Battle of Kursk diorama 1/72

Previous topic - Next topic

Mika999

Ne brinem se za zemljiste, lako cu da ga ukombinujem sa Tigerom. Kao sto teren nije uradjen, tako nij ni kucica. Cigle su tek onako farbane, vidim i ja da su mnogo crvene, sredicu to kada krenem detaljo kucu da radim, sve u svemu, sigurno necu da je ostavim u ovakvom stanju.  :) Malo radim obrnutim redosledom, ali nema veze, na kraju ce sve to da se sklopi u jednu kompletnu sliku. (valjda...  ;D )

Ruse necu da izbacujem, hocu da izgleda kao jedan veliki juris.

Sto se tice zidica, bio si veoma blizu  ;)  - planirao sam da ubacim bas na to mesto drvenu ogradu ( onu sa uspravnim zbijenim daskama ) koju gazi jedan od ruskih tenkova i pravi put za pesadiju. Sada, da li je bolje kamena ili drvena - ne znam. U oba slucaja Rusima je smanjena vidljivost i Tiger ih iznenadjuje.

Emperor

Video sam jedan snimak na kom koriste lateks prajmer (ako je to prevod sa Engleskog) da zaštite stiropor i slične materijale, pošto naravno neke supstance poput superlepka ili običnog oho lepka uništavaju takve materijale...

Mika999

Evo Tiger sa dekalima. Otvorio sam mu poklopac posto najverovatnije ima da ubacim gore nemackog oficira kako viri do pola i mase rukuom ostalim svabama da zauzmu polozaje. Iza tenka dodacu jos svaba kako uzurbano trckaraju sa puskama i opremom. Ako bas nema mesta, prosiricu dioramu malo....

Ove vojnike sam nasao. Izgledaju mi odlicni za moju scenu.

Hornet

Koji si ti car, objašnjavaš neke stvari.  :super

Mika999

Dodat pigment rdje. Nastrugao sam malo katance i kapiju oko kuce  :super pa sam to blago natopio Satin Varnish-om (Vallejo) pa naneo na tenk. Jos da se uradi blato na gusenice i bice gotov. :) Dodao bih malo ulja iza kod motora... da li neko zna foru za taj efekat, neka kucna varijanta bi dobro dosla, da ne kupujem to posebno? ( onako, da se cakli malo)

Mika999

Poceo sam malo kucu da radim, ali ide tesko...  :headbang Dodao sam drvene okvire za prozore i malo farbao. Unutrasnjost sam skoro skroz crno da izgleda kao da je bila spaljena. Koliko sam video po netu, te spaljene kuce su skoro skroz crne sa unutrasnje strane. Dobro bi dosao savet.

Evo kako se uklapa sa tenkom.

prednja strana

Mika999

Sada je kao malo bolja, jos se radi... Mislio sam da okvire prozora uradim u tamniju plavu boju, ali sada kada gledam, nekako mi se vise ova boja poklapa ca ciglama, prirodnija je.
Ove "uradjene" cigle radio sam tako sto sam sam smirglao pravu ciglu i te mrvice natapao Satin Varnish-om i nanosio na kucicu. Efekat i nije los, izgleda kao prava cigla, onako ostecena sa malo belog maltera na njima. Problem je sto ubitacno sporo ide i jedva se nanosi, morao sam nekoliko puta da prelazim isti deo da bi se nesto uhvatilo...  :uaaa

Ostatak cigli (ove gomilice i ostale razbacane koje cu naknadno da dodajem) ima da uradim sa Humbrol 70 bojom. Ako se pokaze realnija od ove sto sam vec naneo ima da predjem i delove oko prozora ponovo, ako ne, onda necu da diram predjene delove, samo radim sta nije uradjeno pa posle i to malo predjem pigmentom ljustene cigle (nece morati mnogo da se prelazi jer za bazu vec ce imati hu 70).

Ovo mi je najbitniji deo na diorami, ako to ispadne kako valja, ostatak kolko-tolko ima da ide lako... Kada sve to odradim i dodam jos koji detalja ( poput stakla i izgorelih zavesa) kacim da vidite rezultat.  :caooo

Za pocetak od detalja - dodate puzavice

Mika999

Dok cekam boju, resio sam da konacno predjem stirodur gitom za drvo jer posle kada nanosim lepak da mi se stirodor ne topi. Kada sam to uradio, dodao sam zemlju na deo diorame gde ce biti velika trava i Rusi. Da ne cekam da se osusi pa posle sve lepkom, nego sam odmah na vec vlazan git sipao zemlju i poprskao lakom za kosu da se jos bolje drzi. To i nece mnogo da se vidi kada se doda trava, ali rekoh da ima lepo podlogu....  ::)

guster

Bas to lepo napreduje,
kuca izgleda sve bolje, sad sam vec nestrpljiv da vidim zavrsne radove.

Mika999

Klupica  :super

A uz seosku klupu UVEK ide neko nepotrebno lonce...   :lol

zavesa, ne vidi se bas, ali neka je tu.

Mika999

Napravio i pumpu za vodu, samo jos da je malo sredim, predjem rdjom i tako to..... Palo mi na pamet da je stavim preko puta kuce, jer taj deo bi mi bio prazan, a ova pumpa ne bi mnogo "prenatrpala scenu", Mada scena vec ima gomilu ljudi i vozila....

guster

Eeeeeee. pumpa je nezaobilazan detalj, bez nje to ne bi bila ista diorama  :super
Samo, od pocetka mi se cini da si isplanirao previse figura i vozila za tu podlogu, sad ide i gomila drva sa sekirom,
neka kucica za psa, polomljena drvena kola, stari plug i jedna baba za tu klupicu.

Mika999

Sta ces, suvise uticaj warhammera 40k, pa svaku bitku zamislim prenatrpanu. :D  Mozda nije realno, ali je zato epic :mjetal Ta drva , plug, sekire i ostalo bi lepo bilo, ali nema mesta, dovoljno ima da popuni lom oko kucice i razbacane cigle.

:super

guster

Da, sad mi je tvoj nacin razmisljanja malo jasniji, ali bilo je situacija gde su se tenkovi tukli "prsa u prsa" cak su braca Rusi naletali 34 -kama na Tigrove posto im nisu nista mogli topom 76mm.
Tako da i ne mora biti nerealno, udri!!!

Mika999

Da, bilo je svacega... I ja sam gledao neki Kursk dokumentarac, kada jedan veteran Jagdpanthera prica kako se nasao izmedju dve ruske haubice. Jednu je pogodio topom, a za drugu posto nije imao vremena da repetira, dao je gas direktno na nju i bukvalno  pregazio gusenicama. Haos  :hahaha