apa-trapa-ne-liči-ni-na-šta-ali-bar-smo-se-potrudili-eto-malo-skromno').
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

dragan_mig31

Svaka vam cast drugari.Jos jedno vrhunski organizovano i sprovedeno takmicenje.Definitivno ovo je najbolje i najjace takmicenje u regionu.Narocito na prostorima bivse jugoslavije.U ime svih clanova Maketarskog Kluba Major Mihajlo Ivanovski - Miks iz Skoplja zelim vam srecu i nadam se da ce dogodine da bude jos jace,kvalitetnije i vise poseceno.Vidimo se i sledece godine a do tada veliki pozdrav svima koji su dosli i prizili mi odlicno druzenje i zezanje.

flanker

Ja sam započeo temu jer u svemu vidim, javašluk, nezainteresovanost i korupciju.
Muzej nije ničiji, već je u nečijem vlasništvu, a to je država Srbija. Da li je vlasnik možda grad Beograd ili neko ministarstvo potpuno je nebitno jer Muzej sigurno ima
svoj budžet. Po poslednjim informacijama Muzej je preuzelo Ministarstvo odbrane.
Smatram da treba da bude reprezentativno zdanje i ustanova koja bi trebalo da privuče veliki broj posetilaca, a samim tim se delimično i samofinansira.
Došli smo da vidimo lepo urađene makete,a videli smo jedva nešto u onom mraku. 
Koliko mi je poznato imamo (Muzej) još dosta zanimljivih vazduhoplova koje treba restaurirati (beše i onaj jedan jedini Fiat), a razmenom nekih aviona kojih imamo više mogli bismo da dođemo do drugih koje nemamo.
Ovim putem pozdravljam sve učesnike jer su izložene makete sjajno urađene (žao mi je što nisam mogao više da uživam u detaljima).

Lanmi

Meni je kao i svake godine bilo jako prijatno i vrlo nosim lep utisak sa celokupnog događaja. Vreme nas je bas poslužilo što je olakšalo dolaženje pogotovo nama sa decom. Klinci su veoma uživali na radionici i stvarno moram da pohvalim Binetov, Pajin i Profin entuzijazam i strpljenje u radu sa decom pogotovo za moje klince koji su mladji od ostalih ali su im učitelji održali pažnju do samog kraja.
Broj maketara i maketa iako je manji nego prosle godine ali i dalje je na impresivnom nivou pogotovo broj stranaca. Kvalitet maketa je na visokom nivou, ove "mejnstrim" kategorije su imale paklenu konkurenciju.  Takođe moram da pohvalim brzinu prijava i kasnije podizanja maketa to je nešto što takođe podiže kvalitet.
Još jednom, bravo za sve, takođe i moram da pomenem i prateće stvari kao što je bife koji je funkcionisao uprkos svemu i hvala momcima što su proveli dva dana za šankom.

O muzeju stvarno ne treba trošiti reči, imamo posebnu temu o tome.
Milan Vukovic
https://lanmiblog.wordpress.com/

"Sve će to, o, mila moja, prekriti surfejser, boja i vaš"

SASA

Posebno bih pohvalio Ogija za sankom.Umeo je da napravi opustenu atmosferu,bio vrlo ljubazan i usluzan.Svakom gostu je umeo da pridje na pravi nacin.Za ostalo,da ne ponavljam Lanmijev komentar.Sve u svemu odlicno takmicenje,a pre svega odlicno druzenje.Ko je ostao do kraja,video je kako su se ljudi srdacno pozdravljali na kraju,kao da je svakome bilo po malo zao sto se ceo dogadjaj zavrsio.Drago mi je da sam video uzivo neke ljude,sa kojima sam do sada kontaktirao samo putem drustvenih mreza.Opet zao mi je sto nisam sreo neke,koji nisu bili u mogucnosti da dodju,ali nadam se da ce sledeci kup biti jos veci,jaci i pun ljudi koji sire pozitivnu energiju.

Lykos

Slegli su se utisci posle ovogodisnjeg NG Kupa pa da i ja nesto napisem,
Hvala dobrim ljudima, prijateljima iz MK Oluj na organizaciji i realizaciji NG Kupa, hvala svim dobrim ljudima kojima sam napokon pruzio ruku nakon prijateljstva u virtuelnom svetu (Andrijano  :cheers), na kraju hvala Binetu i MK Oluj na pozivu da ucestvujem u radionici sa meni najdrazim ucesnicima ovogosnjeg NG Kupa, decom, bilo je zadovoljstvo raditi i stvarati makete sa tom divnom decom, hvala divna deco!
Hvala i Gregi na stvarno dobroj radionici i detaljnim objasnjenjima na svako postavljeno pitanje.
Na kraju hvala svima koji su ulepsali ovogodisnju manifestaciju, svma koji nisu bili ove godine zelim dolazak sledece godine.
Sve u svemu bilo je ovo divno druzenje, cista desetka.
P.S. moj takmicarski debi, nazalost bez medalje ali vazno je ucestvovati, zar ne?

SASA

Naravno,vazno je druziti se,videti druge radove,popiti po koju,videti drage ljude,medalje ionako negde budu sklonjene posle par dana.

Slobo

Pridružujem se pohvalama organizatorima na uloženom trudu, tako da je ovo stvarno kruna naših takmičenja i lep kraj jedne maketarske godine. Meni je naročito drago što nas je i vreme poslužilo pa smo ekipa i ja lagano došli oba dana i učestvovali kao takmičari, pa je debi na kraju prošao i sa pokojom medaljom i pohvalnicom. Naravno, druženje sa kolegama maketarima je ono što je neprocenjivo i svakako najlepši deo ovih naših susreta. Nadamo se da i narednu godinu nastavljamo aktivno i da se vidimo na istom mestu u decembru, a sigurno i ranije.

PS.: svaka čast za kolegu koji je 2 dana proveo služeći za šankom :)

Živeli  :cheers

flanker

Ima li fotografija sa takmičenja negde?

Warhawk

'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

mcaslav

Poštovane kolege,

izveštaj o proteklom NG Kupu, sa listom nagrađenih radova, je ovde: http://oluj.org/index.php/sr/novogodisnji-kup/269-xii-novogodisnji-kup-izvestaj