FW-190A-4, EDUARD, 1/48

Previous topic - Next topic

Miroslav Š.

Nakon prilično turbulentnog perioda od nekoliko meseci konačno su počeli da se pojavljuju slobodni vikendi pa se krenulo sa oštrenjem i sređivanjem maketarskog alata i pribora. Za zagrevanje sam nastavio sa radom na dve započete makete pa kako je to sve krenulo dobro, dohvatio sam se i ove nove.
U pitanju je nova Eduardova maketa FW-190A-4 a moj krajnji cilj je da u dogledno vreme (do NG kupa) uradim ,,Afrikanca" tj. mašinu na kojoj je leteo Oblt. E. Rudorffer, komandir 6/JG2 u Sidi Ahmedu (Tunis, decembar 1942.).
Ovi tipovi FW-190 A-4 su leteli vrlo kratko vreme u Africi (stigli su u decembru '42. kao pojačanje i dopuna a cela jedinica se povukla u Francusku u martu 1943.).
Na slici dole se vidi da je kamuflažna šema bila prilagođena tom podneblju pa su nakon dolaska sasvim novih aparata koji su bili obojeni u standardnu šemu za to vreme (RLM74/75/76) svi avioni dobijali premaz RLM79 nagornjim i bočnim stranama.
U razgovoru sa dvojicom vrsnih poznavalaca Luftwaffe-a i RLM standarda (autori knjiga na tu temu, Nemac i Čeh) došao sam i do dve različite spoznaje...Jedan mi je sugerisao da su u Africi po dolasku ovi FW dobijali premaz nemačke RLM79 Sandgelb a što je u stvari bila italijanska Giallo Mimetico 3 a da je druga verzija RLM79 u stvari Sandbraun dok je drugi rekao da su odmah dobijali premaz Sandbraun. Obojica su mi preporučili Gunze a ja sam za sada nabavio Revell 17 što je po nekima solidna RLM79... ima vremena do farbanja :doh

Dakle, Švaba u Africi...

Živeli :cheers
http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

Dejan68

Kreće još jedna priča, uz kaficu i rakijicu. Pratim sa nestrpljenjem dalji razvoj. :)

Dragan

Prica o koriscenju italijanske pescane zute odnosi se na sam pocetak nemackog angazovanja u Severnoj Africi jer zbog naglog ulaska u kampanju nisu imali vremena da osmisle svoju boju za pustinjske uslove. Zato su prvi avioni (Meseri, Stuke, Rode...) odozgo prefarbavani italijanskom pescanom, a odozdo su i dalje imali originalnu RLM 65 ili 76.
Novembra 1941. godine ozvanicene su boje RLM 78, 79 i 80 a koje su se nanosile u samoj fabrici na novoproizvedene avione pocev od kraja te godine, dok su avioni koji su vec bili u jedinicama prilikom prebaziranja u Severnu Arfiku (posebno u kasnijoj fazi), leteli ili u originalnoj kamuflazi ili su prefarbavani nemackim bojama.

Mikoyan29

Svaba u Africi...jedna od mojih omiljenih tema.
Samo napred!
MK "Oluj"

Miroslav Š.

Hvala vam na javljanju, gledaću da ceo rad propratim sa fotkama pravog FW190, doduše verzije A-8 ali mislim da će biti i to ok.
Dragane, hvala ti za info u vezi sa farbanjem, tvoji navodi se sasvim poklapaju sa onim što sam do sada prikupio u vezi sa ovim FW-190A-4 tj. konkretno sa ovom jedinicom i konkretnim avionom. Ovaj A-4 spada u grupu ofarbanih nakon preleta u Afriku iako je to već bila kasnija faza.

Krenuo sam sa sklapanjem prateći sastavnicu. Kabinu ću uraditi sa ponuđenim ecovanim delovima (idu uz ceo set obzirom da je u pitanju ProfiPACK, opisan ovde http://www.maketarplus.com/?p=2948

Sklopljeni i zalepljeni delovi izuzev sedišta koje ću posebno farbati. Nakon farbanja kabine dodajem ecovane delove i instrument tablu.
Za farbanje sam spremio Gunze tj. MR. HOBBY H416 koja odgovara RLM66 SCHWARZGRAU.

Kao referentne fotke koristim snimke koje sam načinio u RAF Museum COSFORD a maneken je bio FW-190A-8.

Sa muzejskim izvorima uvek treba biti oprezan iako su nam oni najpristupačniji. Oprez (možda je to jaka reč) je potreban jer i u samim muzejima tokom restauracija može doći do greške prilikom rada na konkretnom avionu ili nekom drugom sredstvu/predmetu. Ovaj FW-190 je prilično dobro restauriran ali ipak ima malih promašaja a li o tome tokom ovog rada...

Miroslav Š.

Dragane hvala ti još jednom na odličnim linkovima :cheers

Trenutno se prajmer suši a prskao sam ga po kadi kabine i zidovima kao i svim pratećim delovima. Ovo je snimak probe na suvo pre prajmera.

Kutije stajnog trapa sam sklopio bez ikakvih problema, sve ide po planu. Sada je i taj deo dobio prajmer pre nanošenja RLM02.

Proba na suvo...

Referentne fotke...

