MK GB --- MiG's Around The World --- MiG 9, A Model 1/72

Previous topic - Next topic

Janjic

Dobro veče drugari  :)

Ovo mi je drugi GB na Maketarskom kutku. Prvi je išao fino i maketu sam završio u predviđenom roku. Nadam se da ću i ovaj put sve da dovedem do kraja, iako se radi o veoma nezahvalnoj maketi za rad.
Juče sam imao vremena da se malo posvetim maketi. To "malo" vremena je nekih 3h rada. Iz slika koje su ispred vas, reklo bi se "šta je ovaj radio 3h"  ;D! Vjerujte da svaki, ali svaki dio ove makete traži pažnje. Dijelovi su puni viška plastike od kalupa i svaki dio se mora "čistiti". Pored ovih deset sitnih dijelova, sa rama sam skinuo i polutke da vidim uklapanje  ;D. Polutke sam šmirglao papirom gradacije 600, 800 i 1000, preurezao sve panele (veoma traljavo). Biće mnogo posla ovde  ;)

Evo i slika sa nekim komentarom.

Pakovanje (meni lično divna ilustracija) i sadržaj

Evo tih deset dijelova plus polutke

A evo i kako izgledaju polutke kad se spoje  ;D

Kao što vidite, nije baš maketa za pohvalu, ali mislim da se može dovesti na nivo za policu  ;D

Eto toliko za ovaj put. Nadam se da ću uskoro imati vremena za bojenje i sastavljanje kokpita i polutki.

Ako je neko radio ovu maketu i ako ima neki prijedlog, dobrodošao je da napiše svoje iskustvo  :)

Pozdrav drugari,
Mladen.

凸(¬‿¬)凸

Kerber

Samo dobro ocisti delove, trebalo bi da se onda sve uklopi...e sad, ovo "utonuce" jedne polutke na nosu, ako se ne varam, resi ubacivanjem komada rama, tako da se deo malo nategne i dobije na obliku, ucvrstis super lepkom i to bi trebalo da je dovoljno...obicno tako resavam svoje makete kad primetim taj problem...
Samo napred, nije high tech maketa, al je zadovoljstvo kad je dovedes u red na nivou!  :super

Janjic

Hvala na savjetu  :)
Imao sam već sličnu situaciju sa Bilek MiG 19 maketom. Jedna polutka je bila uža a druga šira i na isti način koji si ti opisao sam riješio problem  ;)

Hvala još jednom  :cheers
凸(¬‿¬)凸

Janjic

Zdravo drugari.

Ova maketa je totalno ludilo! Na svakom, ali na svakom dijelu ona traži pažnju. Radio sam nešto, pa da vam pokažem.

Nisam se puno zamarao oko kabine. Pojaseve sam napravio i to je to

Ubacio sam i ovu gredu da izjednačim polutke, jer ima razlike oko 1 milimetar

Prednji dio u kom e nalazi top i wheel bay. Malo sam stavio stirena i ubacio tri žice, tek da nije skroz prazno

ubačen kokpit i olovo

i onda spojene polutke

kanjoni popunjeni stirenom i super ljepilom

liči na nešto

Sad tek idu muke, šmirglanje, popunjavanj i tako X puta.

Sve kritike i savjeti su dobrodošli!

Pozdrav,
Mladen.
凸(¬‿¬)凸

komoras

Klasičan A-Model, čist mazohizam  :deadhorse

Veoma ti dobro ide, vidi se da bukvalno treba doraditi svaki deo. Samo ne znam koliko ti je pametno ovaj stiren što ubacuješ da zalivaš super lepkom, praviće ti problem pri urezivanju panela, pre bih preporučio običan lepak po celoj dužini ili makar tu gde treba da se ureže.

I pitanje, hoće li biti NMF ili je neka svetlo siva na kraju u pitanju?  :cheers
ScarfaceOne

★★★★★
★★★★★

komoras @ instagram
komoras @ scalemates

Kerber

Ide to, ide... da nema sekiracije. Malo nategnes, malo popustis i to mora da da rezultat.  ;)
Imas srece sto se platika ne lista kod smirglanja, kolko vidim, jedino to moze da pokvari sav rad...
Samo napred, mnogo mi je zanimljivije dovodjenje ovakve makete u "vinkl" nego neko tehnolosko cudo od makete, koja se malte-ne sama sklapa.

