North American Harvard IIB (T-6G Texan) SFRJ RViPVO No 0952

Previous topic - Next topic

vlajko&marko

Gigo vidi ti se spoj natrupu daj sredi to.Sto zamaza poklopac tako covece ?
:cheers

ubermagog

Originalan pristup frabanju, nema šta  :super

Višedelne dekale sastavljaš na maketi, nikako na papiru  :doh
Pripazi koji idu dole, stavi njih, pa posle redom!
Vreme između slojeva zavisi samo od maketara i kako njemu odgovara - nek ti daju ljudi svoja iskustva!

lord sir giga

A sta da radim zamazah (bilo lakse), al cu se pomucum kad budem skidao.
Sto se trupa tice probacu mada je smirglan, pa sam se bojao odracu pola makete.

Sandman

kad budesh skidao farbu sa poklopca kabine, nemoj koristiti nikakav razredjivach niti bilo kakvu hemiju - sachekaj da se dobro osushi farba pa onda uzmi chachkalicu i lagaaaano struzi deo po deo farbe oko ramova poklopca.... samo polako i bez zurbe, mozda nece ici bash odmah kako treba ali ne odustaj - posle cesh eventualn da ispolirash staklo sa kalodontom ili polishing pastom nekom....

ubuduce prvo maskiraj ramove tj. stakla pa onda lagano sa malo boje farbaj....

lord sir giga

Srki, nije problem znam ja sve ovo sto si napisao, ali se nisam hteo muciti i nezno farbati, posto cu koristiticackalicu sve jedno.
Jedini problem ce biti sredjivanje ramova izmedju, kojih nema na T-6G.
A sto se tice kalodonta da li se moze upotrebljavati cetkica za zube srednje tvrdoce ili moze i obicna cetkica za farbanje.
Kakva su vasa iskustva.

Dada

oddball

isključivo pamučnu krpicu! prvo stavi malo kaladonta na površinu koju hoćeš da poliraš, kapni malo vode na krpicu tek toliko da bude vlažna i onda poliraj. Što više pritisneš više će se farbe skidati tako da paziš. Kada sam radio kamuflažu četkicom na mom Šturmoviku jednosedu posle svakog sloja je palo blago poliranje da bi površina bila što ravnija. i jako glad pritisak krpicom na površinu skida farbu te stoga pazi kada to radiš. nije loše da što češće proveravaš učinak pošto veoma lako može da se skine i više nego što si planirao.
"It's time to kick ass and chew bubble gum! And i'm all out of gum!"
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

Sneni

Što se tiče višedjelnih dekala, najbolje bi bilo ako imaš Pronto, pa tretiraš maketu s njim prije postavljanja dekala i pustiš da se dobro osuši.
Zatim kapneš malo tečnosti u kojoj otapaš dekale na mjesto gdje ćeš postaviti dekal.
(recept za tu tečnost je: vruća voda + malo sirćeta + malo deterdženta za suđe)
Onda postaviš "donji" dekal (npr. žuti dio petokrake) pa čekaš da se dobro osuši (usput se boriš protiv silveringa itd.). Kad se osuši, možeš kapnuti malo alkohola na njega da ga utjeraš u panele (ili neki decal-soft, ali obični alkohol 96% meni je odlično radio posao s LH dekalima, malo ih smežura ali se ubrzo isprave i legnu na panele)
Nakon što se to osuši, nabaciš sloj ili dva Pronta pa čekaš da se to dobro osuši.
Onda kapneš ponovo malo tečnosti za otapanje pa nabaciš naredni "gornji" dekal i polako ga pozicioniraš na pravo mjesto... ako se slučajno desi da dekal prione prije nego što ga postaviš kako treba, bez panike: natopi četkicu u tečnosti u kojoj si otapao dekale pa natopi taj dekal koji se "zaustavio": ubrzo će promrdati, pa nastavljaš bez problema... kad ga natjeraš u tačnu poziciju, pustiš da se osuši, pa ako hoćeš alkohol, pa Pronto na kraju.

