X novogodišnji kup - jedan ili dva dana?

Previous topic - Next topic

Goran A.

I o jednima i o drugima, pretpostavljam da su obe kategorije podjednako vazne.

Ako teziste pomerate u nekom internacionalnom pravcu i podesavate se prema inostranim gostima a cini se da je tako, onda ovo bas i nije idealno mesto na kojima cete naci odgovore. Bolje, pitajte njih.

Vidis, neko vreme sam isao na sva takmicenja po drzavi zatim prestao i nisam jedini. I autobusi su se zakupljivali za odlazak da ne govorim o privatnom prevozu i to nesto govori, sada toga vise nema. Zasto? Pa nije ni mentalitet, ni cesto spocitavana razmazenost i lenjost stanovnika Beograda... 

Profa

Nije naša namera ni primarni cilj da pomeramo težište u internacionalnom pravcu, nego jednostavno sve više stranaca dolazi jer im je naše takmičenje zanimljivo.
Što ne dolazi svake godine više naših, a i oni koji dođu se ne takmiče nego eventualno učestvuju na izložbi, to jeste pitanje, ali nije predmet ove diskusije.

Sa druge strane, pitanje je postavljeno ovde da se vidi šta misle domaći, a ne strani takmičari.
Stranci dolaze te dolaze, i nije im frka za 20-40 evrova više za prenoćište, jer dolaze da se takmiče, druže i uživaju u sadržajima koje možemo da ponudimo mi kao organizatori i grad kao takav.
Ne kukaju na koji km više, kad ih i tako naprave ohoho, a i inače većina stigne u petak i ostaje do ponedeljka...
Bitno nam je šta misle domaći, kojima je frka za svaki dinar i kilometar, i da li kvalitet takmičenja može da prevagne u korist malo više potrošenog vremena i novca. Da li bi se oni organizovali da jedan, npr, dođe u subotu i donese sve makete, prenoći, a ostatak ekipe dođe sutradan, vidi makete i prisustvuje zatvaranju?

Što se posetilaca tiče, oni će moći da biraju dal' će doći u subotu ili nedelju, a sumnjam da će dolaziti dvaput...
Čak je kategorija posetilaca bitnija, rekao bih, jer je broj domaćih takmičara manje-više konstantan, i teško da će nešto uskoro to bitnije promeniti. To nešto bi moglo da bude upravo veće interesovanje posetilaca => tata i deca odu kući, zainteresovani & počnu da maketare => učestvuju sledeće godine... Ovo je bilo "kako mali Pertica zamišlja", ali je suština tu.

BTW, ti si jedini koji je zamerio udaljenost mesta takmičenja od centra grada.
Kao što rekoh, iz ličnog iskustva, ne viđam mnoge Beograđane na drugim takmičenjima po Srbiji, ali znam da npr Kraljevčani, Čačani, Pančevci... putuju svuda. Šta je razlog, ako nije ono što si ti naveo u svojoj poslednjoj rečenici?
Bogu fala što sam Lala! :)

Goran A.

Po onome sto je Caslav napisao ja ne vidim povecanje kvaliteta i sadrzaja vec razvlacenje do sada jednodnevnog sadrzaja na dva dana.

Mozda gresim ali mislim da bi ste vec posle ocenjivanja imali povlacenje veceg broja takmicarskih maketa i sta ostaje za sutra? Izlozbeni deo i ono sto ostane. Isto vazi i za berzu.

Sto se tice onih razloga - novac, vreme, obaveze a dobrim delom medjuklanovski animoziteti koji su posejani poslednjih nekoliko godina i najvise se odrazilo na "nesvrstane" maketare, ljude koji nisu clanovi nijednog kluba a ima ih dosta, vise nego putujucih Kraljevcana, Cacana i Pancevaca zajedno. Kad njih privucete, ne samo vi nego bilo koji drugi klub koji organizuje takmicenja, bice pomak u svakom smislu.

gasha

Molim kolege maketare da se ne upuštaju  u raspravu. Cilj je bio da se napravi anketa a ne polemika. Jednostavno DA ili NE uz kratko obrazložrenje je dovoljno.

Goran A.

