Battle of Kursk diorama 1/72

Previous topic - Next topic

KuKLiNsKi

onaj ko može odustat od maketarenja je čkapi  :o  ;D  :P
ko što si reko možda ne tenk... probaš neki helikopterčić, u jednoj boji, neki migić... bit če
meni se ova diorama jako sviđa, kad ju završiš i matiraš sve šta se sjaji, bit če super i nikako se ne slažem
da je nešto previše ili loše posloženo... u stotine sati pregledanih ratnih snimki i miljardu slika nikad nisam naletio na "bolje" i "lošije" posloženo... uvjek je kaos pa i kad je u pitanju kolona tenkova na čaju...
več sam par puta prije reko da ovo je za mene pravi kursk, topove su gazili tenkovima jer je bilo brže od nišanjenja... nema tu previše, jedino premalo  ;)

KuKLiNsKi

što se tiče brljanja maketa i to... nažalost svi mi smo taoci svjetski "poznatih" maketara koji imaju
para za najbolje proizvode u hobbiju (pa ih čak i dobivaju sponzorski) pa se rade sjene u mekanim kamuflažama sa preshadingom pa waskom
pa postshadingom pa filterima pa neznam čime sve a onda kad ideš gledat slike pravih ništa takvog ne nađeš...
to što su švabe radili najbolje mašine ne znači da su ih nešto puno bolje farbali od ostalih

jedno je ljepo uz milju tehnika a drugo je realno...  barem kolko moje oči to vide za druge nemogu pričat

Mika999

KuKLiNsKi i Anki - dobra ti ova sa "ko napusta ckapi"  :super  :D Ma, to je znacilo da posle ovih zavrsenih radova ima da napravim jednu veliku pauzu i da se posvetim svojim drugim hobijima kao sto je crtanje, tetoviranje, sviranje...ili pak nesto novo sto do sada nisam probao. Nemojte da svaljujete krivicu na ovaj Kursk zamo zato sto je veliki.  :'(  ;D Ja volim kreativnost, ideje....  maketarstvo je samo jedan od nacina koji sam nasao da predstavim nesto svoje. Slusao sam savete, ali nisam hteo da pobegnem daleko od svoje prvobitne ideje, jer posle bih gledao "svaciji" rad na polici. Neke stvari bi mozda mogle bolje, ali setite se da sam ja usao u ovu igru kao amater, nisam znao ni ljudski da promesam kanticu sa bojom....  :hahaha  Prva manja snezna diorama, da vidim sta i kako i onda "aha!" pa da pocnemo....

Ponosan sam na ovaj rad ( kao i na onaj prvi kako je ispao) , i nadam se da sam ostavio trajan trag na maketarstvo ovom nesvakidasnjom idejom, makar to bilo amatersko "brljanje". Ako nakon ovog rada ponovo uhvatim da se igram sa maketama, to ce biti onaj Pearl Harbor i ponovo drz' ne daj.  >:D

To je to sto se tice " Zbogom Miko", ako neko ima savete ili predloge kod same diorame neka kaze.

Mika999

Evo pazner 3. skro skroz gotova. Dovoljno razdrndna za ovu bitku. Samo trebam da ofarbam neke sitnice kao sto su alat na njemu i tako to.... Ovu zadnju plocu slucajno sam rukom zakacio i iskrivio, i kada sam pogledao, svidelo mi se tako nakrivljeno pa sam ostavio..  :D

KuKLiNsKi

puno bolje izgleda kamoflaža sad
kad na kraju sve zaprašiš u istu boju bit če super

Mika999

Zaprasim? Misls da udartim preko svega ovoga neku svetlo-braon nijansu, kao filter ili ima nesto kao pigment sto moze da se koristi da se kao ceo zaprlja?

KuKLiNsKi

pa da, suha glina, pasteli, kreda, prljave šuze... šta god...
bitka se dešavala u ljeto 43  5.7. - 23.8
znači suha zemlja, oblaci prašine od tenkova...

ja imam par kila mokre gline i svake tolko izvadim iz vrečice za šaku, napravim palačinku i ostavim da se osuši skroz
i onda svake tolko smrvim za jedan griz te palačinke da bude ko šečer u prahu i
nema makete da ne dobije 2-3 porcije toga  :)  rezultat ti je sve iznad gusjenica na mojoj T55ici i malom tajgeru

Mika999

Aha, mozda probam, mada ovako sa jakim bojama mi se vise uklapa sa onom pesadijom i ruskim tenkovima i okolinom. Ali video sam,  i stvarno super izgleda na onim tvojim, narocito t-55. A kako je nanosis da se zadrzi za tenk? Pomesas sa neim lakom ili?

U svakom slucaju, razmislicu o tome da to primenim kada zavrsim celu scenu.

KuKLiNsKi

inače bez svega to prašim ali znam malo smočit sa vodom stavit tamo di se na T55 na kupoli vidi ko da su hodali... i onda kad se osuši skroz lagano četkam da sve šta se ne drži ode i to je to...
a inače cjelu maketu par puta zapračim bez ikakvog fiksiranja.. ako je maketa mat onda se to primi i ispuhaš ostatak jer bude tog praha svugdi

Mika999

Evo ferdinand kako napreduje. Hocu da mu napisem na ovaj pravougaoni deo Eisernerfaust ali ne znam kako to da izvedem, mnogo je sitno, cak i za moju najtanju cetkicu. Jel ima neki nacin da se to uradi izradom kao nekakvog preslikaca/dekala? Trebam na cevku da dodam kao kredom obelezene pogodjene tenkove.

Smrki

Mozda da probas da istampas na nekom debljem papiru pa lagano skalpelom da iseces i napravis sablon?
S.T.A.L.K.E.R Workshop   Please do not feed the Troll !!!

Mika999

KuKLiNsKi

ma ja nebi ništa prčko po njemu... presitno je to, zaj* češ pa če bit pičvajz
super ovako izgleda, kursk im je bio prvi fajt tako, da su bili skroz novi, nisu baš imali šanse rokat da bi imali šta nabrojit na topu...
mislim da ti ni taj sivi top ne valja jer nisu imali potrebu da originalnog mjenjaju al aj, moguče je, ja imam isto fetiš na te sive topiće  :-[

Mika999

Vidis, to sam i ja primetio da su uglavnom imali normalno obojene topove, ali mnogo mi se svideo sa  sivim pa sam ga tako uradio. Dao sam sebi malo oduska, da uradim kako volim, a ne kako treba.  :zvizduc

P.S. Nemojte da me lincujete zbog ocajnog kvaliteta klipa, ali evo kako to izgleda "uzivo". Kada zavrsim ceo rad, snimicu malo duzi klip kvalitetnijom kamerom, ovo cisto malo zezanje ....isprobavao nove opcije kod uploadovanja na youtube :D ( U fullscrean i vidi se po nesto...)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=jDjk7n9XQZQ

Drugacije je kada se sagleda ovako ceo rad, a ne iz parcica, nekako odvojene fotografije ne mogu da prenesu celokupnu atmosferu scene.

edit: evo i ovaj sa 5mp....  ;D http://www.youtube.com/watch?v=t6-Tl_gE7Xg

Mika999

poceo polako ram da pravim, da sve ovo upristojim.