HMS Victory-Airfix

Previous topic - Next topic

stevasandra

E evo poceo sam i ovo da radim  :bravo Nista puno ali polako dok uhvatim malo zaleta. Malo problema je bilo oko sastavljanja dve polovine trupa posto se ne uklapaju bas najsrecnije, tako da na donjem delu ce trebati malo smirglanja ali nista strasno. Dok se to susilo malo sam radio na drugoj palubi. Naime palube su odradjene u pozitivu pa sam se malo igrao i urezao dascice. Kako ce to ispasti videcu posle farbanja pa ako bude dobro prerezacu i gornju palubu:

Kada se trup osusio sledilo je uglavljivanje palube. Mislio sam da ce biti problema ali savrseno je upala:

Zatim prvi sloj boje i za sada je to to, ustvari sledi farbanje nekih sitnica koje se lepe na donju palubu.

alek

To se cekalo :)
Sa ovih slika ne mogu bas da procenim kolika je maketa ali vec mogu da vidim da je bolja od Revellovog, bar sto se tice bokova jer lepo ima sve toparnije otvorene kao i urezane "daskice".
Sto se tice palube prosto ne mogu da verujem da su u pozitivu?!? I gornja???
U principu i ako jesu, ti si ovo bas profi prerezao i mogao bi da napises kako? Ja sam se kod Bountyja bas bas namucio a i losije mi izgleda nego ova tvoja. Cime urezujes i cime navodis to cime urezujes :) Ne bi bilo lose samo da urezes i poprecne linije da predstavljaju spojeve dasaka po sirini, seti se samo kako ji bilo pre smirglanja ili vidi od gornje palube.

stevasandra

Gornja je takodje u pozitivu sto mi najvise i smeta. Kako sam narezivao? Onim skalpelima sto ima kod kineza da se kupi, sa drskom i promenjivim uloscima raclicitih oblika i velicina. Nisam nista smirglao nego sam sa metalni lenjir prislonio uz strafte i skalpelom nekoliko puta prolazio i narezivao. Kada sam sve linije izvukao onda tek smirgla da poskida ono sto je ostlo. A sto se poprecnih linija tice izvucicu ih na gornjoj palubi mada ni njih u originalu nema.

alek

Hmm, skalperom. Ajd seledeci put slikaj makro modom neku bolju sliku palube, bas me zanima kako to izgleda. Koliko znam, skalperom i tim "kineskim" drangulijama sa buvljaka tesko da moze da se lepo i kvalitetno urezuje. Na onoj prvoj slici lici kao da je super al je mutno dosta pa se mozda varam :) Znaci ne smirglas pa onda urezujes vec ides odmah na urezivanje pa posle sklanjas viskove?
Samo polako sa tim delom i bice ok, mene je to smaralo bas bas ali posle kada ofarbas palubu sreci nema kraja kada izgleda super a znas da si morao rucno da je urezujes :)
Kako ti se inace cini maketa? Jel kvalitetna? To sto se ne uklapa savrseno i sto mora da se kitosmirgla ne uzimaj u obzir, ja do sada nisam video ni jedan jedini jedrenjak oko kog nije moralo da se potrosi solidna kolicina gita/smirgle...

stevasandra

Juce sam malo vrteo po netu, gledao slike Victory-a, da vidim kako je farban u stvarnosti pa da uporedim sa sastavnicom. Uglavnom je to to, mada ni sve slike nisu iste. E sada najzanimljivije mi je bilo to sto sastav dasaka na trupu broda skoro i da se ne vidi cak sta vise i izgleda ko da je u pozitivu. Naisao sam i na jednu zanimljivu sliku al ne znam kako da postavim link ka njoj?

stevasandra

Danas sam video da mi fali jedan deo i to ni manje ni vise nego ona mala gornja paluba. Sada ne znam sta mi je ciniti, da li vredi kontaktirati prodavca ili da lepo nadjem odgovarajucu debljinu plastike i da sam napravim?

alek

Obavezno kontaktiraj. Verovatno si dobio u kutiji od makete i listic na kome moze da popunis podatke i koj deo ti fali a imas i adresu gde treba da posaljes. Mozda moze i preko e-maila...
Sto se tice pravljenja, mozes da pokusas naravno, ko zna, i ako ti posalju, koliko ce vremena trebati dok ti stigne deo samo prvo obavezno pokusaj da nabavis original.
Vidjao sam bas ovde na forumu da su ljudima slali delove koji nedostaju.

stevasandra

Evo konacno da se nakanim i da nastavim. Narezao sam palubu, to me je doduse najvise i odbijalo od rada da budem iskren. Nije bas najsjajnije ispala ali verujem da ce ispasi mnogo bolje posle farbanja.

