Rogozarski IK-3, AZ Model 1/72

Previous topic - Next topic

voja

E pa stigao najzad u zemlju Sorabiju short run IK-3 u 1/72. Cekao sam ga kao ozeblo sunce. Narucen jos pocetkom februara a danas na mom stolu. Da je bilo jaje sada bih pile jeo.
Posto fotografije govore vise od hiljadu reci to ni ja necu nesto previse zboriti. Kada se otvori kutija i iz nje ispadnu delovu da se za primetiti da uopste ne lici na one demo fotografije mastera i probnih odlivaka koje su vec kruzile internetom. Naprotiv maketa u prirodi izgleda mnogo, ali mnoooogo bolje. Cak sta vise SUPER.
Naravno, ima i ona svojih nedostataka. Navikli smo da od Ceha dobijemo i ponesto rezina i eceraja u kutiji, ali ovog puta nista od toga. Nazalost, samo gola plastika. Iako na donjaci krila, na eleronima postoje zabusene rupe za kontrategove istih medju delovima nema pa pretpostavljam da ce biti u nekoj buducnosti u nekom "bogatijem" pakovanju ponudjeni u rezinu. Zamerka je i po pitanju tog famoznoznog treceg flapsa kojeg nije bilo, ali su ga eto mnogi provukli kao postojecim pa je tako zavrsio i na ovoj maketi. No, nista sto maketar ne moze ispraviti. Zamerka se odnosi i na profil kraka elise. Izliveni su jednostavno, bez profila, ali i to se da srediti. Moze elisa od MS.406. Cini mi se da odgovara. Stajni trap je i na pravom IK-3 bio dosta komplikovana konstrukcija pa je samim tim i komplikovan za reprodukciju u 1/72 tako da ne uzimam za neko vece zlo po pitanju ove makete. No, ima jedna stvar koju su bas omasili. U pitanju je vetrobran i poklopac kabine. Totalno je omaseno pa sam na prvi pogled pomislio da su u kutiju od IK-3 ubacili staklariju od njihovog Harikena Mk.I. Ne, u pitanju je bas poklopac za IK-3 koji su na zalost omasili i to jos izlili od neke zamucene providne plastike.
U globalu to je to. Ako sebi mogu da dopustim onda bih sto se tice upecatljivosti makete dodelio jos ocenu 9 od 10. Sto se tice dimenzija, raspon krila i tako toga maketa uglavnom odgovara pravom IK-3. Delovi makete su fotografisani na crtezima IK-3 u 1/72 koje je izradio Nenad Miklusev na osnovu svih informacija i dokumentacije do keje je uspeo da dodje i mogu da kazem da je to to. Maketa definitivno u ogromnom procentu odgovara tim crtezima.

Moja je preporuku jasna, kratka i jednostavna. Ako naletite na ovu maketu uzmite je pod obavezno, bez razmisljanja. U odnosu na AvUsk je kao nebo i zemlja. Po meni, dekali iz kutije su neupotrebljivi sem dekala za instrument tablu. Preporucujem da dekale za ovu maketu potrazite one od Lift Here! ekipe. MNogo su kvalitetniji, precizniji i tacniji od ovih u kutiji. Mozda je resenje ubaciti eceraj od AvUsk makete u ovog AZ Models IK-3.

VAZNA NAPOMENA: Ova maketa se pakuje u dve razlicite kutije. Jedna je oznacena kao "Early" a druga kao "Late". Bez pbzira koju da kupite u kutiji ce te dobiti identicnu maketu. Jedine razlike su u poklopcu stajnog trapa i po tome su ih tako i oznacili. To je cista nebuloza. Poklopac stajnog trapa za "Early" varijantu su dali kao onaj na prototipu. Ni jedan drugi IK-3 sem prototipa nije imao taj tip poklpca stajnog trapa. Dakle, ta podela na "Early" i "Late" nikada nije postojala u VVKJ. Najverovatnije je da su ovi iz AZ Modelsa pogresno obavesteni, namerno ili slucajno, ili je po sredi marketinski trik samo da bi se neobavestenima prodao veci broj ovih maketa.

