UM Petljakov Pe-2 1/72

Previous topic - Next topic

oddball

U M-Hobbyju sam pazario ovaj avion koji iskreno rečeno ranije nisam ni razmišljao da ga kupim. Na ideju sam došao posle jednog borbenog zadatka u igrici Iljušin kada smo igrali preko interneta. Pokazao se kao veoma pristojan laki bombarder dvomotorac. Štaviše, postao mi je draži od B-25 iako je imao slabiju odbranu od lovaca. Ne znam iz kog razloga, ali bolji skor u napadima sam imao sa "Peškom".
Nisam naročito upućen u samu istoriju ovog aviona tako da ako neko želi i ima živaca neka slobodno dopuni topik. Ono što znam zasigurno da je dosta ruskih žena pilotiralo ovim avionima i da nisu bile nimalo naivne. Bio je jedan jako lep dokumentarni film upravo o ženskim vazduhoplovnim pukovima tokom Drugog svetskog rata gde je pored "Noćnih veštica" veliku pažnju dobio i Pe-2.

Koliko znam kompanija UM se bavila isključivo oklopima, ali su od skora počeli da se oprobavaju i u letelicama. Ovo je kutija i sastavnica. Lep vid pažnje od strane proizvođača može se primetiti i u kolor štampanoj šemi farbanja. Uz dekale dobije se i eceraj. Dekali koji fale su stavljeni na Toko-ov Šturmovik koji možete videti ovde http://maketarskikutak.com/index.php?topic=4174.msg40957#new i moje prvo iskustvo sa UM-ovim dekalima je jako pozitivno.

Kao što se može videti u sastavnici ima gomila delova koja nije predviđena da se koristi, a u stvari caka je da nije predviđena za tu verziju. Jer, naime, proizvođač je napravio jedan kalup za sve tri verzije koje prodaje i samo je promenio kutije i dekale. Znači, koju god kutiju da kupite dobijate sve verzije. Na sastavnici takođe je prikazana i detaljna šema sastavljanja koja je vrlo pregledna. Takođe se može videti da je unutrašnjost makete potpuna od nosa aviona pa do samog kraja i da je panelizacija unutrašnjosti potpuna. To je dodatno uticalo da kupim ovu maketu. Jedino što mi čudno izgleda su kutije prednjeg stajnog trapa, ali šta sam dobio za cenu od 1.400 dinara verujem da bih bio veoma nezahvalan kada bih na to kukao :D.
Na sledećim slikama se jasno vidi koliko su se Ukrajunci potrudili. Mislio sam da neće biti tako dobro, ali mi je drago da sam se prevario. A kako se delovi uklapaju to ću vam preneti čim počnem da ga radim. Pošto ne volim bespotrebnu jednoličnost biće ofarban u zeleno-braon-sivu šemu. Ne verujem da ću ga previše wash-ovati i drybrush-ovati, mislim da ću samo panele suptilno istaći, malkice tu-i-tamo zaprljati. Ipak su ih žene vozile i servisirale ;D (ovaj komentar je bio u pozitivnom smislu)

Ukupno se dobije pet plastičnih ramova u kutiji, računajući i jedan prozirni. Na tim prozirnim ramovima se vidi potvrda da se dobiju sve tri verzije Petljakova. Biće potrebno malo poliranja, ali budući da mi je kolega maketar preneo caku sa kaladontom to neće biti problem. Možda to ne bi bila loša ideja za neku buduću reklamu za dečju paste za zube  ;) Promovišemo i zdrave zube i maketarstvo  ;D

To je ukratko to. Verujem da neće biti nekih problema oko sklapanja, ali neka to ostane u rezervi jer ću svakako preneti iskustvo u radu sa ovom maketom.

Poz
"It's time to kick ass and chew bubble gum! And i'm all out of gum!"
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

Dada

Imam ga sklopljenog, Doduse serija 205, koju sam malo doradio da zadovolji primerak koji smo mi imali... Inace u kutiji su delovi za sve moguce serije... Na tebi je samo da se odlucis koju da radis.
Naicices na male probleme oko ubacivanja unutrasnjosti i "jasne ukrainske sastavnice", zatim postoje mali sink markovi u korenima krila sa donje strane. Znaci samo na suvo pobaj da uklapas par puta deo koji hoces da postavis i onda lepak. :D No za te parice dobijas veoma lep avion.