Janjic

Quote from: komoras on 26-02-2015, 21:54:16
Klasičan A-Model, čist mazohizam  :deadhorse

Veoma ti dobro ide, vidi se da bukvalno treba doraditi svaki deo. Samo ne znam koliko ti je pametno ovaj stiren što ubacuješ da zalivaš super lepkom, praviće ti problem pri urezivanju panela, pre bih preporučio običan lepak po celoj dužini ili makar tu gde treba da se ureže.

I pitanje, hoće li biti NMF ili je neka svetlo siva na kraju u pitanju?  :cheers

Hvala drug  :)
Bili su veliki razmaci između polutki, pa sam zato stavio stiren. Nisam siguran kako bi samo ljepilo odradilo posao?! Što se tiče panela, valjda će ići glatko :D. Ide u svijetlo sivu, po sastavnici Humbrol 147 ;)

Quote from: Kerber on 26-02-2015, 21:56:08
Ide to, ide... da nema sekiracije. Malo nategnes, malo popustis i to mora da da rezultat.  ;)
Imas srece sto se platika ne lista kod smirglanja, kolko vidim, jedino to moze da pokvari sav rad...
Samo napred, mnogo mi je zanimljivije dovodjenje ovakve makete u "vinkl" nego neko tehnolosko cudo od makete, koja se malte-ne sama sklapa.

Hvala drug :).
Još mi je samo trebalo da se plastika lista  ;D. Teško da ću je dovesti u vinkl , al biće nešto na kraju  ;)

Pozdrav svima  :caooo
凸(¬‿¬)凸

jasmind

Quote from: Janjic on 27-02-2015, 10:24:41

Bili su veliki razmaci između polutki, pa sam zato stavio stiren. Nisam siguran kako bi samo ljepilo odradilo posao?! Što se tiče panela, valjda će ići glatko :D. Ide u svijetlo sivu, po sastavnici Humbrol 147 ;)

Pretpostavljam da je mislio na tvrdoću sasušenog super ljepila. Ono je tvrdo, teško ide i šmirglanje a urezivanje panela nemoguce.

zamorano

Ukrotićeš ti to, uopšte ne sumnjam... :cheers

Jeste da se potroši tri puta više vremena nego obično, ali rezultat i vredi tri puta više. Jedina moja maketa koju ne bih nikome dao je A-Model-ova - sve ostalo mogu da napravim ponovo ako treba :).

Pozdrav!

boom.boom

Super lepak je idealan za urezivanje panela baš zato što je tvrd!
"Nije važno šta se radi, vazno je da se preteruje pa će negde već da izbije!"....Miksi-"GYM-Š"

Janjic

Quote from: jasmind on 27-02-2015, 12:32:14
Quote from: Janjic on 27-02-2015, 10:24:41

Pretpostavljam da je mislio na tvrdoću sasušenog super ljepila. Ono je tvrdo, teško ide i šmirglanje a urezivanje panela nemoguce.

Jeste super ljepilo tvrdo, ali baš to mu je i prednost za urezivanje. Sjećaš se Bilekove 19-ke, e tu sam se uvjerio ;) :D

Quote from: zamorano on 27-02-2015, 14:19:00
Ukrotićeš ti to, uopšte ne sumnjam... :cheers

Jeste da se potroši tri puta više vremena nego obično, ali rezultat i vredi tri puta više. Jedina moja maketa koju ne bih nikome dao je A-Model-ova - sve ostalo mogu da napravim ponovo ako treba :).

Pozdrav!

Ma i ja se nadam da hoću. Vremena treba taman tri puta više! Nadam se da će se isplatiti na kraju  :)

Quote from: boom.boom on 27-02-2015, 15:24:45
Super lepak je idealan za urezivanje panela baš zato što je tvrd!

Istog sam mišljenja  ;)

Hvala vam drugari :)
凸(¬‿¬)凸

jasmind

Nisam dosad radio krampove tvoje lige pa nisam znao za to urezivanje super ljepila  :pilot

PELE

Svaka čast za hrabrost da počneš ovo čudo !  :cheers

Čije ćeš oznake ?

Janjic

Quote from: jasmind on 27-02-2015, 20:34:10
Nisam dosad radio krampove tvoje lige pa nisam znao za to urezivanje super ljepila  :pilot

Moraš jednu krampu da naručiš   :hahaha ;)

Quote from: Pele on 27-02-2015, 22:29:54
Svaka čast za hrabrost da počneš ovo čudo !  :cheers

Čije ćeš oznake ?

Hvala Pele  ;)

Biće rus  :pilot
凸(¬‿¬)凸