Revell 1/144 B-2 Stealth (Spirit)

Previous topic - Next topic

Sandman

reshih da kompletiram USAF Stealth seriju u 144-ci pa mozda kad ih sve okupim na jednom mestu napravim i neku scenu sa stajankom ;)

u pitanju je Revell pakovana maketa chiji kalupi potichu iz 1993. godine od strane kooperacije Revell-Monogram (1993. godina ugravirana na donjoj strani zakrilca na maketi  >:()

dekali (serijal 21066) su dati za prvi primerak B-2 koji je nazvan "Spirit of America" ...
inache svaki od 21 proizvedenog aviona nosi naziv "Spirit of _________" (neka US drzava)...

trup je dat iz gornje i donje polutke, a delovi su izliveni u crnoj  >:( plastici....

krajevi krila tj. trupa jer je ceo avion zapravo "letece krilo" su dati kao zasebni delovi pa se na kraju sklapanja utaknu u spojene polutke...dat je i kokpit kao jedna celina....
na donjoj strani trupa je izliven kao otvoren jedan od delova za bombaluk....sa izlivena dva SRAM projektila

dat je kompletan stajni trap kao i 1 dodatni SRAM projektil...

prozirni deo predstavlja vetrobransko staklo pilotske kabine i lepo je izliven sem desnog zadnjeg prozora koji je iz neobjashnjivih razloga malo zamagljen iako nije bi ou kontaktu ni sa kakvim lepkom....  ??? ::) :(

to su delovi, sad idemo u prikupljanje potrebnih referenci i farbe za farbanej aviona - da li neko zna koja je tachan boja kojim je B-2 ofarban?? na pojedinim slikama deluje kao tamnije siv, na nekima opet izgleda plavkasto siv....

radicu ovaj prvi primerak za koga i imam dekale (21066), i on se razlikuje od kasnijih blokova po tome shto su mu napadne ivice krila ofarbane u crno (ili je to mozda neki gumeni sloj protiv zamrzavanja?)

pozz, i havala unapred na pomoci ;)
S.

Night Fighter

Njihova boja je jako tamno siva (otpilike kao guma na automobilima); plavkasti ton je uglavnom odsjaj neba. Cak i na dodir, kazu, povrsina boje deluje gumasto. Verovatno je to jedna od tajni njihovog minimalnog odraza na radaru (nije da ga nema, nego nije veci od odraza koji pravi ptica). A mozda i taj premaz utice na njegovu cenu od 2 milijarde dolara.

Meni, inace, B2 bolje izgleda od njegovog manjeg nevidljivog rodjaka F117 "Rotten village". ;D

Sandman

danas sam otpocheo prve radove na ovoj maketi...

za pochetak, ofarban je kokpit - boija je meshavina Hu79 i Hu64...

istu boju sam koristio i za prajmerovanje bombaluka (gde sam zalepio dodatni SRAM projektil) i prostora za stajni trap

tom bojom sam ofarbao i unutrashnjost kokpita... ovde ce samo kasnije da se zalepi prozirni deo...

sastavio sam i motorske "gondole" ... nisam nishta iznutra farbao jer mi je u planu da celu maketu pre kamuflaze prajmerujem u crno, pa ce se tom prilikom ofarbati i uvodnici vaduha kao i izduvnici i deo oko njih....
ovde ce takodje biti potrebno manje gitovanje, da se izjednache ovi poklopci motora sa ostatkom trupa/krila... mislim da cu pozajmiti od nekoga Mr. Surafcer za ovo jer je prostor za gitovanje jako "pipav", i treba mi neki git koji je moguce naneti chetkicom, a to je pomenuta "hemija"  ;)

a evo pogleda i na zadnji deo aviona...

gore pomenutom meshavinom dve sive boje sam "prajmerovao" i sve delove koji se farbaju u belo (tochkovi, noge stajnog trapa, vrata prostora stajnog trapa i bombaluka,...)

inache, po uputstvu potrebna Revell 77 za spoljashnjost aviona je po referentnim tabelama zapravo Humbrol 79 tako da sam se chini se reshio i problem kamuflaze ;)