Ja sam ovu maketu platio 14 evra.

A sada uzivajte u fotografijama.

Sheme bojenja i oznacavanja su cista fikcija i necija nebuloza koju su ovi iz AZ Modelsa kopirali.

.

------ PIZDA VAM MATERINA NAPREDNJAČKA ------

milten

Hvala za ovako lepe slike i ovako lepu recenziju...
Jedno pitanje  - Da li si mozda probao dryfit? Kako se uklapaju delovi?
MK "Narednik Mihajlo Petrovic" Nish
http://nmpnis.wordpress.com/

voja

Quote from: milten on 16-03-2010, 19:33:46
Jedno pitanje  - Da li si mozda probao dryfit? Kako se uklapaju delovi?

Probao sam. Polutke trupa se savrseno uklapaju, ali je potrebno gitovanje od vetrobrana do spinera jer kada se polutke spoje na tom mestu ima uzan kanal, kao oluk, pa je potrebno to popuniti.
Treba izbrusiti izlaznu ivicu krila pre sastavljanja jer ako se to ne uradi dobije cetrvtast presek kao kod AvUsk. Tehnologija izrade, livenja verovatno nije dozvoljavala da to bude onako kako smo naucili na maketama boljih proizvodjaca.

.

Sandman

Tripko je upravo sad za vikend na Go Modeling takmichenju u Bechu video ovu maketu uzivo, i sam je potvrdio da je poklopac kabine napravljen od jako debele plastike, ali i da krov istog "shtrchi" iznad trupa nekih 1mm? Jel i kod tebe isti sluchaj?

Kakva je pricha sa odlivkom detalja (rebra na zadnjem delu trupa) na obe polutke? Ovaj primerak shto je Tripko video je, kako sam razumeo, imao rebra na jednoj polutki plice utisnuta od onih na drugoj polutki  :-\ izolovani sluchaj ili je tako na svim primercima?

U svakom sluchaju, sudeci po tvojim utiscima, vredi uzeti ovu maketu i uz dorade je doterati do necheg shto zaista lichi na pravi avion (od USK je verujem svakako slichniji pravom IK-3)?

tripko

Za vikend sam je video i drugar ga je pazario pa sam malo vise i zagledao.
Jeste pristojno izlivena lepa panelizacija, ali meni tu nesto ne shtima.
Jednostavno kad sam sklopio trupove i kad sam stavio poklopac kabine
vise mi je licio na harikena nego na ik3. Nisam ga pazario jel mi se nije svideo
a cena je bila 17 eura na azmodel standu.

voja

Poklopac kabine je definitivno promasen i treba ga zameniti u samogradnji.
Sto se tice polutki trupa tj. rebara na njima, leva polovina ima izgleda deformisan kalup pa su rebra plica na jednom mestu pa izgleda kao da fale u jednom predelu (jedva se naziru). Kao kada bi neko sastavljenu maketu uzeo za trup prstima pa se recimo za jagodicu palca rebra zalepila i otpala sa makete.

.

Miroslav Š.

Sinoć mi je stigao IK-3 iz Solnoka (zahvaljujem se Voji Stankovu na ljubaznosti i volji da mi donese maketu). Cena u Solnoku je 14 evra. Na prvi pogled ,,uživo" mislim da ova maketa prevazilazi sve do sada u ovoj razmeri. Uklapanje ,,na suvo" je sasvim dobro za maketu iz maloserijskog alata... više o maketi dok je budem radio...

...poređenje sa Harikenom (ova maketa mi je testbed) 1/72, Airfix

Ovo su fotke koje sam skinuo sa češkog ModelForuma i predstavljaju ,,prototip" makete IK-3 u 1/72 od firme Frrrom...

...o ovoj maketi neki drugi put i u drugom topiku.
:cheers
http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

Warhawk

Staklarija mu je baš loša... Može li nekako da se navari poklopac od Harikena ili nečeg drugog?
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

voja

Ne moze. Razlika je kao nebo i zemlja. Jedino ti preostaje samogradnja.

.

anki

AV USK u kutiji IK-3 daje 2 komada vac. Mozda on izgleda bolje? Moze li neko da proveri.

voja