Sto se tice istorije... Pored "nocnih vestica" koje su jezdile na Po-2, postojala su i 2 "cisto zenska" puka, gde su zene bile i mehanicari, piloti, oruzari, koji su leteli na avionima tipa Pe-2. One su ga i prozvale Peshka. Dugo se krila tajna o zenama pilotima. Kada su Nemci oborili jedan Pe2, dok su pretrazivali olupinu, nasli su tri zenska tela. Licno je glavnokomandujuci Gering rekao da o tome ni rec ne sme da se pisne. Da oni ne ratuju protiv zena. Isto tako sve zenske posade, oborene iznad Nemacke, sahranjivane su uz najvece pocasti, kao da su sami nemacki piloti u pitanju.

Warhawk

Zanimaju me negativne kritike ove makete (ako ih ima), poshto sam ja josh uvek u dilemi oko Qpovine...
Jel ga je bacio iko na planove? Da li su tačne dimenzije, oblik uopšte, i raspored panela?
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

oddball

Milan Micevski je rekao da je to prilično lepo i tačno urađena maketa kada sam je kupovao, a do sada nijedanput me nije zeznuo ili slagao. Koliko ja znam ona je poprilično nova na tržištu pa će trebati malo vremena dok se ne pojavi neko ko će je gledati u najmanji detalj.
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

cherny

Ja sam velike nade polagao u ovu maketu, cinilo mi se da cemo konacno dobiti "pravi" Pe-2 u 1/72, medjutim, malo sam razocaran ovom maketom. Prekomplikovan rasklop, stara boljka izvlacenja sto vise varijanti iz jednog kalupa, prilicno losa staklurija, grubi detalji, cini mi se i da se ne sklapa bas najbolje, koliko sam video i probao kod kolege. Ima i par greskica sto se tice kontura i dimenzija, nista preterano, ali me u principu to nervira. Sto se mene tice, ovaj cu propustiti, cekam bolji. Ulenjio sam se, volem samo Tamigawu!  ;D ;)

oddball

Quote from: papa_bear on 01-05-2008, 14:57:04
Naicices na male probleme oko ubacivanja unutrasnjosti i "jasne ukrainske sastavnice", zatim postoje mali sink markovi u korenima krila sa donje strane.
Супер се уклапа и за сада није фрка са саставницом, мада треба мало да се "дешифрују" цртежи да би се схватило шта је илустратор хтео да каже :D Замерка је на провидним деловима, наиме мораћу да се бацим на дебело полирање да бих добио већу прозирност и да би се видела унутрашњост.

Quote from: LA on 19-05-2008, 18:17:00
Ја се већ дуго мерачим да купим Пешку.
Купи га обавезно. Пре неки дан сам га видео код Мицевског, мислим да има све три-четири кутије. Мада, што каже papa_bear у једној кутији имаш делове за све верзије, питање је само какве декале хоћеш. У једној или две добије се и ецерај, ја имам ову са ецерајем.

Quote from: cherny on 20-05-2008, 16:07:23
Prekomplikovan rasklop, stara boljka izvlacenja sto vise varijanti iz jednog kalupa, prilicno losa staklurija, grubi detalji, cini mi se i da se ne sklapa bas najbolje...
Има да се ради као и на свакој макети. Али си потпуно у праву што се стаклића тиче. Ту ћу морати да полирам к'о нездрав.

Quote from: cherny on 20-05-2008, 16:07:23
Ima i par greskica sto se tice kontura i dimenzija...
То већ не знам, али ја ионако се не такмичим тако да не обраћам пажњу на те детаље. Ја нисам толико искусан макетар али верујем да се ова макета може супер средити за такмичење.
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

anki

Momci na Modeling VSS covek odradio i uporedio Airfix, Italeri/Zvezda i Zlineka. Detaljno naveo sta i kako treba popravljati. Evo linka:

http://vvs.hobbyvista.com/Modeling/Petlyakov/Pe-2/172nd/index.php

Zlinek je definitivno 1/75, a sva tri imaju ozbiljne greske. Meni je Italerijev izgledao najlakse za popravku pa sam njega odradio u vreme kad nije bilo UM-a. Sada bi definitivno uzeo Ukrainca.