ИЦМ & Роден ЛаГГ-3 серија 1-4 1/48 & 1/72

Previous topic - Next topic

oddball

Поз колеге макетари,
ево мог новог пројекта који ћу као претходних 15ак довести до пред фарбање ербрашем. Чекаће компресор. Наиме, као што и сам назив каже радим једног малог и једног великог ЛаГГ-а из исте серије. Роден сам већ склапао пре пар година и довршио га четкицом а на овом сам урадио пар напредних стварчица у односу на претходну макету. Додао појасеве, радио ведеринг у кабини који се баш и не види на фоткама а на Роденовом сам и усекао отворе за хладњаке у крилима. Рецензију ИЦМ-овог сам већ постовао: http://maketarskikutak.com/index.php/topic,5532.0.html.

Прво велики.
Одлична макета, нарочито за те паре. Купљена код Мицевског већ први дан када је стигла код њега. Ни поштено је није ухватио у руке а већ сам му тутнуо новац у руке и отперјао кући да видим шта сам ја то купио. Никако се нисам покајао. Ту и тамо имало је пар захвата али заиста ништа посебно и мучно.
Пар фотки:

Кабина има пуно детаља тако да ецерај може да се користи али мени се чини да није нужан. Ја сам додао кајшеве за везивање урађене од дуванског целофана. Нажалост касно сам видео цаку за копче али то ћу исправити и покушати на некој од следећих макета ове размере. Топови су рађени од медицинских игала, а издувници су бургијани бургијицом да би се добило на веризму. Део на коме се налази гит између два топа је рупа која је настала ломљењем тог пластичног дела који сам морао на тај начин да га уобличим да би боље пристао. Гит на бочним деловима су неке рупице које сам закрпио.

Пар заједничких фотки:

Чисто да се види размера. На полици ће стајати раме уз раме. Као што ће стајати Штурмовици када их будем завршио.

А сада мали.
Роденов који сам већ склапао пре пар година али се не сећам да сам се оволико намучио. Можда им се калуп временом излизао и изакао па је и све остало мало бзвз. Али, ево колико сам успео да га доведем у ред.

Гомила сечења, турпијања, обликовања, гитовања, шмирглања и премеравања по 300 пута. Али на крају мислим да ће бити ок. Спој трупа и крила ј био ужасан и ту сам генерално имао можда и највише посла. На трећој и четвртој  фотки се види усечен хладњак. Морао сам прво да залепим крила и труп, па тек онда да урезујем. Било је чупаво.

Обе макете сам ставио у један топик да не бих без везе отварао други за исти авион само зато што је у мањој размери.
Хоуп ју лајк ит!
поз
"It's time to kick ass and chew bubble gum! And i'm all out of gum!"
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

Aleksandar

Bice prelepe makete, nema sumnje.
Proveri samo jos jednom, cini mi se da si pogresio kod izbora spinera na "malom" , prve serije su imale onaj manji-spicastij, ovaj veci-zaobljeni pripada kasnijim verzijama.
Pozdrav
MARCHING UP AND DOWN THE SQUARE NOT GOOD ENOUGH FOR YOU, EH???!!!

oddball

Dobro si mi rekao, spiner jos nisam zalepio nego ga stavio utiska radi. Proceprkacu pa cu napraviti korekciju ako treba. Hvala
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

Dada

Zagledao sam i jednu i drugu maketu u radnji. Svidelo mi se sto je velik broj verzija kod malog obuhvacen.
Pregledaj ovaj link za reference. Odlicno je objasnjeno i neces imati problema sa verzijama:
http://mig3.sovietwarplanes.com/lagg3/toko/toko.html

matilda

tog malog rodena sam nasao u ducanu kod lokalnog gazde,pazario za 11 eura ,dosao kuci i otvorio kutiju i odmah opet trcao kod gore pomenutog gazde da zakupim smer,i nisam se pokajao. ovaj roden kao sam ga poceo i tolika je glavobolja, eno ga smeje se u kutiji polu sastavljen i ko zna kakda cu da se nakanem da ga zavrsim. mali je horor...

sezan

Ja inace radim 2-3 makete uporedo!Trenutno 3 kom,taman kad jedan mora da odstoji zbog susenja lepka,kita ili farbe,ovaj drugi se radi!Ali isti model ,samo u razlicitim razmerama ,je sigurno lepo raditi!Jos nisam probao ali cu definitivno!Uzivaj!Pozdrav!
"Smart you must be... Try not. Do or Do not... There is no try"-YODA

oddball

Moram reći da je potpuno drugačiji trip! Kada se paralelno radi mogu se bolje uočiti greške kod maketa, kao i njihov nivo detalja. Isto ću raditi i sa Jak-3 i Il-2m3 (da, imam ih još ::))

Ovo je neki sitni napredak, ali uskoro će biti daleko vidljivijih stvari. Sredio, zagitovao, išmirglovao i ofarbao izduve na kojima sam i rupe probušio da bi dobio na realističnosti. Transparentni delovi na ICM-ovom su sasvim ok ali treba da ih brčnem u Pronto da dobiju još malo na providnosti. Na tome nikada dosta.
Testirao sam makinu i uradio neki kvazi prišejding, zapravo više me je zanimalo kako radi. I na velikom i na malom, s' tim što mali je bio test i za metal boju. Greška je bila što je nisam dovoljno razblažio pa se vide tragovi prskanja. To se da ispraviti poliranjem.