Kerber

Evo slichice iz Replica...kao neka referenca...
Isto tako ga je uradio i neki Amer u Fine Scale Modeller u ubio 3 nagrade...

nadam se da ce pomoci...
Bene

Sandman

hvala Bane! :)

ovaj se bash potrudio oko dorade (otvorene klapne na gorenjem delu motora), stajni trap, otvorena zakrilca (ili su to kod ovog aviona mozda i vazdushne kochnice?)..
prvo pomislih da je on radio Spirita u 72-ci ali izgleda da je isto radio 144-ku sudeci po velichini bochica sa bojama pored makete...

necu se ja toliko zezati sa doradama... ali su mi ove slike dale ideju za preshading panela!

nego, recite mi, shto je manja razmera boju treba vishe posvetleti prilikom farbanja kako bi se postigao efekat razmere beshe?
ako je tako, da znam za farbanje spoljashnjosti, jer vec imam Hu79 koja je po referentnim tablicama Humbrolov ekvivalent Revellove 77 (koja je data u sastavnici za ovaj avion), pa da onda u nju dodam samo malo bele ili neke svetlo sive...  ::)

Kerber

obicno ide 20% posvetljenja za '72...ili do 20%....
Mozda ce to biti dovoljno...

Lanmi

Kao i sto Bane kaze, za ovaj u 144 na strejndzerskim sajtovima kazu da bi trebalo svih 20%. Ja se toga nikada nisam pridrzavao sem kada je rec o boji unutrasnjosti koju sam u slucaju npr nemacke RLM66 posvetljavao i vise od 10%. Mada, probaj jedan sloj dosta razredjenom bojom, pa sledeci malo posvetli i tako sve dok ne budes zadovoljan krajnjim rezultatom. Dobro razredi svaki sloj, smanji pritisak i idi panel po panel. Ako si lenj kao ja, razredjuj nitrom i kada predjes jedan sloj, dodaj kap bele i par kapi razredjivaca, da se ne smaras sa susenjem medju slojevima. Ja tako ujradim po 4-5 slojeva u cugu.
Milan Vukovic
https://lanmiblog.wordpress.com/

"Sve će to, o, mila moja, prekriti surfejser, boja i vaš"

Sandman

evo malo slika nastavka radova na ovom "bumerangu"...  :D

bombaluk i prostor za tochkove je preprskan u belo...

takodje i prostor za prednji tochak sa unutrashnje strane...

zazore na spojevima gornje oplate motora i trupa/krila sam popunjavao Mr. Surfacerom a nakon sushenja shmirglao prvo grubljom shmirglom, zatim malo finijom, da bi na kraju finalno "poliranje" radio tzv. matirung krpom tj. onim grubim delom sundjercheta za pranje sudova .... moram priznati da ta matirung krpa zaista fino glacha plastiku ... prvo malo zamatira povrshinu a kasnije se to uglacha....

takodje, jako sam zadovoljan Mr. Surfacerom i njegovim technim oblikom... jako je zgodan za radove na nepristupachnim delovima makete koji moraju da se gituju.....

delove gravure na oplati motora koji su bili prekriveni surfacerom samo lagano skalpelom obrezao i ochistio od nanosa ovog technog gita...

takodje sam ofarbao i kokpit i blago ga drajbrashovao tamnijom nijansom sive korishcene za kokpit
instrument tablu u vidu dekala sam nakon njenog pozicioniranja premazao slojem Model Master gloss laka....

nadam se da cu sutra uraditi prvi sloj crne boje kao "prajmera" po celom trupu/krilima, a zatim isto tako preprskati i u Hu79 kao kamuflaznu boju - pre sklapanja... kasnije samo malo gde su sppojevi oguljeni ...

ofarbani su takodje i stajni trap i tochkovi i vrata bombaluka i stajnog trapa.........

staklo kokpita je potopljeno pre neki dan u Future i sad se nalazi pod "staklenim zvonom" zbopg prashine dok ne dodje vreme za njegovo lepljenje za kabinski deo trupa....

nove slike nadam se uskoro...

