F-84 JRV Hobby Boss 1/72

Previous topic - Next topic

Nemsy_29

Koliko projekata po kampanja imam  :P

Trenutno zavrsavam njegovog brata Sabrea pa cu posle njega da radim zajedno F-84 i G-4(mi-24 ce se provlaciti tu malo). Ostaje mi da ga zagitujem na par mesta i sredim jos malo prelaze i da uradim kokpit. Ovaj projekat mi je zakocen zbog pomisli na maskiranje canopyja jer ne znam kako da maskiram onaj kruzni panel na staklu. Elem maketa HB easy kit, odlicna i jako detaljna. Radicu maskirni 571

I evo jedna sa bruderom Sejbrom

Sandman

Quote from: Nemsy_29 on 07-11-2011, 14:38:55
Ovaj projekat mi je zakocen zbog pomisli na maskiranje canopyja jer ne znam kako da maskiram onaj kruzni panel na staklu.

Ako je ispupčen taj detalj okruglog dela rama, samo dobro prilepi Tamiya traku i onda najoštrijim nožićem polako iseci višak trake oko rama. Gledaj samo da imaš jako oštar i špicast nožić. Radi pod svetlom kako bi što bolje video gde se nalazi kontura rama.

Ako ti je frka od ovog metoda probaj sa veoma sitnim komadićima Blutaka ili možda čak Maskolom. Maskol je u tečnom stanju pa možeš malo po malo čačkalicom da ga naneseš gde želiš.

Samo navali na maketu i srećan rad! :)

Nemsy_29

Hvala, ispupcen je malo al mislim da nije dovoljno za nozic. Ja sam mislio da od tamija trake isecem jaaako tanko i zalepim tako u krug al do toga ima jos pola  :)

matilda

jaooj, jel mogu ja da maskiram to.
to mi je omiljeni posao.
bas kako ti je web-gazda sandman rekao. jedino bih jos preporucio da , ako se opredelis za prvu varijantu, maskirna traka, kada je dobro prilepis, jos prodjes oko rama cackalicom.
tako ces da dobijes jos jasniju konturu .
namunji novo secivo i polako i precizno u krug.
nemoj da ga strickas iz 15 puta, nego polako teraj secivo od pocetka do kraja.
neces moci da isteras pun krug iz jedne ruke, tako da ces morati iz 2 puta.
dobro pazi kada kreces da nastavljas rez da ti se ne pojavi cosak, stepenik ili kakva druga brljotina.
noz, nemoj da stiskas, drzi ga malo labavo i samo bez grca.
opusti se i isto kao da grebes po papiru.
mozda je malo muka da se uhvati krivina, jer secivo moras da rotiras, ili poklopac kabine.
mozes da se praksas na nekakvom tocku, iz "rezervnih delova"
ja bi definitivno tako uradio, znaci maska, cackalica i novo secivo i udri.

druga varijanta isto nije losa, mozda ne toliko precizna ali mnogo bezbolnija.
maskol je zakaon stvarcica. ljubicasta i smrdljiva ali radi posao boli glava.

sezan

Ako te plasi secenje skalpelom,iseci kockice male Tamija trake i lepi jednu do druge ukrug... Ako mislis na one male kruzice ,onda maskol da ili napamet iseci pa ukrajaj..sablon neki sa krugovima mozes da iskoristis..svasta nesto..ukljuci mastu..
Si maketar ili nisi ? JEsi nindza..?  :P
:cheers
"Smart you must be... Try not. Do or Do not... There is no try"-YODA

Nemsy_29

Znam rad sa pravljenjem maske, tako radim vetrobrane kod aviona kojima je on iz vise delova. Ovde me buni sto je kruzno al dobro imam otpadnog materijala u izobilju pa cu lagano vezbati  :)

ubermagog

Za kružne oblike je najbolji šestar sa dve igle, pa polako vrtiš... Dobro je za ovakve stvari imati i dekale u jednoj boji, bar osnovne (crna, bela, srebrna, žuta...) pa bi mogao da šestarom izrežeš potreban krug od belog dekala (u 72 je boja bela, u prirodi je blago sedefasta).

Imam ja ovaj HB i meni se čini da su 'paneli' na staklu upušteni, pa pažljivim farbanjem može čak i četkicom a na kraju 'kapilarno' kroz liniju panela da se dobije prava linija uz kasniju eventualnu korekciju čačkalicom.

Inače je dotični krug koji su dali previše tanak i fali mu unutrašnji krug, a takođe je i donja ivica rama poklopca kabine netačna jer je užasno plitka. Sve je posledica kopiranja Academyja!

Evo kako je na pravom

zivorad

Sjajna slika koja vredi vise od hiljadu reci hvala Subo,Nemsy jel to onaj ex moj hobigazda? Ja sam za farbanje tog prozorcica koristio 000 cetkicu i slobodno rucni stil  ;D

Nemsy_29

ubermagog

Nemsy_29

Aj dok me jos drzi da se bakcem ovim avionom  ;D

Listajuci knjigu Jets naisao sam na sliku na 25 str gde mislim da se vidi ovaj 571. S obzirom da je on bio izvidjac onda sam na preporuku Airsube iz nekog starijeg topica pogledao slike surcinskog F-84 i video razlike na tankovima na krajevima krila, u knjizi su oni standardni sa signalnim lampicama na kraju a na surcinskom su tankovi drugaciji. Da li da prepravljam tankove za 571 il da ih ne diram?

Ovo je sa surcinskog F-84

ubermagog

571 ima samo kameru dole u trupu i to odradi prema muzejskom, tankovi su klasični za gorivo. Bar je tako na fotografijama.

Muzejski je RF-84 koji ima pored kamere u trupu i specijalne izviđačke kontejnere na krajevima krila, oni su potpuno drugačijeg izgleda od onih za gorivo.

Nemsy_29

Posle G-4 da se posvetim i ovome. Spreman za farbanje, mindfuck zvan canopy konacno zamaskiran al do duse morace cackalica da radi posle i uradio sam farove na krajevima tankova od providnog rama posto je HB dao plasticni sivi deo samo  :)

Sutra farbanje kokpita, samogradnja podtrupne kamere i nadam se prajmer pa posle sve kako valja i trebuje

matilda

eto ga.
samo polako i da zavrsis ovo na vreme.
fino to za sada izgleda.
kako ces da farbas kokpit kada si vec sve zatvoriiio???

stevan

Nemsy_29

Nisam zatvorio, samo sam stavio canopy da pozira za slikanje  ;D