@Gasha
Dopusti moderatorima foruma da o tome odluce kako ce se voditi diskusija. 

Da citiram Caslava: "...Hteli bi, ovim putem, da vas čujemo i razmotrimo sve aspekte jedne ovakve odluke. Svi predlozi, sugestije, rasprave, kao i obrazloženi za i protiv su dobrodošli. Ukoliko ne želite da svoj stav iznesete javno, uvek nam se možete obratiti na info@oluj.org."

cherny

Dosta je dobra ideja da sve traje dva dana, ali mislim da to dosta povecava troskove gostiju koji dolaze iz inostranstva ili iz daljih krajeva Srbije. Po meni, trebalo bi da ostane jedan dan, posto ne vidim veliki benefit od produzavanja na dva dana.

Profa

samo par činjenica, i ja se povlačim iz rasprave:
- gosti iz inostranstva dolaze uglavnom u petak, ako ne već i u četvrtak. Prema tome, nema povećanja troškova (eventualno smanjenje - mogu ranije da krenu kući pa ne plaćaju noćenje nedelja/ponedeljak).
- broj radionica raste (više termina) (Časlav napisao)
- berza traje dva dana
- posetioci mogu da dođu u subotu i/ili nedelju.
- više vremena za kvalitetno suđenje (može da se sudi i noću, što se mene tiče)
- objavljivanje rezultata i zatvaranje drugog dana => ne mogu da se skupljaju makete u subotu posle ocenjivanja. Ko odnese ranije, kao da nije ni učestvovao.
- raniji završetak, raniji razlaz kućama, pogotovo bitno za dugoputujuće i one koji raspremaju posle žurke.
- i poslednje, mada najvažnije: više vremena za druženje sa prijateljima iz zemlje i inostranstva.

Toliko.

p.s. kao što rekoh, razlozi za nedolazak mnogih na takmičenja u Srbiji nisu predmet ove rasprave. Ko se s'kim i zašto posvađao, ko se samo smorio, koga mrzi da se mrdne...
Bogu fala što sam Lala! :)

Alex.Scale.Modeling

Ne moze u ovoj zemlji nista da prodje bez prozivki i debilnih diskusija, narocito ako neko, ne daj Boze, predlozi nesto novo, sa najboljom namerom.

Bicu vrlo kratak, onaj ko voli ovaj hobi i ko zeli da se pojavi na takmicenju taj ce sigurno naci nacina da se snadje i u formi trajanja dva dana, koja, rekao bih, otvara nove mogucnosti. Samo bih predlozio da se u tom slucaju program obogati, odnosno da bude podjednako zanimljiv oba dana. Ipak, o svemu treba dobro razmisliti i zakljuciti koliko bi benefita donela dva dana takmicenja i da li je to sto donosi ceo vikend dovoljno superiorno u odnosu na jednodnevno takmicenje da bi se upustilo u organizaciju u tom smislu. Dakle, imate dva tasa na vagi, pa koji prevagne ;-) U svakom slucaju, puna podrska "Oluju" i stagod da odlucite vidimo se u decembru!

gemini

Dolazili smo, a i ubuduće će nadam se biti tako, u petak, a kući krenuli u ponedeljak ujutro. Podržavam predlog, bar za 10. NK, a  dalje je stvar dogovora na osnovu iskustva iz 2017. 

urke1981

Potpuno glupa rasprava!!Iz Beograda sam,dolazim vec 4-5 godina i nastavicu da dolazim.Slazem se sa Profom i podrzavam predlog u potpunosti,a organizatori ce, ne sumnjam, vec nekako osmisliti kako da na najbolji nacin ovo funkcionise.Ja cu u svakom slucaju doci oba dana....vise berze,vise radionica,verovatno i vise maketa...u svakom slucaju ljudi koji vole ovaj hobi su u plusu!Ja se samo nadam da cu za ovu godinu uraditi neku maketu sa kojom bih mogao izaci na takmicenje.

Miroslav Š.