I na kraju LaGGiša (isto Rodenov, baš taj koji sada opet radim) sklapan pre 5-6 godina i farban četkicom bez neke primene maketarskih tehnika. Tada ih još nisam znao i nadam se da ću na ovom novom da ih kvalitetno upotrebim.

Houp ju lak it,
Poz!
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

Warhawk

Lepo, lepo, ti rani LaGG-ovi su najlepši (nema veze što je leteo ko cigla)  :super
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

oddball

Још један БЕК ФРОМ Д ДЕД!!!  ;D
Исти начин фарбања као код Штурмовика НС-37 али са том разликом што сам овде погодио место бојама у шеми фарбања.
Фотке:

Ускоро наставак.
Хоуп ју лајк ит.
Поз!
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

airbamby

Deluje dobro mada ce se tek videti pravi sjaj kad fotnes bez maski....
Koje su boje u pitanju?Cime si razredjivao boju?
http://www.oluj.org/ - Maketarski klub Oluj

Kerber

Odlicno ide ovo. Samo mi nesto nije jasno: Izduvna cev - kao da mnogo strci iznad povrsine aviona...ne secam se da sam tako nesto video po knjigama o ovom "Lakiranom garantovanom martvackom sanduku". Jeste da je to kao kolektor, al' malo mnogo ide u polje...
Mozda mi se tako cini...al' da se ipak konsultuju i reference i oni koji znaju ovu tematiku vise...
Pozz !

oddball

Quote from: airbamby
Koje su boje u pitanju?Cime si razredjivao boju?
Sve su Humbrol razređivane Humbrolovim razređivačem. Mat bela, zelena neka što mi je Preža dao u radnji, i trebala bi mat crna ali nisam siguran da je to baš crna boja tako da ću morati da pročačkam oko te jedne boje.

Quote from: Kerber
Izduvna cev - kao da mnogo strci iznad povrsine aviona...
Na koji tačno misliš, ovaj u 1/72 ili u 1/48?
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

Kerber

90% je shema zeleno-crno...s' tim da crnu mozes malo da posivis, zbog razmere.
Ima ih i sa 2 zelene - kao crno zelena ili jako tamno zelena sa ovom svetlijom. I ima jos jedna "caka" koja vazi za ruske boje: kad ostare, boje im ne posvetle vec -potamne! To je dobar stos za neke delove: recimo kormilo pravca, delovi repa ili krila, trup tu i tamo...bar tako kaze onaj E. Pilawski, koji mu dodje kao strucnjak za sovietsko VVS.... I jos nesto: zapadni izvori vecito guraju neku braon na lovce u SSSR VVS, a retko da ih je bilo tak'ih, osim malo na juznom delu ratista, a i to vrlo malo, i to obicno oker/braon. I to sam vidjao samo Jakove-1, ako ne lazu ovi sa Hobbyviste.  Jednostavno se dolazi do zakljucka da je vrlo moguce: do '43 su se povlacili i jedva sastavljali kraj s' krajem , pa tesko da su mogli da samo jedno ratiste rade drugacije u sistemu bojenja, a znamo da su i avione i sve drugo trosili nemilice i cesto selili i prebacivali jedinice u pomoc drugim. Ima shema gde su eksperimentisali sa tri boje, kao i kd IL-2, al' i to sam samo kod Jakova vidjao (Jak-7).
Ovi umeju da budu i sivi u 2 nijanse, kao slucaj onog sa lavicem i srcetom, tip66 olaksani (od '42/43 se pravio pa mozda zato), sa podrucja Crnog mora...Oprosti za malo istorijskih cinjenica, ali to moze da nam razjasni i neke nedoumice, kao sto moze i da nas skrene sa puta...jbg, kod njih nije bilo bas nesto kvalitetnih fotki , a ni kolora...
A mislim  da je taj "auspuh" na ovoj zadnjoj turi fotkan.

oddball

Зато ми је и било чудно за ту црну боју. Мислим да ћу ставити ону "угљено црну" као што сам ставио и на једносед Ил-2. Та довољно вуче на црну али је некако условно речено светлије црна и када се постави поред зелене мало субјективно вуче ка црно'зеленој боји.
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

oddball

Спреман за фарбање, али тек ујутру ћу се позабавити тиме. Мало ће да блеји овако "ушаблониран":

Толико мало за сада, ускоро још!
Поз
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!