Sandman

Dobro deluju ove urezane daske na palubi - ono shto bih ti predlozio je da josh po njima samo blaaaago urezesh i teksturu drveta - nepravilnim zarezima...

alek

Lepo izgleda ovako a posle farbanja ima da bude "pucka". Mislim da sam te vec pitao al aj da proverim, cime bese urezujes i cime navodis to cime narezujes? :)
Ja sam za sada kao definitivno najbolje resenje koristio dymo traku. Urezujem tamiyinim skrajberom naravno, mada sam kupio i trumpeterov ali mi se on ne svidja bas nesto :/
Tacnije, zalepim dymo, predjem jednom-dva puta shilom (napravio sam ga od igle nekog starog sestara) i posle toga ide skrajber. Linije zbog dymo trake budu kao strela a i skrajber ne moze lako da "pobegne" jer je traka dosta debelog profila pa mozes slobodno malo jace na nalegnes skrajberom uz nju. Sve u svemu moja preporuka kao alat za urezivanje.

Ovo sto Srdjan rece za teksturu drveta je super stvar ali ja licno nisam bas uspevao da postignem neke rezultate :( Iskreno, ne znam cime bih mogao to da radim a da ne bude neko nenormalno mucenje, osim nekom bas grubom smirglom i to iz jednog, dva poteza. No kada sam probao nije mi se mnogo svidelo pa ni ne koristim tu tehniku, bar ne za sada.

Da se vratim na tvoju palubu, sta sada ide sledece? Kojom bojom ces da radis bazu za palubu? Ja u poslednje vreme koristim revell 88, pogotovo kod brodova koji su malo vise odrzavani. Cisto kada hocu malo svetliju palubu.

stevasandra

Evo ovako sto se narezivanja tice prvo. Nemam nikakav poseban alat za to, za skrajber sam tek prvi put cuo juce, hvala kolegi Dusku sto meni slepom otvori oci, (inace juce smo se i upoznali licno), nego sam koristio nesto improvizovano. Dakle ovako, prvo sam sa skalpelom blago urezivao linije pored onih vec postojecih na palubi koje su bile u pozitivu. Posto nisam koristio nikakav lenjir kao vodilju desavalo mi se da skalpel malo pobegne, zato i jeste na nekoliko mesta kriva linija. Nakon toga koristio sam ovo za glavno urezivanje:

Malo primitivno ali u sustini lepo reze, lepo prati prethodno urezanu liniju vodilju. Nakon toga sledi smirglanje da se odstrani onaj pozitiv, jos malo urezivanja da se popravi gde je bilo potrebno.

A sto se tice farbanja palube, hm, tu cu raditi malo van date seme bojenja. Po sastavnici paluba bi trebalo da bude Humbrol 71 (koristim iskljucivo Humbrol tako da ne znam koja je to boja u revell), sto bi i trebalo da odgovara boji palube kakva je sada na Victory-ju, verovatno je tako ofarbana posle restauracije. Ali gledajuci slike na netu, na nekoliko njih se lepo vidi ogrebana farba i prava boja palube koja vuce na hrastovinu od koje i jesta brod pravljen. Tako da cu ipak pokusati da dobijem tu boju jer iskreno ne verujem da je paluba bila farbana dok je brod bio u sluzbi. Probacu sa osnovom Humbrol 63(to je cini mi se Revell 16), a zatim wash sa umber, svetliji na samim daskama, a tamniji izmedju. Ostalo, ramove, okvire farbacu po semi to jest crna i braon.
Ima jos jedna stvar u kojoj cu odstupiti date seme. To su ona kolica(ne znam kako drugacije da ih nazovem) na kojima stoje topovi. Preporucena je Humbrol 74(neka oker zuta?), to je ista sa kojom se i farba trup brod. Opet malo guglajuci, sva ta kolica su bila ofarbana u crveno, mislim da je mornarica tako propisivala. Znaci idemo Humbrol 16, poput poklopaca od otvora za topove. I jos jedna stvar za koju nisam siguran sta da radim. Boja topova, po semi ide Humbrol 33(crna), a opet sam negde procitao da su topvi bili bronzani(ako sam dobro razumeo i preveo?)?