:cheers

tenk

sjajan pocetak  :) hvala i za referentne fotografije, znacice u nekom buducem projektu  :cheers
www.oluj.org
"May God have mercy upon my enemies, because I won't."

milan78

Mislim da kutije trapa nisu crne boje....
Instagram-Peacockscaleworx

Miroslav Š.

Hvala vam na javljanju :super
Trudiću se da uz svaki glavni deo postavim i referentne fotke sa tog FW-190A-8 koji sam fotografisao koliko sam to mogao. Mnoge stvari su iste na A-4 i A-8 pa i na ostalim FW-190.
Milane u pravu si, boja kutija stajnog trapa je uglavnom bila RLM02 a ređe u Al boji. Ova crna boja je nanešena tokom radova u Muzeju u Hendonu i ako se dobro sećam, kustos mi je i napomenuo da tek treba da dobije originalnu boju. Do sada nisam nailazio na ovako obojene kutije st/trapa a u prethodnim tekstovima sam i napomenuo da se na ,,manekenu" mogu videti neke stvari koje nisu bile na originalu. U svakom slučaju, moj A-4 dobija RLM02 :super

:cheers

milan78

Pa to sam i mislio ali rekoh tolike slike trapa a nisu u original boji...rlm02.Ok teraj dalje. :cheers
Instagram-Peacockscaleworx

medico

lepo napreduje  !
u poslednje vreme retko se viđaju ovakvi "korak po korak" radovi . Sviđa mi se ova nova Eduardova tendencija da malo uprosti stvari u odnosu na striju seriju FW190A/F/G koja je bila bespotrebno zakomplikovana ovaj je daleko jednostavniji (pretpostavljam odluka nakon ispitivanja tržišta)...ovako više potseca na tamiya-u  ;)

Miroslav Š.

Baš tako Aco, osetno su pojednostavili rasklop. Za sada nema nikakvih problema. Kod Spita Mk.IXc su me ,,iza ćoška" dočekale baš kutije stajnog trapa koje se moraju posebno ukrajati... ovde za sada nema iznenađenja :cheers

Dok radovi traju, upoznajem se sa likom i delom Eriha Rudorfera, 7. na listi vazdušnih asova svih vremena, lika koji je leteo od početka do kraja Drugog svetskog rata, učestvovao u borbama na svim frontovima gde se Luftwaffe pojavljivao sa svojim lovačkim ekipama, preminuo prošle godine u 98. godini. 12 puta je obaran, od doga devet puta je koristio padobran. Ukupan skor od 224 potvrđene pobede (po nemačkim pravilima)... vredi pročitati https://warspot.ru/9427-rekordy-eriha-rudorffera-ot-tunisa-do-pribaltiki

Na Pinterestu sam našao ovu kombinovanu ilustraciju njegovog A-4, tačno onog koji radim. Razlika je evidentna u označavanju u odnosu na Eduardovu sastavnicu pa ću dok ne dođem do samog farbanja još tražiti...ako neko ima još neku informaciju u vezi sa farbanjem i oznakama neka bude slobodan da je postavi ovde.

Izvor: Pinterst

Miroslav Š.

Kutije stajnog trapa sam ofarbao sa RLM02 Lifecolor, iz dva tanka sloja, i sada ide detaljisanje, prljanje i ostalo što mi padne na pamet  :love Obzirom da sam upravo naneo sloj Tamijinog klira, wash će biti sa uljanim bojama kao i detaljisanje... na kraju će dobiti jedan prelaz mat laka i onda ide zatvaranje. U međuvremenu ću spojiti krila i trup.

Motor tj. ploča na kojoj su cilindri motora, je dobio dva premaza MM Steel boje četkicom a potom i lagani wash nakon prelaza akrilnim sjajnim lakom. Wash sam napravio od Humbrolovih boja mat crne i braon (80%-20%). Pre krajnjeg lepljenja tj. postavljanja u trup, motor će dobiti prelaz laka (mat/sjajni 50%-50%).

Kabina (kada i zidovi na polutkama trupa) je dobila nakon prajmera dva tanka sloja RLM66 (Gunze H416). Trenutno radim senčenje, potom ću se igrati sa Tamijinim Flat Aluminium uljanom bojom koju obožavam za drajbraš operacije.

Naravno, i sedište je trenutno u raznim ciklusima obrade bojama kojima pokušavam da naglasim neke detalje.
Pazim da ne preteram sa naglašavanjem jer sam ubeđen da mnogo detalja slabije naglašenih daju bolji efekat od nekoliko detalja koji su prenaglašeni. Obzirom da ne spadam u grupu maketara-umetnika nego prostih sklapača  :) moram da budem obazriv :pilot
Dakle, prilikom detaljisanja tj. farbanja i igranja sa tim stvarima pokušavam da napravim ,,mrežu" detalja koji bi trebali da budu deo jedne celine koja će mi na kraju reći - da, to je to.
E, onda ubacim još malo miris benzina i ulja... :doh

Miroslav Š.

Deo radova na kabini tj kadici kabine je gotov, ostaje još wash i male popravke sa RLM66 jer su mi ,,efekti" malko pobegli na nekim delovima. Ovo je faza u kojoj se sve može iskontrolisati i samo od maketara zavisi koliko će šta naglašavati i na koji način.
Eduardov eceraj je jako dobar, pre je bio suviše sjajan (mislim na ove već ofarbane) a ponekada je i boja bila omašena. Sada su smanjili intenzitet sjaja pa nekada nije ni potreban sloj mat laka.