Battle of Kursk diorama 1/72

Previous topic - Next topic

maestro

Ја сам увек за изазов.
Али, зар Штурмовик није залепљен за импровизовани сталак из оне дајкаст колекције "Борбени авиони"?

Mika999

Odlucio sam, prosirujem dioramu.

Nije, odavno sam ga skinuo sa tog stalka. On ima izbacene tockovo, to cu da mu uvucem, i ubacim pilote. Naravno, dodacu ratna ostecenja i malo da ga zagaravim.

Ova diorama se, eto, neplanirano jos vise sada oduzuje. Neka bude jedna, ali velika i detaljna.  :mjetal :cheers

anki

Lepo radis ALI VODI RACUNA - mislim da ti se sada vec sve otelo kontroli. Pa zar mora sve sto umes i sto si ikad napravio da bude na jednoj maloj sceni. Toliki tenkovi , avioni, ljudi, objekti na jednom tako malom i ogranicenom prostoru - mislim da je prenatrpano i da gubi znatno na realnosti. Bolje to malo razdvoj i napravi nekoliko scena. Bice i realnije i lepse i lakse za gledanje.

Inace lepo radis i po meni bi bila steta da se to pretvori u jedan MELE sto bi ragbisti rekli.

Mika999

Znam, ali ja bas hocu da izgleda tako "prenatrpana". Modele na diorami trudim se da uradim sto bolje mogu (ali ne preterano! ) ,  ali zato  scena hocu vise da bude simbolicna nego realna. Ovo je velika bitka bila, i hocu da pokusam da tu velicinu i docaram. Da bude "sudar" dve velike armije, i da se na obe strane vidi kolikom su silom udarili. Kada je produzim, i sa jedne i sa druge strane podloga ce biti za nijansu visa (ne mnogo ) , kako bi delovalo da se armije "spustaju" ka sredini scene. I ako si primetio ,diorama mi je podeljena tacno na pola, na tamnu i svetliju stranu.  ;D

Evo primer kroz par slika:

Svestan sam ja da nije na ovaj nacin realno i da je preuvelicano, ali ovakva umetnicka sloboda dodaje sceni posebnu dramaticnost i epic razmeru.

Vec je neko okacio, ali evo, i ja cu ponovo. Cak i Rusi su ovo naslikali "prenatrpano". Slika je prelepo uradjena, i ogroman trud je ulozen u nju i ako je umetnik znao da nije realna:

Pitanje je samo ukusa...  ;)

p.s. Gledao sam po netu i svako ko je radio Kursk, radio je manje scene, sa 1 do 3 tenka, ili ogromne po2x3m sa gomilom, ali zato sa dosta dosadnim reljefom i malim nivoom detalja, neka se ova moja malo izdvaja. Promenicu joj ime u "Clash of the Titans - Battle of Kursk"  :super

Ćomi

Ima tu gomila ZA ali i gomila  PROTIV

Ajde napravi neku skicu,prikaz pa da prodiskutujemo...
Na kraju-tvoja je odluka naravno ali-cim kacis slike zanima te i nase misljenje...

pozz,
Comi
No signature.

Mika999

Tacno. Evo, produzena diorama.

Licno mislim da je to dobar korak a i stvarno lepo ce izgledati na polici. Jos kada bi se istampala pozadina iza nje sa "depth of field" efektom, bila bi jos bolja.

Plan za sada nema neki, ali mislio sam da na nemacku stranu dodam Pantera ( odmah uz Tigra, da izgleda da idu u koloni jedan iza drugog) i ako stane panzer III, ili umesto panzera jedan kamion sa nemackom vojskom ( posto je manji) iz koga izlaze vojnici. Ako je i tada guzva, onda samo panter i jos jedna kucica, mozda seoska crkva. A na rusku stranu, klasika, jos 2 heavy tenka ( napred da idu medium t-34) sa jos jednom grupicom vojnika koji trce pored, da izgleda ovako nekako:

Ovako nekako. Iksovi su tenkovi, ruski idu rastrkano, nemacki pravilno u koloni.

Mika999

Evo skica za desnu stranu, gde su Rusi. Znaci dva tenka zaobilaze jedan manji koji je skrsen i zapaljen. Iz tog skrsenog se uzdize krivudavi, crni trag dima visoko u nebo ( koristicu sipku i okolo vata) i na dim zakacim Il-2. Posle duzeg okretanja itd, video sam da il-2 mora malo vise da leti od one stuke da bi to lepo izgledalo na oko. On nece da leti u pravcu bitke, vec malo nakoso, kao da poprecno prelece scenu. To je to za sada. Bice i pesadija.

