Sukhoi SU-30KN 1/48 (Academy)

Previous topic - Next topic

nex999

O da... ;D

Uzas kako se tu "uklapa" ...

Mrezica izgleda fino...Nisam je ni bojio, svidja mi se odsjaj koji pravi :)

nex999

Najverovatnije. Svejedno bilo mi zao ;D Uostalom, reflektuje bas u sivu nijansu, ima odsjaj samo pod odredjenim uglom, tako da mi ne bode oci, a svidja mi se hehe

nex999

IRST je dobio svoje "mesto" ;D A bilo je i malko detaljisanja oko kokpita...

nex999

I....posle nekoliko meseci pauze - nastavak ;D

Kerber

Bas lepo sto si ponovo poceo da radis ovaj model.
Lepo i pedantno. Vidi se obracas paznju na detalje i sitnice, a to uvek "podigne" maketu.
Lepa kamuflazna sema...
Napred !

nex999

Thx :)

Update - motori, deo iznad topa, neke sitnice...

Sandman

Dobro ofarbano deluju motori, a kamuflaza je bash osvezavajuca ;)

modellius

za sada mi deluje odlično, šema farbanja je zaista osvežavajuća, " prija očima ", bravo
Michael Wittmann   s.SS-Pz.Abt. 101       138 kills
Maketarski Savez Srbije http://www.mss.in.rs/

Suhoj

Samo mogu da kazem WOW. Voleo bi da meni upola tako dobro ispadne moj Su-30 kad budem radio, ovo je predivno.
Reci mi molim te kojim bojama si radio cammo i jesi ga radio sa sablonima ili blu-takom/patafixom?

nex999

Hvala ljudi :)

@Suhoj:

Na zalost radio sam ovako -

Posto je to jedino sto sam imao na raspolaganju, dakle dosta Tamiya trake. Kamuflaza je ludacki teska za maskiranje, prvo sam crtao sheme na providnu foliju pripijenu uz avion, pa zatim ih sekao, i onda crtao preko ovako zalepljenih traka. Zatim ta polja skalpelom isekao i zatim lepio na maketu. Svasta mi je padalo na pamet, ali ovo je jedino sto sam uspeo da smislim na kraju lol

Trake su uglavnom "izdrzale" sa relativno malo podlivanja i sl

Da sam nasao blu-tak ili nesto slicno, mnogo bi lakse i brze izveo ove egzibicije. Ali jbg, nema ga ... u apotekama ;D

Boje su - ono sto sam uspeo da nadjem kod nas -

tamno siva - humbrol akril 125 (US dark Grey) = njen ekvivalent je MM Gunship Grey, koji mi je nazalost propao u bocici
plava - humbrol akril 65 (aircraft blue) ,za nju bi voleo da je maaalko blaza nijansa, ali nisam uspeo da nadjem ono sto mi treba, tako da je isla ona.

radom ce da ide u humbrol 77 (Navy Blue) , i one antenske povrsine i sl takodje u tu ili u humbrol 164 (dark Sea Grey), tek treba da odlucim

Ono sto sam uspeo da primetim, je da su MM akrili keva za ove humbrole (koje sam morao da razredjujem destilovanom vodom), lepse prijanjaju za podlogu, nisu gusti kao ovi humbrol, jedino sto mi ide na zivce kod MM je suludi poklopac i zaptivac ispod njega koji redovno otpada, moram papagajkama da otvaram bocice, a neke nece da se otvore nikako  :-\

Sandman

Quote from: nex999 on 21-01-2011, 00:16:58
Posto je to jedino sto sam imao na raspolaganju, dakle dosta Tamiya trake. Kamuflaza je ludacki teska za maskiranje, prvo sam crtao sheme na providnu foliju pripijenu uz avion, pa zatim ih sekao, i onda crtao preko ovako zalepljenih traka. Zatim ta polja skalpelom isekao i zatim lepio na maketu. Svasta mi je padalo na pamet, ali ovo je jedino sto sam uspeo da smislim na kraju lol

bitna je domishljatost ;)

Zgodan za ovakve stvari je paus papir - na njemu nacrtash obichno olovkom oblik kamuflaze, a zatim preko toga prelepish Tamiya traku (ili neku drugu koja je na raspolaganju). Poshto je paus providan, lako mozesh da sa donje strane vidish gde su ti linije koje si crtao olovkom i po njima samo opsechesh sve to, na kraju odlepish Tamiya traku od pausa i gotovo. Jedino shto u ovom sluchaju ti ostaje otisak od olovke na lepljivoj strani trake - jedino da onda radish "inverzno" tj. da lepish traku sa druge strane kako se ne bi grafit od olovke zalepio za traku. Samo onda vodish rachuna da ti je sve to kao u ogledalu okrenuto....

jedino sto mi ide na zivce kod MM je suludi poklopac i zaptivac ispod njega koji redovno otpada, moram papagajkama da otvaram bocice, a neke nece da se otvore nikako  :-\

MM poklopac je stvarno jako nezgodan za rad ako se ne ochisti dobro pre zatvaranja.

Ako farba zapekne i nece da se otvori, okreni bochicu naopachke, stavi je samo poklopcem pod vrucu vodu, ili zatopi u chinijicu sa vrucom vodom, ili pak stavi oko jedan minut na neko toplo mesto (recimo ako imash lampu sa metalnim abazurom).

Na ovaj nachin, metalni poklopac se shiri pod toplotom i lakshe ga je odvrnuti - vodi rachuna samo da se ne prospe boja ako suvishe dugo drzish na toploti, pa se previshe otpusti "dihtung".

Meni ova fora sa zagrejanim abazurom od lampe reshava stvar. :)

A mozesh i da probash da blago kuckash poklopcem o sto (ili neku tvrdu podlogu)...

cherny

Moze i jednistavnije, okrenes naopako i u spoj poklopca i bocice kanes malo nitro razredjivaca i posle par minuta lako otvaras bocicu.

Suhoj

Dao bi ti ja blutaka da si javio  :P
Za ovu osnovnu si mozda mogao MM Licgtgrau
To sam ja kao najsvetliju sivu koristio na mom Su-34
http://i425.photobucket.com/albums/pp340/ognjen913/IMG_4644.jpg
Al skroz nebitno i ovako ti maketa izgleda fenomenalno, jedva cekam da vidim nastavak!

nex999

Hvala na savetima, uspeo da odsrafim bocice ;D

@Suhoj, e da sam znao da pitam, hvala u svakom slucaju :)

Doradio jos neke detalje, nos sad ima odgovarajucu farbu

Pardon za kvalitet slika, bice nesto bolje narednih dana