Ja sam ovako radio i nisam imao nikakvih problema, osim što mi se jedan dekal podvio zbog žurbe pa sam ga jedva sredio... tako da, ne žuri. Ja sam svoje dekale postavljao nekoliko dana 0:)
To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka

lord sir giga

Probah danas ovo sto si rekao Sneni, uspeh da sve uradim sem jednog dekala,kojimi se raspao na prstu.
Pa ga zamenih drugim, a problem mi behu i zastave, al ih sredih nekako.
Za silvering ce da vidimo,jos je rano slike sutra.

Ah da i pitanje da li da ostavim pronto na kraju ili da predjem Mat lakom?

Nemsy_29

Maketu obavezno predji mat lakom(iz vise slojeva)...Ovako ce da se sija ko suza, a i da zastitis dekale

lord sir giga

Ma razumem ja to da treba preci preko dekala sloj dva, nego mene interesuje kakvi su avioni imali zavrsni sloj Mat ili Gloss.

matilda

uh gile,kako si ga zamazao kao da si radio sa molerskim jarcom. batali grebanja i zezanja, kupi tamiya traku i zavrsi posao. ne samo za kabine, kvalitetna traka ti je potreba nasusna, nije skupa a radi vise poslova.
evo ti konkretno kako ja maskiram kanopi i nikada ga ne zeznem.
uzmes tamiya traku , nekako je ona od 10 mmnajbolja i ta od 10 je po meni i najbolje resenje. ima sirih i uzih. polepis prvo traku  spolja, uzmes caackalicu i polako prvo napipas ramove a onda polako sa nekim srebnjim pritiskanjeo oivicis gde su tacno ramovi. ta tamiya traka je odlicna za taj posao iz tri vise razloga.
prvo: delimicno je providna pa mozes uz svetlost lampe i da vidis gde je ram
drugo: deluje kao da je masna pa cackalica ne zapinje ako je ne pritisnes prejako i ne naguzvas.
trece: nikada nece ostaviti trag lepka na kabini kada je jednom skines a to je obicno poslednje sto radis na maketi-razmaskiras kabinu.
cetvrto: kada si cackalicom prosao svuda duz ramova, onda nozem (najbolje za ovaj zahvat ti je secivo broj 11, pazi samo da bude ako ne novo ono ne neko tupo) polako duz linija koje si reljefno prethodno obelezio cackalicom. ne stiskaj jako, zapravo ne stiskaj u opste samo lagano prevucii vrhom tu gde hoces da je oivicis i nema problema. najbolje da sve prave linije radis iz jednog poteza, i pazi da ne stiskas da ne izgrebes staklo.
popravnog ima ako ne izgrebes staklo
peto. dovoljno je elasticna da ostane tamo gde si je cackalicom ugurao.

ima jos milion razloga zasto bas namenska traka za maketare ali da ne duzim.

stevan

lord sir giga

Na zadnjoj slici je ramovanje, koje sam posle skinuo cetkicom za zubici, pa ponovo nanosio, tako da se zna da ovo na ovim slikama nije sa ove.
Ima dosta Silveringa kojeg nisam mogao da sredim iz razloga sto mi se dekal raspao, pa nisam hteo slicnu sudbinu drugih.
A i da napomenem Broj aviona (0952) ide nize kod ovog primerka, cisto da se zna, da ne bude problema.
Jos jednom ponavljam pitanje, na koje mislim da bi Airsuba trebalo da zana odgovor, da li je avion bio Gloss ili Matt?
Komentari u vezi kabine su nepotrebni, posto je ista takva kakva jeste, moglo je bolje  a i gore.
Jednostavno nemam zivaca da cistim i ponavljam isti postupak vese puta kad su rezultati isti ili gori.
@ Matilda primljeno k znanju, notirano i bice isprobano na nekom sledecem projektu.

Nemsy_29

Kolega kad zanemarimo canopy ovo je super sipalo...Zamatiraj ga i to je to  :mjetal

lord sir giga

Znaci Skakac F-4 (phantom) i Mat, pa dobro pobeda je vasa.
Da zaboravih da napomenem kabina nije lakirana, pa kad budem se malo poducio odradicu je bolje.