alek

Naruci bre sa "lakija" (http://www.luckymodel.com) tamijin skrajber i kupi dymo traku i veruj mi razresices se muka oko urezivanja, ide brze i lakse. Nije skup skrajber, mislim oko 4,5 evra najvise.
Sto se bojanja tice, ova revell 88 koju koristim treba da bude ista kao humbrol 94. Pogledaj kakva je pa razmisli, meni se svideo rezultat. Uostalom evo jedne slike, nije nesto ali okvirno da vidis :

Ne obracati paznju na generalni izgled makete jer je jos uvek u zacetku (a radio sam je podosta nego je zahtevna pa me malo smorila, zato ne pipam nista vec duze vreme).

Ta kolica se cini mi se zovu lafeti. Ja sam ih uglavnom bojio u crveno posto sam takodje nalazio dosta slika na kojima su u crvenoj boji. Kod starijih jedrenjaka to naravno nije bio slucaj, tu su cesto bili u potamneloj boji drveta. Konkretno za ovaj La Sirene sam ih farbao u mesavinu crvene (revell 36) i umbre pa posle i malo washa. Ne vide se jer su na donjoj palubi.
Cevi topova su kod ovakvih brodova, mislim, bile farbane u crno ali ja ipak vise volim da ih farbam u metalik boju pa posle stavim jaci wash crne. Preko toga po potrebi se jos potamnjuju.
Kako su izlivene cevi kod tebe? Ove sto je radio heller, kao nogama da su pravili... bljak!
Ako hoces da sledis bas sastavnicu ili kako sada izgleda Victory muzej, onda koristi semi-gloss crnu (recimo revell 302).

stevasandra

Ne, sto se nekih stvari tice nece izgledati bas kao Victory danas. Pronalazio sam slike na netu od 1913. godine, uopste ne izgleda ko sto izgleda danas, radjena je restauracija 1922. pa su ga malo nakitili. Uostalom evo adresa pa pogledajte: http://www.maritimequest.com/warship_directory/great_britain/pages/ships_of_the_line/hms_victory_page_1.htm

stevasandra

Evo malo napretka u radu. Osnovna boja je Humbrol 63, pa zatim dva sloja pronta. Prvo sam koristio uljanu Raw umber, razblazenu sa razredjivacem dok nije dobijena supica, onda sam sa cetkicom nanosio u zazore da istakne razmak i malo mrljao po dascicama. Malo susenja pa truleks krpom blago prebrisano. Zatim uljane Burnt umber, Burnt sienna, i yellow ochre, po malo istisnute u cep od flase, cetkicu sam umakao u razredjivac i utrljavao u boju. Tako malo guscu boju sam nanosio po palubi na razlicitim mestima. Opet malo susenja pa truleks krpom blago brisanje. Opet malo cetkicom u razredjivac pa popravljanje gde treba. Evo slika pa presudite sami, kritike naravno dobrodosle:

alek

Hm, nekako mi je nesto cudno ovde? Cini mi se da si za Ninu obojio dosta lepse palubu? Prvo, slabo se vide urezane linije, tj kao da si obrisao wash iz njih, a drugo, cini mi se kao dosta tamna ova paluba, pogotovo za malo moderniji jedrenjak poput Victoryja. Na petoj slici odozgo se lepo vidi kako si nijanse uljanih boja pregrubo brisao i vide se velike povrsine sa razlicitim nijansama. Ne znam kako brises uljanu? Kako to krpom? Ja iskljucivo koristim stapice za usi i one sundjercice za nanosenje sminke (mnogo jeftinija varijanta od tamiya sticka koji pritom mora da se cisti da bi potrajao a ovo lepo posle bacis i kupis nov komplet od 15tak kom. za 100 kinti). Mozda nisi cekao dovoljno da se svi slojevi bolje prosuse?
Ja preko osnovne, stavim pronto, pa wash za izmedju panela, pa cekam dooosta da se to osusi, pa opet pronto da zastiti prvi wash i onda se zezam nijansama za samu palubu ali i to bude sa razredjenim uljanim i dosta diskretno. E kada se i to osusi onda drybush tehnikom potamnjujem uglove palube i prosto one delove gde se "manje prolazi" a eventualno najfinijom smirglom blago prelazim delove gde se mnogo cesce hoda.
To je otprilike cela moja filozofija rada :)

Poz