Mika999

Moj stari Il-2 ( prva maketa koju sam uradio) je sada dobio ratna ostecenja. Morao sam da ga malo "doradim" da bi se uklopio sa ostalima na diorami i da malu uhvati korak sa vremenom.  ;D Uvukao sam mu tockove i dodao ogrbotine i gar oko izduvnika i protivtenkovskih topova, na repu i levom krilu ima rupe od metaka, samo sto je na krilu malo gusce, pa izgleda ka oda mu se jedno parce odkacilo.

Evo ga kako "prelece"  Kursk.   :pilot

Ovo crnilo iza krila sam mu namerno dodao, kao senku, nekako mi sa time izgleda uverljiviji.
Antena je pokidana, posto trebam pilote da mu ubacim.

Nisam siguran da li je ova sema bojenja bila na Kursku, ali ako gledam ovu sliku, bar im je zvezda na repu u istom polozaju.  :super

Bio je ranije ovakav. Nije los, samo mnogo cist. Samo osnovna farba bez ikakvih efekta. Drago mi je da se i on pridruzio ovoj borbi i ponovo dobio paznju moga oka.  :love

Mika999

Mali update. Il-2 u akciji.   8)

focuss06

Sad mi fali onaj "jaw drop" smajli. Fantasticno izgleda ta raketa. Svaka cast!!!  :god

Mika999

Hvala. Veoma lako se pravi. Potrebna je tanka zica na cijem kraju se zalepi raketa. Zicu namazes neikm lepkom i okolo stavis vatu. Da bi dobilo boju dima, nisam koristio skupe akrilne sprejeve i slicno, samo sam skalpelom oljustio grafitnu olovku i u taj grafit utrljao vatu koju hocu da koristim. Posle se malo kod rakete doda cetkicom zuta i crvena boja , da izgleda kao plamen, i to je to.  :cheers

anki

Paznja, opet si napravio mali kompromis autenticnosti. Naime treba da se odlucis ili rakete ili NS-37 top na ILu. Naime kad su nosili ove topove avion nije nosio nista drugo jer su bili jako teski i imali jak povratni trzaj. Sve ovo je toliko uticalo na letne karakteristike da je bilo nemoguce nositi oba.

Ako mene pitas ja bih izabrao rakete jer je stvarno lep i nesvakidasnji detalj.

Ćomi

Ma ovo ti je suuuuper !  :mjetal

Misljenja sam da ce ti ostati velika praznina iznad diorame,tj-u polici imas jos mesta po visini...
Tu,recimo mozes da smestis jedan manji okrsaj aviona-lovaca...S'tim da bih ti preporucio 1/144 skalu-kao oni su u daljini...

Pa oblaci,dim...Loodilo... :bravo

i i dalje te podsecam da razmisljas o reci,jezercetu,nekoj vodi...Ako je vec iznenadjenje-Ruske stepe me neodoljivo podsecaju na jata gusaka-mozda i njih negde ubaciti u panicnom begu...

Znas kako,sada sve pocinje da biva komplikovanije ali-ovako epska diorama-ne ide da se sklopi lako...

pozz,
Comi
No signature.

airsuba

Bio jednom jedan crtani sa Gustavom koji treba da zafarba ogrebanu manžetnu od košulje ;D

Mika999

Test stabilnosti uspesan. :) Evo, na slikama se sada vidi i njegov polozaj na diorami. Ovu zelenu sipku ima da obojim u belo i da uradim istu foru sa raketom, samo sto ce dim biti bas crn, jer to je dim od zapaljenog tenka ispod. Stavio sam mu vatu i na jedan top, da ne ispada kao da puca, nego kao da ROKA!  >:D  :hahaha Ova rekata ide da obori stuku, a ne tenk. Rizican potez, ali u ratu mozda su i takve stvari radili. Dim koji drzi Il-2 pokusacu da uradim ovako savijen, kao kada avion prodje kroz njega:

evo novih slika:

Gotovo sad, vec sam ga zakacio ( nisam mogao vise jer plasio sam se da ova tanka sipka nece da izdrzi ) ne mogu da ga diram da bi mu skidao topove. A i meni licno se svidja ovakav, nema veze ako je pretezak, vazno da je zanimljiv za oko. U svakom slucaju razmislicu, jer sada si mi skrenuo paznju na nesto sto stvarno moze da bode oci....tako da mozda i uradim tako, pa skinem topove.

Ne verujem da cu da dodajem jos avione, dosta su dva. A za reku videcu, mozda dodam nesto malo vode, kao plitak kanal, i da ga nemci prelaze. Gde da nadjem jato uspanicenih gusaka u 1/72?. :D

Svidja mi se ideja sa dimom po nebu i kruznim eksplozijama, moram da smislim neki nacin i njih da dodam, ali nekako da ih zakacim za donji deo diorame.  :think Mozda jednog dana je prenesm do Bg-a pa je tamo na nekom kupu vidite i uzivo.