Sandman

stajni trap je (skoro) kompletiran...
samo josh par delova treba zalepiti ali su to zapravo delovi kojima se stajni trap spaja sa trupom tako da to ide pred kraj...
samo josh par farova da se macne srebrnom...
za gume sam koristio meshavinu crne i Hu79 (tamno siva)...

spojeni su i krajevi krila - opet su postojali zazori koje sam prvo zalio Revell contacta lepkom, a zatim i sa Mr. Surfacerom....
najgore je bilo shto je spoj ove dve polovine krila ishao posred jednog od flapsova tako da je bilo malo muchno gitovati i shmirglati ovaj spoj  >:(

bombaluk i prostor za stajni trap je maskiran sa malo medicinske vate i "zalepljen" tack-itom...
zatim je donji deo preprskan Model Master matt crnom...

...kao i gornji deo krila/trupa...

ovako izgleda detalj levog usisnika motora nakon prefarbavanja spoja gitovanog Mr. Surfacerom - skoro da se i ne primecuje taj spoj...

i josh par detalja gde je gitovano Surfacerom...

sada bi trebalo da se ceo trup/krilo preprska sa Hu79 sivom medjutim, verovatno cu pre toga udariti josh jedan sloj crnog prajmera ovaj put Cosmos spreja jer daje veoma finu osnovu za dalje farbanje a brzo se sushi... (tako sam bar chuo iz iskustva drugih)

takodje, trebam da napravim i teg za iza kokpita da cela maketa ne bi "sela na rep"...

Sandman

u petak je ceo trup sa krilima dobio kamuflazu...

prvo sam napadne ivice krila maskirao Tamiya trakom, a zatim trup i krila preprskao prvo meshavinom sive Hu79, bele Hu22 i malkice srebrne Hu11, jer kako vec napisa ranije ovaj avion ima neki gumenasti premaz, pa sam hteo da mu dam efekat gumenastosti... (hvala Dr Raptoru na savetu za dodavanje malo srebrne!  ;))

zatim sam po sredini - izmedju linija panela prskao obichnom Hu79 neposvetljenom...
tako sam dobio razgranichene linije panela...

u subotu pre radionice sam zalepio staklo kokpita i sam kokpit... staklo je lepljeno Humbrol ClearFixom...
u ovaj prostor iza kokpita sam stavio teg kako maketa ne bi "sela na rep" kasnije...

sam teg sam napravio iz dva dela - lezishte za sam teg je od plastelina i on ce dobro drzati kasnije jer je prilepljen uz zidove makete iza kokpita... sam teg je napravljen od istopljenog kalaja (koji se u elektrotehnici koristi za lemljenje zica)...

na radionici sam zalepio polutke trupa/krila kao i same krajeve krila...
Mr. Surfacerom su spojevi zagitovani...

u medjuvremenu sam juche isprskao i ove spojeve (gde je nanet Surfacer) sa ove dve sive koje sam gore naveo, a danas sam popravio chetkicom i crnom bojom napadne ivice...

na zalost spojevi krila i trupa se ipak vide  :( :'( i gitovanje je definitivno jedina stvar koju zaista, ali ZAISTA mrzim u maketarenju!  >:(
no nema veze, ova maketa je namenjena da mi stoji na polici i meni je ipak lepa i predstavlja jedno novo iskustvo (malo maskiranja dugachkih ravnih povrshina, kao i prskanje freehand kamuflaze sa dve slichen nijanse boje!)

sutra bi trebalo da je izlakiram gloss lakom kao pripremu za nanoshenje dekala....

medico

lepo izgleda samo napred ! i ako malo grublje svidja mi se ovaj svetli overshading panela  :)

Sandman

danas sam zalepio dekale i izlakirao gloss lakom preko njih...
ponegde se javio silvering uprkos korishcenju micro set technosti, ali nije strashno  :)

detalji postavljenih dekala...

i mali dekal na vratima prednjeg tochka...

sutra cu maketu izlakirati matt lakom, a za koji dan ce biti postavljen i stajni trap i vrata bombaluka + farbanje izduvnika u boju metala...

josh malo pa gotovo...  ;)