Messerscmitt Bf 109 G6, Fujimi 1/48

Previous topic - Next topic

husky

Elem...

Ova Fujimijeva maketa je poznata svim starijim maketarima.

Konturno je relativno losa, sa nekim cudnim ispupcenjima na krilima i jos po nekim nedostatkom (kokpit, tockovi i prostor za smestaj tockova, predebeli i uprosceni detalji kao sto su noge stajnog trapa, antene, tropski filter...).
Iako na kutiji pise Bf 109 G-K, ako se uzme samo ono sto je unutra, moze da se radi samo G2 do G6, a i to sa rezervom...

Ja sam se odlucio da bez mnogo prepravki uradim Bf 109 G6 iz 7. Jg 27.
To bi trebao da bude ovaj primerak pilota Ernsta Dullberga :

Nakon sklapanja trupa gde se uopste nisam gnjavio oko kabine jer ce biti zatvorena, malo sam doradio prostor stajnog trapa, a koristicu umesto originalnih delova ostatke od Academijevog Bf 109 G14.

Maketa je sklopljena, bilo je dosta problema oko upasivanja kabine, poklopac je bio preuzak i prekratak, ali sam to nekako resio.
Kombinacija boja su uljane RLM 74/75/76 pa to posle farbanja izgleda ovako.

Svetlija siva mi je ispala nekako presvetla ali cu to probati da sredim sa nekim filterom u laku.
Jedino sto mi se ne dopada su ostri prelazi kamuflaze na gornjem delu trupa i to cu sad popravljati pre lakiranja.

husky

Trup je dobio beli prsten, i rep je takodje ofarban u belu boju.

husky

Meser je dobio i propeler, tockove i svetla na krajevima oba krila.
Racunam da danas dolaze zavrsni radovi.
Boju na njemu necu menjati ali cu ubiti filterima ovu svetlosivu da malo poboljsam opsti izgled makete.

ubermagog

ovi 'mediteranci' su bili dosta na suncu, izgledeli i sl., tako da možeš da se igraš sa filterima i lakom

husky

To i planiram kad sam vec manje vise omasio tu svetliju sivu...

husky

Gustav sa mediterana je dobio i oznake i sad idu zavrsni radovi...
Malo problema je bilo sa Mr Mark softerom za dekale, ali jos jedan sloj sjajnog laka je resio i to.

Inace, Mr Mark je izuzetno jaka tekucina, kolege pazite kad ga nanosite, jede i dekale i akrilni lak.

Dakle, slike napretka:

Sandman

Sad već izgleda bolje :)

Motling je dobro uklopljen sa ostatkom kamuflaže

Lud13

Uh mozda je vec kasno za popravku ali krstovi na gornjem delu krila ustvari idu odozdo ili na trup....Ako mozes sredi ako ne teraj dalje, ovo ostalo izgleda super :)...inace najvredniji deo ove makete su dekali :):):)

Dejan

husky

Dejane radio sam prema ovim slikama, pa mi je to bila referenca, mozda sam i pogresio, sad je kasno za popravku!  :deadhorse

husky

Neverovatno, ali ni jedan avion sa slika nije isto ofarban, cak nisu ni svi trop varijanta, a bili su na mediteranu...

Goran A.

husky

Ostale su jos antene da se ofarbaju i da se postavi naoruzanje u nosu...ostalo je gotovo.
Sledece slike ce biti u galeriji zavrsenih maketa!  :pilot

A moze i ovako...

Sijamski_Mrmot

Kao što sam ti već i rekao, uživo je mnogo realnija boja :)

Samo što ne  :pilot

Mirko

Warhawk

Au, samo nije trebalo toliko gareži na taj nos gore...
Pogledaj fotke pravog, skoro da i nisu zaprljani...

Još jedan savet: Nikad čistu crnu na maketu! uvek je nekako posvetli bilo kojom bojom, izgledaće realnije...
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

husky

Da, preterao sam sa garezi, hvala na savetima!  :cheers