Jak 7B, 1/48

Previous topic - Next topic

husky

Preko Baneta Djerija dosao sam u posed makete Jak 7A/B/V No name proizvodjaca u razmeri 1/48.
Maketa je bila bez uputstva za sklapanje ali posto poznajem Jakove, nije mi uopste zasmetalo.
Odlivena je od zute epoksidne smole, a koliko sam saznao od Nese i Gremlina, nije njihov produkt, tako da i dalje ne znam poreklo i proizvodjaca, ali je konturno odlicna.
Vecih problema oko sklapanja nema, ali cu neke delove kao sto su spiner, propeler, tockovi i poklopci prostora stajnog trapa, zameniti plasticnima ili ih sam izraditi.
Kokpit je odlicno odradjen, znatno bolje nego kod ICM-ovog konkurenta.

Bice dosta posla oko sitnica kao sto su krilni indikatori goriva, tockovi, izduvnici i jos po necega...

Warhawk

Stara boljka rezinskih maketa: rupice...
Teško se one sredjuju, pošto se šmirglanjema zagitovanih samo otvaraju nove...

Probaj sa Surfacerom pa da brišeš alkoholom nakon par min sušenja
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

anki

Ma nije bas toliki problem kako se cini. Pogotovo ne na Jaku koji nema puno panela. One najvece zagituj ili ispuni super lepkom i pojedinacno obradi. Onda u Farbari uzmi spric git (git u spreju - koriste autolakireri i slicno) i njime ispricaj celu maketu i onda je celu osmirglaj da se sve poravan. Postupak jeste zahtevan (pogotovo na 1/48) ali provereno funkcionise. Ja sam ovako odradio vec vise od deset 1/72. Vazno - ne uzimaj spric git krupnije granulacije od 3500. Jos bolja je 5000 ali se teze nadje. Zatim , ne trosi pare na Mr Surffacer jer su ovi iz farbare to isto ali jeftinije. Konacno nemoj se nerviras sto nekad treba i 2-3 puta ponoviti da se sve lepo izravna.  Jos nesto - ovaj postupak nikad nisam radio na farbanu povrsinu nego prvo git pa farba. Ti si vec ofarbao , nemam pojma kako ce se git hvatati na to. Mozda ces morati da prvo skines farbu.

husky

Hvala na savetima.
Moram da probam spric git...sa njim nikad nisam radio.