Uveren sam da je dobro preći na dva dana  zato što NG kup raste po pitanju kvantiteta i kvaliteta, i to osetno.
Takođe, mislim da ekipa  u samom Oluju može da iznese kompletnu organizaciju, a samim tim i da osmisli sadržaj za ta dva dana. Svako takmičenje ili izložba koji imaju kontinuitet (u ovom slučaju decenijski) mogu sebi da dozvole eksperimentisanje u cilju podizanja sadržaja na viši kvalitativni nivo. Ovde postoji ideja, volja i kapacitet (u svakom smislu) pa samim tim zašto da ne.
Još jedan vrlo bitan momenat koji pokazuje da je Oluj spreman za dva dana je upravo i ovo pitanje tj poziv na komunikaciju. Da ne dužim...
dva dana, svakako.
http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

Goran A.

Ja bih jos dodao da nijedna diskusija ne moze da prodje bez ispraznog stadionskog horskog pevanja bez argumenta pa me i ne cudi sto svaka prica ovako prodje, potpuno ocekivano.

Naviknite se da postoje i drugacija nezlonamerna misljenja. Toliko.

Ja bi, onako izvana, primetio da je po mom iskustvu jedan dan vrh glave.

vuk#75

Quote from: AG02 on 03-01-2017, 20:52:29
Ja bih jos dodao da nijedna diskusija ne moze da prodje bez ispraznog stadionskog horskog pevanja bez argumenta pa me i ne cudi sto svaka prica ovako prodje, potpuno ocekivano.

Naviknite se da postoje i drugacija nezlonamerna misljenja. Toliko.

Samo mi pojasni tako nacitan i mudar, posto si za mene rekao da sam povrsan i da sam preleteo tvoje mudre misli koja je to bolje lokacija za organizovanje maketarskog takmicenja od muzeja vazduhoplovstva ?

DjG

Dobro pitanje. Jedan ili dva ?
Najpre, za one koji ne znaju, ovde postoje iskustva sa dvodnevnim takmičenjima. U drugoj polovini 90-ih, u Muzeju su, u oktobru, organizovana dvodnevna takmičenja. Bilo je to, tada, državno prvenstvo u vazduhoplovnom maketarstvu.
Organizator treba da zna šta hoće, ako ide na dvodnevnu organizaciju. U vreme pomenutih takmičenja, razlog je, pre svega, bio suđenje, jer su se makete, jedna po jedna, nosile na suđenje, u prostoriju u kojoj je bila sudijska ekipa. Osim berze, koja je postojala i tad i sad, drugi propratni sadržaj bio je daleko skromniji, maketa je bilo manje, stranaca nije bilo. Ali, ljudi su dolazili, organizovali se za noćenje. Sve se završavalo drugog dana u rano popodne.
Znači, ko što rekoh, stvar je organizatora da odluči – dan ili dva. Šta su činjenice ? NGK je postao, po meni, već preveliki zalogaj za organizatora, za jedan dan. Ogromna želja, mnogo ideja, zanemarivanje tehničkog dela takmičenja... Sa druge strane, ko dolazi, mora da izabere – da li će da gleda makete, da razgovara sa ljudima, da pogleda radionicu, da poseti berzu ili... nešto drugo. Ako pokuša sve, onda zapravo ne vidi ništa i nikoga. Što se tiče samog takmičenja, zbog čega, ipak, ne zaboravite, mnogi dolaze i donose makete, suđenje, kao forsirano sprinterska disciplina kakva mora da bude, ako je u 3-4 sata – ne može da valja i uz najbolje želje. I taj problem organizator verovatno zna.
Ko ima ozbiljnu takmičarsku ambiciju, pravi maketu godinu dana ili više, sigurno će se organizovati za noćenje. Ko želi da poseti sa nekim drugim ciljem, napraviće izbor kad će doći i kako će da provede vreme.
Organizator mora da sebi postavi samo dva pitanja iz koji treba da donese odluku – najpre, imamo li propratni sadržaj za dva dana i, kao drugo, da li hoćemo i možemo da podignemo značaj procesa suđenja i time obezbedimo da što više ljudi ŽELI da donese maketu i provede dva dana u Muzeju. Ako je organizator siguran da na ova dva pitanja može da odgovori potvrdno onda je dvodnevna manifestacija pravo rešenje.
Posle toga, jedino da ne bude pola metra snega, ipak, decembar je.